Se aștepta să primească Like, dar a primit 30 de ani de închisoare

Se aștepta să primească Like, dar a primit 30 de ani de închisoare
Publicat: 04/08/2016, 14:52

După vechea lege lèse-majesté (o normă care susține că e ilegal să insulți demnitatea monarhiei, regele, regina sau urmașul la tron), guvernul thailandez te poate trimite în închisoare dacă dai share la ceva care ofensează familia regală.

După lovitura de stat ce a avut loc în 2014, numărul arestărilor pe baza crimei de lezmajestate a urcat foarte mult, după cum se poate vedea în grafic. De fapt, peste 50 de oameni au stat la închisoare în iunie 2016 pentru lezmajestate, printre care studenți care au fost acuzați că au defăimat roialitatea într-o piesă de teatru, oameni care au scris de rău pe pereții toaletelor sau că ar fi vorbit de rău de monarhie, potrivit The Economist

Anul trecut doi thailandezi au fost condamnați pentru că au publicat mesaje anti-monarhie pe Facebook. Cei doi au primit 28 și 30 de ani de pușcărie. Cel care a primit 30 de ani de pușcărie, Pongsak Sriboonpeng, este acuzat că a ofensat monarhia în șase postări pe Facebook. Așadar a primit 60 de ani de pușcărie, dar termenul a fost redus la jumătate după ce s-a declarat vinovat. În plus, acesta nu are drept la apel deoarece Thailanda încă se află sub legea marțială.

Un alt cetățean cu o istorie de instabilitate mentală a fost condamnat la cinci ani de pușcărie pentr că a tăiat un tablou în care erau portretizați regele și regina.Un alt exemplu absurd este Patnaree Chankij, o femeie de 40 de ani din Thailanda, care a fost a fost acuzată că a ofensat monarhia folosind un singur cuvând pe Facebook. Chankij a răspuns unui mesaj critic adresat monarhiei cu „ja” care înseamnă „mda” sau „înțeleg” în thailandeză, scrie BBC.

Citește în continuare pe bm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase