REVIEW Logitech MX Vertical. Un model recomandat pentru cei care doresc un mouse „sănătos”, care îi ajută să evite problemele la mână

Publicat: 08/09/2019, 19:10
Actualizat: 09/01/2020, 07:59

După ce am folosit multă vreme excelentul model T’nB ERGO, simplu, dar care își face foarte bine treaba, am avut ocazia să folosesc modelul MX Vertical de la Logitech, care „joacă” într-o ligă superioară. Are și un preț dublu, ce-i drept.

Înainte de a intra în detalii despre acest produs, trebuie să lămurim de ce este bine să încerci să treci la un astfel de mouse. Oricine își așază palma, lipită, pe o suprafață plată poate constata că aceasta nu este poziția naturală a mâinii. Se simte o mică presiune în încheietură, dar și în mușchii antebrațului. Poziția naturală este cea pe care mâna o are atunci când se odihnește lângă corp. Transpusă pe o suprafață (precum un birou) această poziție devine aproape verticală, iar palma cade perpendicular pe aceasta. Maușii verticali sunt gândiți pentru a se potrivi exact în acest scenariu.

Mai mult, potrivit specialiștilor, pentru a mișca un maus vertical sunt folosiți mușchii mai mari ai mâinii și nu încheietura, cum se întâmplă în cazul modelelor standard.

Trecerea de la un mouse standard la unul vertical nu este chiar ușoară, deoarece creierul s-a obișnuit cu poziția orizontală a palmei. Cunosc persoane care nu au reușit să se obișnuiască cu maușii verticali și au renunțat să mai încerce. În cazul meu, după aproximativ două zile nu am mai avut probleme de coordonare a mișcărilor. După ce am făcut trecerea nu am mai simțit niciodată nevoia să revin la un mouse standard, pentru activități care țin de productivitate.

DESIGN

Logitex MX Vertical este un produs premium, iar atenția la detalii a producătorului se vede imediat. Dispozitivul este acoperit cu un material cauciucat, plăcut la atingere. În partea de sus are o bandă argintie, din plastic, pe care se găsesc logo-ul companiei și butonul pentru reglarea DPI.

Dispozitivul, care seamănă cu un val de apă, este înclinat la 57 de grade, potrivindu-se perfect în mâna aflată în poziție naturală pe birou. Potrivit companiei, designul permite reducerea activității musculare cu până la 10% comparativ cu un mouse standard.

Dispozitivul dispune, pe partea stângă, de buton pentru navigarea înainte și înapoi pe pagini și în managerul de fișiere, iar pe dreapta de o rotiță multifuncțională. Butoanele pot fi reglate și setate să facă diferite alte lucruri prin intermediul programului dedicat, LogiOptions.

CITEȘTE ȘI:REVIEW Logitech K780, tastatură wireless universală pentru PC, tabletă sau smartphone

Dispozitivul este, în primul rând, wireless, având acumulator încorporat. Potrivit producătorului, bateria poate avea o autonomie de până la patru luni. Acumulatorul se încarcă prin intermediul unui port USB Type-C, poziționat în partea din față. Este primul mouse pe care îl folosesc care include cel mai nou port USB. Acest lucru indică faptul că Logitech nu a făcut economii la componente în acest caz. Mouse-ul poate fi folosit și cu cablu, în timp ce se încarcă.

Pe stânga, MX Vertical mai include un LED care clipește intermitent atunci când dispozitivul este conectat la fir și se încarcă. Presupun că are și rolul de a atenționa faptul că bateria este pe terminate, dar nu am apucat încă să epuizez energia din acumulator pentru a vedea acest lucru.

La bază găsim senzorul optic, un buton On/Off și încă trei LED-uri albe care indică dispozitivul cu care mouse-ul este conectat la un moment dat. Lângă LED-uri se găsește un buton care permite schimbarea dispozitivului care care este folosit mouse-ul.

Există o scăpare a designerilor. Deși are dimensiuni destul de mari, mouse-ul nu are un lăcaș, construit în el, pentru receiver, existând astfel riscul ca piesa mai mică să fie pierdută atunci când dispozitivul este transportat sau păstrat într-un dulap.

UTILIZARE ȘI PERFORMANȚĂ

MX Vertical are încorporat un senzor optic cu rezoluție maximă 4.000 DPI și minimă 400, foarte precis. Viteza cu care cursorul de deplasează pe ecran poate fi reglată din aplicația dedicată. Sunt disponibile două viteze, fiecare putând fi stabilită în detaliu.

Utilizatorul mai poate seta modul în care se face scroll-ul (să frâneze rapid sau să mai deruleze puțin pagina), dar și stabili ce se întâmplă atunci când apasă pe rotița de scroll (ex.: poate porni o aplicație sau executa o sarcină, precum trecerea în full-screen a unei pagini).

Mouse-ul se poate „împerechea” cu trei dispozitive simultan. Poți avea, de exemplu, mouse-ul conectat simultan la două PC-uri și o tabletă.

MX Vertical se conectează la PC prin intermediul Logitech Unifying Receiver, un receiver care funcționează cu mai multe produse ale companiei. Mouse-ul oferă și suport Bluetooth, dar nu recomand această modalitate de conectare. Conectat prin receiver, MX Vertical este mult mai precis și stabil.

O altă caracteristică interesantă a Unifying Receiver este că unul singur poate conecta două dispozitive wireless Logitech diferite la același PC. Pe lângă mouse eu am conectat și o tastatură K780. Astfel, rămân mai multe porturi USB disponibile.

Apreciez faptul că dispozitivul oferă și funcție de încărcare rapidă a acumulatorului. Conectat doar timp de un minut la priză, MX Vertical poate funcționa wireless aproximativ trei ore.

PRO:

– Confortabil și benefic pentru sănătatea mâinii
– Precis și cu multe opțiuni de personalizare pentru un dispozitiv care nu este de gaming
– Acumulator inclus, cu autonomie excelentă
– Constuit din materiale și componente premium

CONTRA:

– Preț ridicat
– Nu are lăcaș pentru receiver

CONCLUZIE

Sunt un fan al maușilor verticali. Folosesc câte unul pe fiecare PC pe care îl am, la birou și acasă. MX Vertical este, de departe, cel mai bun model testat până acum. În cel mai mare magazin online din România dispozitivul costă 470 de lei (l-am văzut redus și la 410 lei). Prin comparație, T’nB ERGO Vertical, un model excelent, de asemenea, are acum un preț de aproximativ 150 de lei. Când l-am achiziționat eu costa în jur de 200 de lei. Totuși, dacă banii nu sunt o problemă, le recomand utilizatorilor să meargă pe varianta MX Vertical.

Acesta este un dispozitiv gândit în special pentru computere desktop sau laptopuri care nu se prea mișcă de pe birou. Mouse-ul nu este potrivit pentru utilizatorii de laptop care se află în mișcare și cară PC-urile după ei, deoarece are dimensiuni mari.

Gamerii cu pretenții trebuie să excludă din start un astfel de model de mouse, deoarece nu este potrivit pentru o astfel de activitate.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...