Autoritățile americane îi îndeamnă pe cetățeni să consume mâncarea expirată. „Termenul de valabilitate este un mit”

Redactor:
Silviu Bănilă
Departamentul de Agricultură din SUA a precizat că fiecare american aruncă anual la gunoi 16 kg de hrană, dintr-un motiv simplu: de multe ori, datele de expirare sunt înscrise greșit pe ambalaje.

Autoritățile propun ca mâncarea expirată să fie consumată, chiar și în situațiile în care termenul de expirare a fost depășit cu 18 luni, scrie washingtonexaminer.com. Poate suna scârbos, dar Departamentul de Agricultură speră să convingă cât mai multe mame să-și hrănească copiii cu mâncare expirată și a pregătit o aplicație în acest sens.

Aplicația se numește FoodKeeper și are rolul de a calcula mai precis datele de expirare în cazul produselor, fie că discutăm de mâncarea pentru bebeluși sau ouă.

USDA a furnizat chiar și un video de promovare în acest sens, care cuprinde următorul mesaj: „Multe produse au o dată-limită de vânzare de, să spunem, 1 aprilie, dar pot fi consumate 12-18 luni după acea dată. Când le arunci, contribui, de fapt, la risipa de mâncare în SUA”.

Într-o postare de blog, USDA a explicat cum funcționează aplicația FoodKeeper. Aceasta stabilește termene specifice de stocare, în funcție de natura produselor și locul de depozitare (frigider, congelator, cămară etc).

De asemenea, aplicația oferă sfaturi pentru gătirea cărnii și a peștelui. În fine, consumatorii pot nota în agendă când au cumpărat un produs și primesc notificări, atunci când se apropie termenul de expirare.

Inițiativa face parte dintr-un program dezvoltat de USDA și EPA (Environmental Protection Agency), denumit US Food Waste Challenge. Proiectul are ca obiectiv diminuarea numărului de deșeuri alimentare sau reciclarea alimentelor, care ar urma să ajungă hrană pentru animale. 

Inchide