Klaus Iohannis, despre activitatea parchetelor și procurorii români solicitați de PE: Voi avea o discuție cu ministrul Justiției! Am așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză – VIDEO

Redactor:
Alexandra Mortu
Klaus Iohannis, despre activitatea parchetelor și procurorii români solicitați de PE: Voi avea o discuție cu ministrul Justiției! Am așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză – VIDEO
Klaus Iohannis, despre activitatea parchetelor și procurorii români solicitați de PE: Voi avea o discuție cu ministrul Justiției! Am așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză / sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Președintele Klaus Iohannis a făcut câteva precizări, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, despre solicitarea Parchetului European trimisă României în ceea ce privește trimiterea a 20-30 de procrurori români, precum și despre activitatea parchetelor din România. 

Klaus Iohannis susține că trimiterea a doar 10 procurori români la Parchetul European pentru investigarea dosarelor de fraudarea a fondurilor europene, ținând cont că România este pe primul loc la acest aspect, potrivit raportului OLAF, nu este un lucru rău în comparație cu Germania, care trimite doar 11, deși este o țară mai mare, cu o economie mai puternică. Parchetul European a solicitat României trimiterea a 20-30 de procurori și a refuzat să primească doar 10, așa cum s-a decis la nivelul Ministerului Justiției.

Klaus Iohannis, despre activitatea parchetelor și procurorii români solicitați de PE: Voi avea o discuție cu ministrul Justiției!

„Mă lămuresc în câteva zile cum stau lucrurile. Dar, între timp, am studiat puțin cum stau alții. Foarte multe state europene pun la dispozție 2-3-4-5 procurori, Germania pune la dispoziție 11 procurori, cred că 10 din partea României nu sună așa rău în acest tabel. Dar mă voi lămuri. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției. Probabil îmi va spune cum s-a ajuns la acest număr. Bănuiesc că au existat discuții și cu parchetele și după ce mă lămuresc total pot să vă dau un răspuns mai profund”, a declarat președintele României.

Președintele României, despre parchete și lupta anitcorupție

De asemenea, recent a fost lansată și o petiție referitoare la lupta anticorupție, care i-a fost adresată și lui Klaus Iohannis, dar și ministrului Justiției și procurorului șef al DNA.  În documente se solicită „repornirea motoarelor” DNA și anchetarea marilor corupți.

„Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să reporniți motoarele Direcției Naționale Anticorupție și să anchetați din nou marii corupți. Cerem procurorului-șef al DNA să analizeze dosarele în lucru și să le repartizeze în așa fel încât procurorii să muncească eficient. Ne îngrijorează faptul că o instituție cu procurori de elită se ocupă de anchetarea unor fapte mărunte, în timp ce pe marii corupți nu îi mai deranjează nimeni. Ne vine greu să credem că, dintr-o dată, au dispărut corupții de la cel mai înalt nivel. Pentru investigarea marilor fapte de corupție am ieșit în stradă luni întregi, apărând independența justiției”, se arată în petiția lansată pe siteul Declic.

„Bilanțul se face cam după un an, după ce se numesc noile conduceri. Evident că în situația în care avem conducători care și-au preluat mandatul de câteva luni de zile este un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. Este foarte adevărat că am așteptări mari de la parchete și am și eu am așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză”, a susținut șeful statului.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
S-au schimbat zodiile. Iată ce te influențează ACUM
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOCANT prin ce a trecut Anca Țurcașiu în ultimii ani de căsnicie! Acesta este de...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Autoritățile ruse vor să înregistreze un al doilea vaccin împotriva coronavirusului până la jumătatea lunii...
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Îi apăreau mereu pete negre în bucătărie și nu înțelegea ce se întâmplă. Ulterior, femeia...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
ASTA a fost cea mai mare slăbiciune a lui Ceaușescu! Se întâmpla într-o cameră capitonată...
Iulia Vântul, în PERICOL. Cine este femeia care s-a băgat în familia lui Salman Khan....
Lista școlilor care SE ÎNCHID! Au fost descoperite focare de coronavirus. Informații oficiale
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide