Condamnarea criminalului lui Melis, în Grădina Botanică din Craiova, amânată a treia oară. Mario Fojică „a plecat de acasă cu intenţia de a ucide”

Publicat: 24/05/2024, 08:15
Actualizat: 24/05/2024, 11:10

Judecătorii Tribunalului Dolj au amânat, vineri, cu aproape o lună, pronunțarea sentinței în cazul criminalului din Grădina Botanică din Craiova. Este a treia amânare în dosarul în care Alexandru Mario Fojică, elevul de la liceul militar care a înjunghiat-o mortal pe Melis, este acuzat de omor calificat. 

Instanța a finalizat judecata în fond a dosarului lui Alex Fojică, în 26 martie, după nouă luni de la uciderea fetei de 14 ani, dar judecătorii au decis atunci amânarea pronunțării soluției pentru 26 aprilie, apoi, din nou, până pe 24 mai.

La termen de pronunțare care fusese stabilit pentru vineri, judecătorii au amânat din nou pronunțarea, până pe 21 iunie, cu o săptămână înainte de împlinirea unui an de la crima din Grădina Botanică din Craiova.

”Potrivit art. 391 alin. 3 Cod procedură penală, amână pronunţarea la data de 21.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia pronunțată vineri, în ședință publică, de instanța Tribunalului Dolj.

La termenul final al procesului judecat la Tribunalul Dolj, Alex Fojică a declarat că îi pare rău pentru ce a făcut.

În vara anului 2023, liniștea Grădinii Botanice din Craiova a fost brusc sfâșiată de un atac feroce, care a lăsat comunitatea în stare de șoc și cu durere profundă. Ce ar fi trebuit să fie o zi obișnuită de relaxare într-o oază de verdeață și pace s-a transformat într-o scenă de groază, când un tânăr – elev al liceului militar din oraş – a înjunghiat mortal o fată, lăsând în urmă o tragedie ce va rămâne în memoria românilor pentru mult timp.

ATENȚIE! DETALII CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!

În 27 iunie 2023, era o după-amiază călduroasă de vară, iar Grădina Botanică părea a fi locul perfect în care Melis (14 ani) și prietenul ei Emi (19 ani) să petreacă timpul împreună.

Nu aveau de unde să știe că, undeva în adâncul grădinii, se afla și Alexandru Mario Fojică, care avea atunci 17 ani și era elev la Liceul Militar din Craiova, despre care prietenii spuneau că era mereu retras și tăcut. Până în acea zi, nimeni nu bănuia că în sufletul său se ascundea un tumult de sentimente întunecate care urmau să erupă într-un act de violență de neînțeles.

Martorii spun că totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă. Melis și Emi se plimbau pe una dintre aleile Grădinii Botanice. Fără niciun avertisment, el a scos un cuțit și a înjunghiat-o repetat, atât pe adolescentă, cânt și pe prietenul ei. Ulterior avea să se afle că arma folosită de Alexandru la crimă era un cuțit primit cadou la 14 ani, de la tatăl poliţist.

Strigătele de ajutor au răsunat în întreaga grădină, dar până când alți vizitatori au ajuns la locul faptei, era deja prea târziu. Tânăra și-a pierdut viața, iar Emi a ajuns în stare gravă la spital.

Imediat după atac, Alex Fojică a fugit, lăsând în urmă o scenă de coșmar. Poliția a sosit rapid și a început o vânătoare pentru a-l prinde pe atacator. După câteva minute, tânărul a fost găsit ascuns într-un colț al grădinii, complet dezorientat și cu hainele pătate de sânge. A fost încătușat fără a opune rezistență și chiar a fost surprins zâmbind, în timp ce era imobilizat de oamenii legii.

Alexandru Fojică, criminalul din Grădina Botanică din Craiova
Alexandru Fojică, criminalul din Grădina Botanică din Craiova

„Ne-a luminat calea cu dragostea, bunătatea și zâmbetul său pur”

A urmat o înmormântare plină de durere, la care au fost prezenți apropiații, colegii, dar și oameni care au fost impresionați de acest caz cutremurător. Familia adolescentei nu și-a revenit nici azi din șoc și îi deplânge trecerea în neființă, în unele mesaje postate pe Facebook.

