Spărgătorii de coduri. Cicada 3301, enigma de pe internet care îi obsedează pe criptografi

Spărgătorii de coduri. Cicada 3301, enigma de pe internet care îi obsedează pe criptografi
Publicat: 28/11/2013, 17:37
Actualizat: 09/01/2020, 04:46

Publicația britanică The Telegraph scrie despre „Cicada 3301″, o ghicitoare care circulă pe internet, sub forma unei campanii de recrutare, dar care este învăluită în mister.

Într-o seară din luna ianuarie a anului trecut, Joel Eriksson (34 de ani), un analist IT din Uppsala, Suedia, naviga pe internet. A dat, accidental, peste un mesaj pe un forum. Era vorba de text alb pe un fundal negru: „Salut. Căutăm oameni foarte inteligenți. Pentru a-i găsi, am pregătit un test. Mesajul este ascuns în această imagine. Găsește-l și te va duce la drumul care te ajută să ne găsești. De abia așteptăm să îi întâlnim pe cei câțiva care vor reuși. Succes!”. Mesajul era semnat: „3301″, scrie Tekegraph.co.uk.

Pasionat de criptografie și securitate digitală, Eriksson a început imediat să lucreze la dezvăluirea secretului. Era seara târziu, iar a doua zi Joel trebuia să meargă la serviciu. S-a decis astfel să se concentreze pe semnătura „3301″. După doar câteva minute, a găsit o referire la „Tiberius Claudius Caesar”, alături de o line de litere așezate, aparent, întâmplător. Joel a dedus că este vorba de cifrul lui Cezar, o metodă de criptare folosită de Julius Cezar în corespondența sa privată. Metoda presupune înlocuirea fiecărei litere din text cu o alta aflată la o anumită poziție în spate în alfabet. Eriksson a folosit această cifră pentru a decripta mesajul. A mers, astfel că la scurt timp, a descoperit o adresă web îngropată în codul imaginii. Când a dat clic, a primit mesajul: „Ups! Doar decodează astfel. Se pare că poți ghici cum să ajungi la mesaj”.

La momentul respectiv, suedezul nu a realizat că a intrat în competiție cu alți mii de internauți pentru rezolvarea unuia din cele mai impresionante ghicitori. Pe parcursul rezolvării ei, Eriksson s-a folosit de cunoștințele sale din matematică, filosofie, istorie și muzică clasică. Iar misterul este departe de a fi rezolvat. În acest moment, nimeni nu știe exact ce reprezintă această competiție, numită Cicada 3301, sau cine se află în spatele ei. Numele de Cicada vine de la imaginile cu cicade, care apar frecvent pe măsură ce cineva avansează cu rezolvarea ghicitorii. Opiniile sunt variate: unii spun că este vorba de o societate secretă, alții vorbesc de un think tank politic nou, de o campanie de PR incredibilă sau de o tehnică de recrutare a CIA.

Pentru unii este un joc distractiv, un Sudoku mult mai greu, iar pentru alții a devenit o obsesie, comentează sursa. La aproape doi ani de când a început să descifreze misterul, Joel nu a aflat încă ce reprezintă pentru el Cicada 3301. „Este, în cele din urmă, o bătaie a creierelor. Și mi-a fost întotdeauna greu să rezist la provocări”, a declarat el.

La un moment dat, cei implicați în cursa pentru rezolvarea Cicada 3301 au ajuns la un site pe care era un cronometru. Acesta a ajuns la zero la ora 17:00 GMT pe 9 ianuarie 2012. Pe site au apărut 14 coordonate GPS care indicau locuri din Varșovia, Paris, Seattle, Seul, Arizona, California, New Orleans, Miami, Hawaii și Sydney. Cei care au mers la locurile indicate au găsit o imagine, lipită pe un stâlp, în care apărea o cicadă și un cod QR. Atunci, Eriksson și-a dat seama că în spatele misterului nu se află o singură persoană, ci mai multe, o entitate, deoarece plasarea acelor lucruri în coordonate GPS precise necesita un efort colectiv.

Faptul că este vorba de o entitate îl indică și faptul că entuziaștii Cicada 3301 au descoperit o persoană, pe un forum, care le sugera piste false. Mai mult, un mesaj anonim publicat pe site-ul Pastebin este semnat de un fost ofițer care ar fi fost recrutat în Cicada de un superior. Potrivit lui, Cicada este o organizație politico-religioasă, din care fac parte militari, diplomați și oameni de știință care nu sunt mulțumiți de direcția în care lumea se îndreaptă.

Eriksson înclină să creadă că Cicada 3301 este o modalitate de recrutare folosită de gruparea de hackeri Anonymus. Când codul QR de pe stâlpi a fost decodat, mesajul l-a trimis pe suedez la o adresă TOR. TOR este prescurtarea de la The Onion Router, un canal de criptare care permite navigarea anonimă pe internet, dar și accesul în așa numitul „darknet”, zona care nu este indexată de motoarele de căutare. Aici se petrec multe lucruri ilegale, precum atacuri informatice, trafic de droguri și comunicarea între rețele teroriste. Se estimează că darknetul este de 5.000 de ori mai mare decât internetul vizibil. Aparent, acolo s-a terminat „aventura” lui Joel Eriksson. A dat peste următorul mesaj: „Îi vrem pe cei mai buni, nu pe cei care îi urmează”. Mesajul se referea la faptul că doar un număr limitat dintre primii care au rezolvat misterul au intrat în contact cu entitatea din spatele Cicada 3301.

O nouă campanie de recrutare a luat startul pe 5 ianuarie 2013.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată