Ce înseamnă să faci trading cu criptomonede?

Ce înseamnă să faci trading cu criptomonede?

Criptomonedele au intrat în atenția publicului român relativ recent, datorită creșterilor și scăderilor masive și bruște care au loc în piață, șocante pentru mulți.

Dacă. conform statisticilor europene, în 2020 aveam un venit sub media UE, asemănător cu alte țări din Peninsula Balcanică, acesta este într-o continuă creștere și oamenii sunt din ce în ce mai interesați să facă ceva constructiv cu banii care le rămân la sfârșitul lunii.

Piețele financiare sunt diverse și oferă randamente diferite, în funcție de activele în care investim și riscurile aferente. Iar pe lângă investiții există și tranzacționare, care promite să aducă randamente și mai bune decât investițiile pasive, dacă este făcută corespunzător. 

Ce este tradingul, în general? 

Investițiile sunt pasive, iar acolo cumpărăm un activ despre care credem că va crește în viitor, și îl ținem în portofoliu o perioadă lungă de timp.

Spre deosebire de investiții, când vine vorba de tranzacționare, cumpărăm active precum acțiuni, obligațiuni, mărfuri, valute sau criptomonede și le vindem într-un timp mult mai scurt, prin strategii diverse, după ce activul a crescut în valoare, încât să facem profit din suma inițială.

De altfel, există mai multe tipuri de trading și se poate tranzacționa pe creștere sau pe scăderea activului, în funcție de cum credem că va merge.

Acest tip de activitate poate fi profitabil pentru cei experimentați sau educați pe piețele financiare, dar numai cu o participare activă și viguroasă, care poate lua foarte mult timp și resurse psihice. 

Cu ce diferă piața crypto față de alte piețe? 

Dacă vorbim despre investiții, diferențele sunt majore. Piețele de acțiuni, mărfuri și imobiliare se bazează pe profiturile făcute din bunurile sau serviciile companiilor, vremea și agricultura din acel an, prețurile materialelor de construcții și multe alte variabile.

Dar când vine vorba de trading, lucrurile stau cam la fel pentru toate piețele, deoarece încercăm să ghicim următoarele mișcări ale unui activ, în urma analizelor tehnice care privesc istoricul acestuia.

Se întâmplă același lucru și pe forex, acțiuni, crypto sau imobiliare, unde diferă mai puține lucruri, printre care volatilitatea pieței. 

Cum diferă tradingul când vine vorba de crypto?

Tradingul pe piețele mai volatile este considerat riscant, deoarece, spre deosebire de restul piețelor unde prețurile se schimbă foarte greu și cu foarte puține procente, pe crypto e mai greu să avem o perspectivă corectă din analizele tehnice.

Dacă urmăriți diverși influenceri veți vedea că este posibil să aibă concluzii diferite după aceleași analize – lucru complet posibil și motivul pentru care trebuie să ne facem constant analizele singuri.

Aceasta este o piață care se poate pune în mișcare din atât de multe motive și considerând atâtea variabile, încât uneori analizele prețurilor anterioare pe timp limitat pot da greș.

Când vorbim de un risc mai mare atunci și strategiile vor fi adaptate acestui risc. 

Care sunt avantajele și dezavantajele din această piață?

Crypto promite randamente mai bune, pentru riscuri mai mari. Astfel, putem câștiga în multe alte moduri decât pe alte piețe: yield și liquidity farming, investiții duale, swap farming – unde procentele sunt foarte mari, aceste opțiuni fiind metode mai pasive. Dacă dorim să tranzacționăm activ și să deschidem poziții cu marjă, câștigurile pot fi și mai mari – dar este cu atât mai riscant. Partea bună la crypto este că piața este deschisă non-stop, așadar pasionații se pot concentra în afara orelor de program de la job, inclusiv în weekend, oferind enorm de multă flexibilitate. 

Dar toate aceste beneficii vin cu riscuri majore, iar în funcție de metodele alese putem pierde foarte mult capital dacă nu știm exact ce facem, dacă avem o zi proastă sau pur și simplu dacă piața este zdruncinată de ceva imprevizibil din exterior.

Crypto este mult mai imprevizibilă decât alte piețe și necesită mai multă atenție, educație și mai ales experiență pentru a deveni un trader de succes, cu majoritatea pozițiilor profitabile. 

Cum mă pot feri de riscuri? 

Nu putem sta la adăpost de riscuri pe o astfel de piață, dar putem profita de opțiunile mai puțin riscante.

Este important să ne diversificăm tranzacțiile și să cercetăm mai multe industrii prezente în piața crypto în același timp: perechile de monede stabile (precum USDT) pentru tranzacții mai sigure, gaming, monede utilitare sau care au legătură cu Metaverse-ul.

Orice, dar care să ne pasioneze pentru a ține constant pasul cu știrile și noutățile din aceste industrii. 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Greșeala din Noul Cod Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Amenda e între 582...
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
Scandal în Austria după ce s-a aflat că noii bocanci ai Armatei sunt produși în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Un poliţist din Botoşani s-a sinucis pe mormântul fiicei sale, de Sf. Andrei, chiar în...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Medicamente ce ies POZITIV la testul antidrog al Poliției. Lista medicilor
Cristian Gheban a ales să își pună capăt zilelor pentru a fi mai aproape de...
Cine moștenește averea Ronei Hartner? Decizia luată de regretata artistă înainte să moară
Imagini de la priveghiul Ronei Hartner. Familia artistei este copleșită de durere
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Turist american, șocat când i-a venit nota de plată într-un restaurant din Cluj: 'Jur că...
A început o nouă CURSĂ SPAȚIALĂ! Care este PREMIUL CEL MARE de data aceasta
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
S-a stins în brațele soției sale. A murit o legendă a muzicii
Părinții și-au auzit bebelușul râzând târziu în noapte și au verificat rapid camerele de supraveghere....
BANCUL ZILEI. Bulă: Azi o ghicitoare mi-a spus că o să fiu sărac și nefericit...