Spațiul Crypto, o alternativă pentru țările cu inflație în creștere

Spațiul Crypto, o alternativă pentru țările cu inflație în creștere
Sursa foto: Pexels (caracter ilustrativ)
Publicat: 06/07/2022, 14:30

Crypto a avut o creștere exponențială în anul 2021, trecând de la spațiu de investiții nișat la clasă de active iar asta se datorează în special inflației care are loc peste tot în lume. Pandemia ne-a adus în ultimii 2 ani pe culmile unei crize financiare iar experții au făcut tot ce le-a stat în putință să ne țină deasupra valului – una din măsurile economice fiind printarea excesivă a banilor.

Deși pe moment efectele au fost benefice, reprezintă acum unul din motivele pentru care ne confruntăm cu inflații majore, în România trecând recent de 10%, SUA 8%, Turcia 16%. Criptomonedele s-au dovedit a fi o alternativă mai bună în țările predispuse la hiperinflație și turbulențe politice cum sunt Zimbabwe, Argentina și Venezuela în ultimul deceniu. Hiperinflația din Venezuela și Zimbabwe din 2008 ține să ne amintească de cât de fragile sunt monedele fiat. Sunt multe motive pentru care monedele scad în valoare dar în general se întâmplă pe fondul crizelor de sănătate, instabilității politice și printării excesive de bancnote.

Un raport recent cu privire la poziționarea globală a crypto în 2021 – în care s-au chestionat aproape 30,000 de adulți din 20 de țări, despre motivația pe care o au să dețină sau să tranzacționeze criptomonede, a scos la iveală atitudini generale în legătură cu acest spațiu cât și barierele pe care le observă.

Acest raport oferă date legate de adoptarea globală a crypto în 2021. Câteva din cele mai interesante știri ar fi următoarele: 41% din deținătorii crypto la nivel mondial au intrat în piață pentru prima dată în 2021, discrepanțele de gen tind să dispară cu 47% din deținători fiind femei, iar principalul motiv în adopția crypto îl reprezintă inflația, fie că vorbim de țări lovite economic sau cu economii dezvoltate.

Respondenții care provin din țările unde valuta s-a devalorizat cu 50% sau mai mult față de USD în ultimii 10 ani au declarat de 5 ori mai mult că intenționează să cumpere criptomonede în următorul an decât cei care vin din țări stabile din punct de vedere politic și economic, printre care Africa de Sud, Mexic, India și Brazilia. Chiar și în SUA, 2 din 5 deținători de criptomonede au spus că le consideră alternative ale fiatului din cauza inflației.

Dar dacă facem niște comparații ale graficelor de mai jos, când oamenii care încă nu fac parte din comunitate au fost întrebați dacă vor investi în crypto, vedem că în Norvegia și Danemarca, țări cu o valută puternică care se situează deasupra dolarului e mult mai puțin probabil să se investească în Crypto, cu 3, respectiv 4%. În același timp, în India și Brazilia unde inflația în ultimii 10 ani se ridică la 58, respectiv 217%, aproape jumătate din respondenți au răspuns pozitiv.

Crypto, viitorul finanțelor? 

Nu doar că respondenții din țările cu o economie mai slabă au declarat că sunt mai interesați să adopte crypto dar sunt în același timp de părere că acesta este viitorul banilor, precum 59% din America Latină și 58% din Africa, unde mulți au experimentat hiperinflații pe perioade lungi. Prin comparație, doar o medie de 18% din respondenții europeni au declarat același optimism.

Având în vedere natura deflaționistă a Bitcoin, care crește constant pe perioade lungi din moment ce este criptomoneda principală a pieței și se ard periodic monede, comunitatea crypto se așteaptă doar la lucruri bune pe perioade medii și lungi. Criptomonedele nu sunt influențate de evenimente politice sau de probleme de aprovizionare mondială, așadar nu sunt la fel de vulnerabile ca alte tipuri de investiții, chiar și conservatoare, în țările instabile.

Deși poate să mai dureze ca guvernele să accepte criptomonede ca o alternativă fiabilă, multe lucrează deja la proiecții digitale ale valutelor tradiționale, încercând să îmbine structura centralizată a economiei cu avantajele pe care le oferă digitalul: CBDC – sau valutele digitale ale băncilor centrale.

Tranzacționează Bitcoin și alte 450+ de criptomonede pe IXFI.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult