4 semne care prezic adopția globală a criptomonedelor

4 semne care prezic adopția globală a criptomonedelor
FOTO cu caracter ilustrativ - Shutterstock

Criptomonedele sunt la mare căutare și interes chiar și într-un Bear Market, doar că în zilele noastre nu sunt folosite pentru orice, ci se limitează la tranzacții între rețele, trading și investiții. Dar ele pot fi și sunt folosite la ora actuală pentru a plăti la supermarket sau pentru a plăti vacanțe cu comercianți care acceptă astfel de plăți.

Indiferent pentru ce le utilizăm noi, oamenii de rând, este clar că există interes în piață și din ce în ce mai mulți oameni de pe glob vor să afle despre ce este vorba.

Poate motivele pentru care comunitățile din aceste țări sunt interesate de crypto sunt diverse, dar pe toți ne leagă aceleași lucruri în fond: atracția față de tehnologie, un viitor modern și incluziv al finanțelor și mai ales, o alternativă financiară. 

Viteza cu care crește adopția crypto  

Conform datelor, adopția crypto a crescut cu 880% în 2021, după analiza a 154 de țări cărora li s-au dat scoruri în funcție de metricii de activitate crypto, trading și tranzacții Peer-to-Peer.

Țări ca Vietnam, India și Pakistan stau în fruntea statisticilor, unde crypto a avut cea mai mare și bruscă creștere, urmate la scurt timp de SUA, țări din America Latină și Asia.

Din câte se vede, Europa pare cel mai puțin interesată de crypto. Din ce s-a putut observa, în 2020 a avut loc o creștere redusă iar în 2021, după al doilea trimestru, o creștere de peste 2.300% din 2019, dintre care 880% doar în 2021. 

De ce crește în special pe piețele emergente?

Adoptarea criptomonedelor a fost diferită în fiecare țară și zonă, dar cele mai bruște urcări au avut loc pe piețele emergente din țările în curs de dezvoltare. Piețele emergente au caracteristici foarte asemănătoare cu piețele economice dezvoltate, dar nu îndeplinesc chiar toate standardele acestora.

Adopția s-a diferențiat destul de mult, iar asta depinde de motivele principale pe care oamenii le au ca să intre pe o piață atât de riscantă. 

În țările dezvoltate, oamenii încearcă să se ferească de inflația de 2 cifre previzibilă încă din 2020, așa că mulți apelează la crypto, unde pot păstra sume mari de bani în monede stabile sau în ce au încredere că va crește.

De asemenea, lipsa unui sistem bancar eficient și incluziv duce de multe ori la folosirea sistemului crypto din pură nevoie – pentru a putea trimite bani simplu și rapid rudelor sau persoanelor în întreținere, din alte țări sau localități.

În zone mai dezvoltate economic precum Europa, America de Nord sau Asia creșterile au fost pompate și de investițiile instituționale. 

Cine a adoptat crypto în mod oficial?

Bitcoin a fost adoptat ca mijloc oficial de plată în Republica Central Africană, în Aprilie, și în El Salvador din Septembrie 2021, în timp ce orașul Lugano din Elveția este arhicunoscut pentru posibilitatea de a plăti cu crypto.

Alte orașe mari din lume acceptă ori plata integrală cu crypto, ori beneficiază de POS-uri care schimbă crypto la momentul tranzacției, comerciantul primind sumele în moneda locală.

Beneficiile au fost observabile mai ales în El Salvador, unde au crescut PIB-ul și turismul extern, mulți oameni venind din pură curiozitate să observe cum funcționează noul sistem cu BTC.

Ce alte zone sunt în discuții să le adopte? 

Experții prevestesc o adopție Bitcoin globală de până la 10% în următorii 8 ani. Se consideră că tehnologia adusă de criptomonede ajută comunitățile să evolueze financiar mult mai rapid, într-un mod asemănător cum au făcut-o gadgeturile descoperite până acum.

Deși este imposibil să prezicem cum vor arăta statisticile de anul viitor, având în vedere pesimismul actual din piață, și faptul că ne aflăm într-un Bear Market, nu putem să nu trecem cu vederea că peste tot auzim de crypto și că majoritatea comercianților se gândesc să accepte plăți cu Bitcoin, urmând exemplele altor companii.

După adopția BTC din El Salvador, Panama anunțase că plănuiește să facă la fel, iar Paraguay a pregătit un proiect de lege pentru reglementarea tranzacțiilor cu BTC și criptomonede, considerat a fi primul pas pentru a face BTC monedă oficială. De asemenea, se mai discută și Mexic sau Venezuela despre adopția criptomonedelor ca mijloc de plată.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York