Merită să investești în Crypto?

Merită să investești în Crypto?
Publicat: 21/07/2022, 14:00

Există un hype general în jurul criptomonedelor și din ce în ce mai mulți români sunt interesați de această piață financiară cibernetică.

Criptomonedele prezintă riscuri ridicate și este o zonă unde putem pierde mulți bani, dar în același timp, știrile cu oamenii care s-au îmbogățit din crypto nu încetează să apară.

Cursurile de educație financiară au început și ele să includă câte ceva despre Bitcoin: auzim oameni importanți care vorbesc despre inovațiile tehnice. Părerile sunt împărțite între conservatori, progresiști și investitorii noi pe piețe care nu au o perspectivă de amploare cu privire la aceste active.  

De ce este lumea interesată de Crypto? 

Generațiile tinere văd Bitcoin și tehnologia Blockchain ca o alternativă la sistemul financiar conservator. Monedele inspiră speranță și promit creșteri mari ale sumelor inițiale, ajungându-se la profituri mari din investiții sau venit pasiv.

Nefiind un spațiu reglementat, tranzacțiile au loc fără să fie verificate de bănci sau autorități centrale. Putem trimite crypto rapid, oriunde în lume pe aceste rețele descentralizate, cu comisioane mici. Este o inovație tehnologică foarte interesantă, dar necesită foarte multă informare ca să înțelegem clar despre ce e vorba.

La prima vedere, poate părea destul de derutantă și mulți oameni nu o înțeleg, așa că rămâne vulnerabilă la păreri negative.

Pe ce se bazează valoarea criptomonedelor?

Valoarea criptomonedelor este dată de seriozitatea și reputația proiectului de bază, de limita de monede în circulație, de cerere și ofertă.

Ele nu sunt folosite la scară globală pentru plăți în comerț sau alte industrii, fiind folosite mai mult pentru a genera venit pasiv. În funcție de tipul criptomonedelor, își pot baza valoarea pe alte active. Spre exemplu, valoarea monedelor stabile se bazează pe valutele internaționale, precum dolarul american.

Alte monede se bazează pe aur sau alte active pe care le imită (cum ar fi monedele împachetate sau monedele utilitare din jocurile video). Așadar, valoarea fiecăreia depinde de foarte multe variabile.

Are Crypto un viitor? 

La momentul actual există multă panică în piețe. Portofoliile și monedele sunt jos, graficele sunt roșii iar vara acestui an e extrem de ostilă pentru crypto.

Inflația a continuat să crească după războiul din Ucraina, început în Februarie și care pare să nu se mai termine. Dar analiștii consideră că vorbim de o zonă care este aici ca să rămână, chiar și după ce ne revenim dintr-o piață de tip Bearish.

Previziunile Bitcoin sunt foarte promițătoare odată ce se vor încheia corecțiile, despre care se crede că nu vor mai dura mult. Spre deosebire de ultimul Bear Market, în timpul creșterilor recente s-a observat o creștere foarte mare de persoane interesate, dintre care multe de vârste mai înaintate.

Investitorii experimentați au înțeles că nu este un trend care se va încheia prea curând și vor să profite de procente, mai ales că, având experiențe din alte piețe, știu să profite de scăderi. 

La ce riscuri ne supunem?

Fiind o piață tânără este supusă multor schimbări și influențe din exterior, prețurile fiind foarte volatile. Prin investirea, tranzacționarea sau deținerea monedelor ne supunem riscurilor cibernetice precum atacuri asupra rețelelor, destabilizări în managementul proiectului și multe altele.

Nefiind reglementată, suntem singurii responsabili atunci când vine vorba de mânuirea greșită a depozitelor pe care le dorim: trimiterea sumelor către adrese greșite sau prin canale cu care portofelele noastre nu sunt compatibile, pierderea parolelor sau multe altele. Există constant escroci și hackeri, mai ales pe rețelele de socializare, care încearcă să profite de naivitatea altor oameni.

Pe lângă toate acestea, suntem amenințați și cu reglementări care pot interzice prin lege portofelele personale, Blockchain-urile private sau tranzacționarea unor sume mai mari decât prevăd limitele setate de legile AML, aflate încă în stadiu de propunere. Iar dacă vorbim strict de trading, este o piață unde putem pierde mai mult decât avem și unde ne putem chiar îndatora. 

Este o idee bună să investim în crypto? 

Poate fi o idee bună pentru cine înțelege și vrea să se informeze cu seriozitate legat de acest subiect. Deși implică riscuri majore, poate fi o opțiune bună de a ne diversifica portofoliile în funcție de tipul de investitor.

Dacă considerăm că ne putem asuma toate aceste riscuri, să ne luăm informațiile corecte, de unde trebuie, și să ne asumăm fiecare pas – desigur.

Dar dacă nu, este mai bine să ne întoarcem la active mai sigure sau să rămânem pe conturi demo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european