A ”explodat” Twitterul: despre ce vorbește Regina Elisabeta a II-a în tradiționalul discurs de Crăciun

A ''explodat'' Twitterul: despre ce vorbește Regina Elisabeta a II-a în tradiționalul discurs de Crăciun
Publicat: 26/12/2014, 18:47

Atunci când regele George al V-lea a susținut la radio discursul său de Crăciun în 1932 în care le-a cerut compatrioților lui să caute „prosperitatea, dar fără egoism”, puțini oameni se așteptau ca monarhul britanic să instaureze în acest fel o tradiție care să continue până în prezent.

Dar, deși discursurile monarhilor britanici au fost de obicei lipsite de controverse, mesajul de Crăciun din acest an a generat un număr uriaș de comentarii pe Twitter, întrucât regina Elizabeth a II-a a inclus în discursul ei din 2014 o referire la serialul „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”.

În acest discurs, care a avut ca temă principală reconcilierea, suverana britanică a inclus un fragment de text în care a vorbit despre vizita ei din luna iunie în Belfast, unde a vizitat unul dintre platourile în care se filmează serialul „Game of Thrones”.

„Beneficiile reconcilierii s-au văzut foarte clar atunci când am vizitat Belfastul în luna iunie”, a declarat regina Elizabeth a II-a, care își petrece Crăciunul, ca în fiecare an, în reședința ei Sandringham din comitatul Norfolk.

„Deși vizita mea pe platoul în care se filma «Urzeala tronurilor» a atras cel mai mult atenția, locul care îmi va rămâne cel mai viu în minte va fi Crumlin Road Gaol”, a adăugat suverana britanică.

Crumlin Road Gaol, care a fost închisă în 1996, a fost una dintre închisorile în care au fost încarcerați militanții IRA în timpul conflictului etnic-naționalist din Irlanda de Nord (cunoscut sub denumirea „The Troubles”). Închisoarea a fost ulterior transformată într-un muzeu.

În aceeași zi, regina britanică a vizitat platourile în care au fost filmate scene din următorul sezon al serialului „Urzeala tronurilor”, produs de HBO, inclusiv faimosul „Tron de Fier”, și a stat de vorbă cu câțiva actori din distribuția show-ului TV, precum Lena Headey, interpreta reginei Cersei, și Kit Harrington, interpretul personajului Jon Snow.

În urma menționării numelui serialului în discursul de Crăciun al reginei, fanii „Game of Thrones” au luat cu asalt platforma de microblogging Twitter, pe care au publicat numeroase comentarii.

„Nu-mi vine să cred! Regina chiar a menționat numele «Game of Thrones»?”, a scris utilizatoarea Sophie Corfan.

O altă utilizatoare, Caroline Carpenter, a scris: „Îmi place la nebunie faptul că titlul serialului «Game of Thrones» a fost menționat în discursul reginei!”.

Însă nu toți utilizatorii sunt de părere că acea menționare ar fi fost ideea reginei. Un alt utilizator, Ty, sugerează faptul că ar fi vorba de un pariu al reginei cu nepotul ei prințul Harry.

„Regina a menționat numele serialului «Game of Thrones». Pun pariu că a fost o provocare pe care i-a lansat-o prințul Harry”, spune el.

Deși referirea la un popular serial de televiziune reprezintă o premieră pentru discursul de Crăciun al reginei, nu este pentru prima dată când suverana britanică a generat numeroase comentarii pe Twitter.

Cu ocazia aceleiași vizite la Belfast, regina Elizabeth a II-a și-a făcut primul ei „selfie”, după ce o adolescentă din public i-a cerut suveranei să se fotografieze alături de ea.

În octombrie, Elizabeth a II-a a fost a stârnit din nou valuri pe rețelele de socializare, după ce a publicat primul ei mesaj pe Twitter, cu ocazia inaugurării Muzeului Științei din Marea Britanie.

Regina britanică este o apărătoare înfocată a tehnologiilor de ultimă generație, pe care le promovează de multă vreme, și a fost unul dintre primii oameni de pe planetă care au expediat un e-mail.

Tradiționalul mesaj de Crăciun al suveranilor britanici nu este nici el străin de inovațiile tehnologice, iar primul mesaj de acest tip – făcut de regele George al V-lea – a inclus numeroase referiri la noile tehnologii care au făcut posibilă difuzarea sa.

Însă, indiferent de tehnologia utilizată, tema mesajului de Crăciun – inclusiv cel din acest an – este întotdeauna aleasă de suverana britanică.

Mesajele sale conțin referiri și la alte evenimente actuale, deși sunt astfel concepute pentru a nu încălca neutralitatea politică a reginei.

Cu excepția Crăciunului din 1969, în fiecare an, începând din 1952, Elizabeth a II-a a susținut un discurs de sărbători. Acesta este întotdeauna difuzat la ora locală 15.00 pentru a putea fi ascultat de toți cetățenii din statele din Commonewealth, indiferent de fusul orar.

Unii ani sunt mai controversați decât alții. Discursurile reginei s-au concentrat de regulă pe evenimente actuale atât în Marea Britanie, cât și în străinătate.

În 1968, de exemplu, regina a vorbit în discursul ei despre asasinarea lui Martin Luther-King și a accentuat tema fraternității. Discursul din 1979 s-a concentrat pe atrocitățile regimului Khmerilor roșii din Cambodgia și pe cauza refugiaților, ca și pe asasinarea lordului Mountbatten de către activiștii IRA.

Alte discursuri s-au concentrat pe chestiuni personale, precum imaginile filmate din 1984 care îl prezentau pe prințul Harry, care și-a făcut debutul în public în brațele mamei sale.

În 1992, considerat un „annus horribilis” de către regină, discursul ei oficial de Crăciun a fost publicat ilegal într-un tabloid britanic, înainte de transmisiunea televizată a acestui eveniment.

În 1996, regina a vorbit despre vizita lui Nelson Mandela, iar în 1997, un alt an controversat, Elizabeth a II-a a vorbit cu multă emoție despre funeraliile prințesei Diana, care murise în luna august din același an în urma unui accident de automobil.

În ultimii ani, regina britanică a revenit în mod repetat la temele preferate ale tatălui ei – familia și Commonwealth.

Discursul ei de anul trecut a fost unul extrem de actual și de incisiv, vorbind despre modificările prin care societatea britanică a trecut pe parcursul îndelungatei sale domnii, dar a inclus și o notă personală, atunci când suverana a vorbit despre botezul prințului George.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică