Merită să investești în Crypto?

Merită să investești în Crypto?
Publicat: 21/07/2022, 14:00

Există un hype general în jurul criptomonedelor și din ce în ce mai mulți români sunt interesați de această piață financiară cibernetică.

Criptomonedele prezintă riscuri ridicate și este o zonă unde putem pierde mulți bani, dar în același timp, știrile cu oamenii care s-au îmbogățit din crypto nu încetează să apară.

Cursurile de educație financiară au început și ele să includă câte ceva despre Bitcoin: auzim oameni importanți care vorbesc despre inovațiile tehnice. Părerile sunt împărțite între conservatori, progresiști și investitorii noi pe piețe care nu au o perspectivă de amploare cu privire la aceste active.  

De ce este lumea interesată de Crypto? 

Generațiile tinere văd Bitcoin și tehnologia Blockchain ca o alternativă la sistemul financiar conservator. Monedele inspiră speranță și promit creșteri mari ale sumelor inițiale, ajungându-se la profituri mari din investiții sau venit pasiv.

Nefiind un spațiu reglementat, tranzacțiile au loc fără să fie verificate de bănci sau autorități centrale. Putem trimite crypto rapid, oriunde în lume pe aceste rețele descentralizate, cu comisioane mici. Este o inovație tehnologică foarte interesantă, dar necesită foarte multă informare ca să înțelegem clar despre ce e vorba.

La prima vedere, poate părea destul de derutantă și mulți oameni nu o înțeleg, așa că rămâne vulnerabilă la păreri negative.

Pe ce se bazează valoarea criptomonedelor?

Valoarea criptomonedelor este dată de seriozitatea și reputația proiectului de bază, de limita de monede în circulație, de cerere și ofertă.

Ele nu sunt folosite la scară globală pentru plăți în comerț sau alte industrii, fiind folosite mai mult pentru a genera venit pasiv. În funcție de tipul criptomonedelor, își pot baza valoarea pe alte active. Spre exemplu, valoarea monedelor stabile se bazează pe valutele internaționale, precum dolarul american.

Alte monede se bazează pe aur sau alte active pe care le imită (cum ar fi monedele împachetate sau monedele utilitare din jocurile video). Așadar, valoarea fiecăreia depinde de foarte multe variabile.

Are Crypto un viitor? 

La momentul actual există multă panică în piețe. Portofoliile și monedele sunt jos, graficele sunt roșii iar vara acestui an e extrem de ostilă pentru crypto.

Inflația a continuat să crească după războiul din Ucraina, început în Februarie și care pare să nu se mai termine. Dar analiștii consideră că vorbim de o zonă care este aici ca să rămână, chiar și după ce ne revenim dintr-o piață de tip Bearish.

Previziunile Bitcoin sunt foarte promițătoare odată ce se vor încheia corecțiile, despre care se crede că nu vor mai dura mult. Spre deosebire de ultimul Bear Market, în timpul creșterilor recente s-a observat o creștere foarte mare de persoane interesate, dintre care multe de vârste mai înaintate.

Investitorii experimentați au înțeles că nu este un trend care se va încheia prea curând și vor să profite de procente, mai ales că, având experiențe din alte piețe, știu să profite de scăderi. 

La ce riscuri ne supunem?

Fiind o piață tânără este supusă multor schimbări și influențe din exterior, prețurile fiind foarte volatile. Prin investirea, tranzacționarea sau deținerea monedelor ne supunem riscurilor cibernetice precum atacuri asupra rețelelor, destabilizări în managementul proiectului și multe altele.

Nefiind reglementată, suntem singurii responsabili atunci când vine vorba de mânuirea greșită a depozitelor pe care le dorim: trimiterea sumelor către adrese greșite sau prin canale cu care portofelele noastre nu sunt compatibile, pierderea parolelor sau multe altele. Există constant escroci și hackeri, mai ales pe rețelele de socializare, care încearcă să profite de naivitatea altor oameni.

Pe lângă toate acestea, suntem amenințați și cu reglementări care pot interzice prin lege portofelele personale, Blockchain-urile private sau tranzacționarea unor sume mai mari decât prevăd limitele setate de legile AML, aflate încă în stadiu de propunere. Iar dacă vorbim strict de trading, este o piață unde putem pierde mai mult decât avem și unde ne putem chiar îndatora. 

Este o idee bună să investim în crypto? 

Poate fi o idee bună pentru cine înțelege și vrea să se informeze cu seriozitate legat de acest subiect. Deși implică riscuri majore, poate fi o opțiune bună de a ne diversifica portofoliile în funcție de tipul de investitor.

Dacă considerăm că ne putem asuma toate aceste riscuri, să ne luăm informațiile corecte, de unde trebuie, și să ne asumăm fiecare pas – desigur.

Dar dacă nu, este mai bine să ne întoarcem la active mai sigure sau să rămânem pe conturi demo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea...