UPDATE. Trei români şi un ucrainean, reţinuţi, după acțiunea de amploare a DNA în Portul Constanța. Prejudiciul, peste 2 milioane de euro – VIDEO

Publicat: 30/12/2023, 18:47
Actualizat: 30/12/2023, 18:50

UPDATE. Apar informații noi în speța capturii record de ţigări netrimbrate în Portul Constanţa, respectiv 12,1 milioane, în valoare de peste 1,5 milioane de euro. Potrivit inforamțiilor apărute, trei români şi un ucrainean au fost reţinuţi. Anchetatorii au precizat că gruparea dădea mită unor funcţionari pentru fiecare container, sumele fiind cuprinse între 120.000 şi 200.000 euro/container de ţigări şi 3-5 euro/kg de tutun de narghilea.

”În data de 30.12.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie au realizat o acţiune de prindere în flagrant, după „intrarea” în ţară a unui container ce conţinea 12.170.000 ţigarete nefiscalizate, în valoare de circa 1.500.000 euro. Acţiunea a fost organizată într-o cauză penală privind săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă, dare de mită şi cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată, anunţă, sâmbătă seară, Poliţia de Frontieră.

Sursa citată a precizat că, în timpul flagrantului, în autoturismul ocupat de două persoane (în prezent inculpaţi) a fost găsită suma de suma de 110.000 USD, reprezentând o primă tranşă din suma ce ar fi fost promisă iniţial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză).

”A fost ridicată în vederea confiscării suma de 110.000 dolari, 2.167 baxuri ţigări de contrabandă şi o cantitate de 21 tone de tutun pentru narghilea”

(…) Acţiunea face parte dintr-o multitudine de activităţi de procedură penală, desfăşurate timp de un an şi două luni (perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023), de către poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, la delegarea procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În cauză, a fost documentată activitatea infracţională a mai multor persoane, specializate în traficul cu ţigări de contrabandă, în sistem containerizat, prin Portul Constanţa”, a mai transmis sursa citată.

Poliţiştii de frontieră precizează că ţigările de contrabandă şi tutun pentru narghilea erau introduse în România prin Portul Constanţa ori Constanţa Sud Agigea, fiind disimulate în containere prin metoda “capac.”

Pentru a crea aparenţa unui import legal, în documentele de transport, erau menţionate bunuri care au mai făcut obiectul unor importuri legale, respectiv ”limonadă”.

”Pentru introducerea unui astfel de container în România, suspecţii au oferit, cu titlu de mită, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuţii de control din cadrul Portului Constanţa Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 şi 200.000 euro/container de ţigări şi 3-5 euro/kg de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” şi a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective fără a deţine documente de provenienţă a acestora. Banii respectivi urmau să fie remişi funcţionarilor la scurt timp după ce containerul cu „marfă” părăsea incinta portului”, a mai precizat Poliţia de Frontieră, într-o informare, pe facebook.

Comunicat DNA: „În autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsită suma de suma de 110.000 USD”

La rândul lor, procurorii DNA anunţă că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data 30 decembrie 2023, a patru inculpaţi, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă, dare de mită şi cumpărare de influenţă, ultimele comise în formă continuată.

”La data de 30 decembrie 2023, cei patru inculpaţi vor fi prezentaţi magistraţilor din cadrul Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Gărzii de Coastă, Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi de sprijinul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 30 decembrie 2023, a patru inculpați, trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă, dare de mită și cumpărare de influență, ultimele comise în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cei patru inculpați ar fi oferit, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 – 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective fără a deține documente de proveniență a acestora. Banii respectivi urmau să fie remiși funcționarilor la scurt timp după ce containerul cu „marfă” părăsea incinta portului.

Pentru a crea o aparență de legalitate, în documentele de transport, erau menționate mărfuri (limonadă) care, în trecut, au mai făcut obiectul unor importuri legale. La data de 30 decembrie 2023, după „intrarea” în țară a unui container ce conținea 12.170.000 țigarete nefiscalizate, în valoare de circa 1.500.000 euro, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsită suma de suma de 110.000 USD, reprezentând o primă tranșă din suma ce ar fi fost promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză)”, se arată îm comunicatul DNA.

Acțiune de amploare a DNA în Portul Constanța, pentru destructurarea unei rețele de contrabandă

ȘTIRE INIȚIALĂ. Conform informațiilor Gândul, au fost prinși mai mulți civili care voiau sa introducă un container de țigări în Port. Paguba estimată s-ar ridica la peste 2 milioane de euro, iar procurorii vorbesc despre cumpărare de influență, dare de mită și contrabandă calificată.

Mai multe persoane care voiau să introducă peste 1217 de baxuri de țigări de contrabandă prin portul Constanța au fost prinse în flagrant. Mai mult, contrabandiștii au dat 125.000 de euro unui vameș care colabora cu DNA.

Ionuț Apostol și Stelian Tocica – ar fi încercat să-l mituiască pe un vameș cu 125.000 de lei, vameșul fiind de fapt un investigator al DNA sub acoperire, potrivit informațiilor prezentate de G4media.

Stelian Tocica, din Constanța, nu ar fi străin de contrabanda cu țigări, un astfel de dosar fiind instrumentat în 2021. Acesta a fost patron al cluburilor Morgana din București și Constanța, alături de Joshua Castellano, patronul de la Bamboo.

La vremea respectivă el s-a filmat cu un teanc de bancnote de 500 de euro. ”Ce să fac, măi băieți, cu bani ăștia? Vine Moș Crăciun, am luat și porci, am luat și de-alea! Nu știu, să mai iau un porc, să mai iau o ladă de porci, facem și petrecere, să fie bine. Hai, vă pup!”, spunea Tocia într-o înregistrare în care flutura în fața camerei zeci de bancnote de 500 de euro, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Gândul

Vom reveni cu amănunte!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×