Traficul centrelor de date se va tripla. Cât va reprezenta traficul din cloud până în 2018

Traficul centrelor de date se va tripla. Cât va reprezenta traficul din cloud până în 2018
Publicat: 13/11/2014, 14:38

Până în 2018, se va înregistra o creștere de aproape trei ori a traficului centrelor de date, unde cloud-ul reprezintă 76% din total. De asemenea, până în 2018, jumătate din populația planetei va beneficia de acces la Internet în propria locuință, iar mai mult de jumătate (53%) din conținutul generat de utilizatori va fi stocat pe infrastructuri de tip cloud privat.

Potrivit aceluiași studiu, România are cea mai bună infrastructură fixă de acces la internet din Europa Centrală și de Est, lucru care permite oferirea de servicii avansate de cloud.

Cisco estimează că traficul global al centrelor de date se va mări de aproape trei ori, de la 3,1 zettabytes în 2013 la 8,6 zettabytes în 2018, cu o rată anuală de creștere de 23%. (Un zettabyte este echivalentul a unui trilion de gigabytes).

Cei 8,6 zettabytes de trafic total al centrelor de date estimat pentru 2018 echivalează cu streamingul tuturor filmelor (aproximativ 500.000) și emisiunilor televizate produse la rezoluție UHD (ultra high definition) de 250.000 de ori.

Traficul global în cloud are o creștere mai mare în comparație cu cel al centrelor de date: în 2013, cloud-ul reprezenta 54% din traficul total al centrelor de date, iar până în 2018, cloud-ul va avea o pondere de 76% din totalul traficului cetrelor de date.

Până în 2018, 53% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuință vor utiliza soluții personale de stocare în cloud, iar media datelor în cloud pentru fiecare utilizator va fi de 811 megabytes pe lună, comparativ cu 186 megabytes în 2013.

„Când oamenii vorbesc despre cloud, aceștia își concentrează atenția spre soluțiile publice. Totuși, o mare parte din aplicațiile cloud sunt stocate în medii virtuale private. Estimările îndică faptul că până în 2018, aproape 70% din aplicațiile cloud vor fi stocate în medii private, fiind astfel nevoie ca acestea să poată rula în condițiile unui mediu de cloud privat/public hibrid”, declară Kelly Ahuja, Cisco, Senior Vice President, Service Provider Business, Products and Solutions.

Numărul de țări pregătite pentru servicii de cloud continuă să crească. Anul trecut, 79 de țări îndeplineau toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe rețele fixe, iar anul acesta, numărul a crescut la 109 țări. În 2013, 42 de țări au îndeplinit cerințele pentru a oferi aplicații cloud intermediare pe rețele mobile, în timp ce în 2014, numărul acestora a crescut la 52.

În vederea analizării gradului de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud, au fost analizate vitezele de încărcare și descărcare, precum și latențele, calcule bazate pe testele de viteză ale rețelelor fixe și mobile.

Țările cu cele mai performante rețele fixe în 2014, în ordine alfabetică, sunt: Coreea, Elveția, Hong Kong, Japonia, Luxemburg, Olanda, România, Singapore, Suedia și Taiwan.

Țările cu cele mai performante rețele mobile în 2014, în ordine alfabetică, sunt: Australia, Belgia, China, Coreea, Danemarca, Luxemburg, Noua Zeelandă, Oman, Qatar și Uruguay.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată