Merită să investești în Crypto?

Merită să investești în Crypto?
Publicat: 21/07/2022, 14:00

Există un hype general în jurul criptomonedelor și din ce în ce mai mulți români sunt interesați de această piață financiară cibernetică.

Criptomonedele prezintă riscuri ridicate și este o zonă unde putem pierde mulți bani, dar în același timp, știrile cu oamenii care s-au îmbogățit din crypto nu încetează să apară.

Cursurile de educație financiară au început și ele să includă câte ceva despre Bitcoin: auzim oameni importanți care vorbesc despre inovațiile tehnice. Părerile sunt împărțite între conservatori, progresiști și investitorii noi pe piețe care nu au o perspectivă de amploare cu privire la aceste active.  

De ce este lumea interesată de Crypto? 

Generațiile tinere văd Bitcoin și tehnologia Blockchain ca o alternativă la sistemul financiar conservator. Monedele inspiră speranță și promit creșteri mari ale sumelor inițiale, ajungându-se la profituri mari din investiții sau venit pasiv.

Nefiind un spațiu reglementat, tranzacțiile au loc fără să fie verificate de bănci sau autorități centrale. Putem trimite crypto rapid, oriunde în lume pe aceste rețele descentralizate, cu comisioane mici. Este o inovație tehnologică foarte interesantă, dar necesită foarte multă informare ca să înțelegem clar despre ce e vorba.

La prima vedere, poate părea destul de derutantă și mulți oameni nu o înțeleg, așa că rămâne vulnerabilă la păreri negative.

Pe ce se bazează valoarea criptomonedelor?

Valoarea criptomonedelor este dată de seriozitatea și reputația proiectului de bază, de limita de monede în circulație, de cerere și ofertă.

Ele nu sunt folosite la scară globală pentru plăți în comerț sau alte industrii, fiind folosite mai mult pentru a genera venit pasiv. În funcție de tipul criptomonedelor, își pot baza valoarea pe alte active. Spre exemplu, valoarea monedelor stabile se bazează pe valutele internaționale, precum dolarul american.

Alte monede se bazează pe aur sau alte active pe care le imită (cum ar fi monedele împachetate sau monedele utilitare din jocurile video). Așadar, valoarea fiecăreia depinde de foarte multe variabile.

Are Crypto un viitor? 

La momentul actual există multă panică în piețe. Portofoliile și monedele sunt jos, graficele sunt roșii iar vara acestui an e extrem de ostilă pentru crypto.

Inflația a continuat să crească după războiul din Ucraina, început în Februarie și care pare să nu se mai termine. Dar analiștii consideră că vorbim de o zonă care este aici ca să rămână, chiar și după ce ne revenim dintr-o piață de tip Bearish.

Previziunile Bitcoin sunt foarte promițătoare odată ce se vor încheia corecțiile, despre care se crede că nu vor mai dura mult. Spre deosebire de ultimul Bear Market, în timpul creșterilor recente s-a observat o creștere foarte mare de persoane interesate, dintre care multe de vârste mai înaintate.

Investitorii experimentați au înțeles că nu este un trend care se va încheia prea curând și vor să profite de procente, mai ales că, având experiențe din alte piețe, știu să profite de scăderi. 

La ce riscuri ne supunem?

Fiind o piață tânără este supusă multor schimbări și influențe din exterior, prețurile fiind foarte volatile. Prin investirea, tranzacționarea sau deținerea monedelor ne supunem riscurilor cibernetice precum atacuri asupra rețelelor, destabilizări în managementul proiectului și multe altele.

Nefiind reglementată, suntem singurii responsabili atunci când vine vorba de mânuirea greșită a depozitelor pe care le dorim: trimiterea sumelor către adrese greșite sau prin canale cu care portofelele noastre nu sunt compatibile, pierderea parolelor sau multe altele. Există constant escroci și hackeri, mai ales pe rețelele de socializare, care încearcă să profite de naivitatea altor oameni.

Pe lângă toate acestea, suntem amenințați și cu reglementări care pot interzice prin lege portofelele personale, Blockchain-urile private sau tranzacționarea unor sume mai mari decât prevăd limitele setate de legile AML, aflate încă în stadiu de propunere. Iar dacă vorbim strict de trading, este o piață unde putem pierde mai mult decât avem și unde ne putem chiar îndatora. 

Este o idee bună să investim în crypto? 

Poate fi o idee bună pentru cine înțelege și vrea să se informeze cu seriozitate legat de acest subiect. Deși implică riscuri majore, poate fi o opțiune bună de a ne diversifica portofoliile în funcție de tipul de investitor.

Dacă considerăm că ne putem asuma toate aceste riscuri, să ne luăm informațiile corecte, de unde trebuie, și să ne asumăm fiecare pas – desigur.

Dar dacă nu, este mai bine să ne întoarcem la active mai sigure sau să rămânem pe conturi demo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care...
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Probleme pentru Cristiano Ronaldo după un gest făcut la finalul unui meci din Arabia Saudită