Melis a fost un dar neprețuit, o prezență specială în viețile noastre. Ne-a luminat calea cu dragostea, bunătatea și zâmbetul său pur. În ciuda durerii adânci pe care o simțim acum, păstram vie amintirea bucuriei pe care a adus-o în lumea noastră. Să ne unim forțele într-un adio plin de iubire si recunoștință. Să o înconjurăm cu energia pozitivă în timp ce îi urăm drum lin și pace veșnică”, este mesajul transmis de Ana Maria Lungu, mama fetei, imediat după tragedie.

Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Melis
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Melis

„A plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva”

Apoi, ancheta a scos la iveală faptul că elevul liceului militar din Craiova a acționat la întâmplare și nu a avut nicio interacțiune anterioară cu victimele sale.

Cazul a ajuns pe masa magistraților în septembrie 2023. Procurorii au explicat în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe criminal pentru omor cu premeditare ce s-a întâmplat exact în iunie 2023, în jurul orei 16.00, în Grădina Botanică din Craiova.

„Inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale, atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca. 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.

La stabilirea încadrării juridice a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificate, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor”, se arată în rechizitoriu.

„Chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun”, conform actului de sesizare a instanței.

„S-a mai reținut că în data de 27.06.2023 inculpatul minor F.M.A. a purtat, fără drept, asupra sa un cuţit, într-un mijloc de transport în comun (microbuz), în timpul deplasarii de la domiciliul său din com. Calopăr până în mun. Craiova, apoi şi în locuri de distracţie şi agrement, respectiv în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova şi mai apoi în Grădina Botanică”, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

„Am ucis-o pentru că nu suport să văd oameni fericiți”

În faţa anchetatorilor, adolescentul de 17 ani a recunoscut tot. Cu sânge rece, a susținut că a mers întâmplător în Grădina Botanică și că nu cunoștea victimele. Elevul Colegiului Militar din Craiova a dat vina pe Emi, care ar fi fost deranjat că s-a uitat insistent la prietena lui.

Mai apoi, în fața instanței de judecată din Dolj, criminalul a explicat motivul pentru care a recurs la acest gest de o cruzime incredibilă.

„Am ucis-o pentru că nu suport să văd oameni fericiți”, le-a spus el magistraților.

Locul unde a avut loc crima din Grădina Botanică / Sursa foto: GÂNDUL
Locul unde a avut loc crima din Grădina Botanică / Sursa foto: GÂNDUL

Apropiații vor dreptate pentru Melis: „Închisoare pe viață”

La fiecare termen de judecată, la Tribunalul Craiova au fost prezenți părinții lui Melis, dar și colegii adolescentei.

Ei au venit cu pancarte pe care erau lipite fotografii și poezii dedicate lui Melis și au cerut dreptate pentru fata ucisă.

„Închisoare pe viață”, au strigat cei prezenți în fața tribunalului doljean, de fiecare dată când Mario Fojică a ajuns și a plecat de la sediul instanței, în duba poliției.

Prietenii Melisei cer condamnare pe viață pentru criminal / Sursa foto: GÂNDUL
Prietenii Melisei cer condamnare pe viață pentru criminal / Sursa foto: GÂNDUL

Vă recomandăm să citiți și:

Momente DRAMATICE după procesul criminalului din Grădina Botanică din Craiova. Tatăl Melisei s-a dezlănțuit: „Te omor!”

UPDATE | Criminalul lui Melis a fost arestat. Avocat: ”A zis că-i pare rău de fată. S-a uitat la fată, celălalt băiat i-a dat doi pumni”

EXPLOZIV. Melis a reușit să sune la 112 în timpul atacului sângeros din Grădina Botanică din Craiova. Ce i-a spus operatorului

CUTREMURĂTOR. Ce le-a spus anchetatorilor adolescentul care a omorât o fată de 14 ani în Grădina Botanică din Craiova. „Am crezut că…”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o...
Săptămâna de lucru de șase zile. Măsura radicală împotriva crizei forței de muncă
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×