Când începem să le vorbim copiilor despre viața intimă

Când începem să le vorbim copiilor despre viața intimă
Publicat: 03/10/2016, 22:38

Educația sexuală poate începe devreme, chiar când copilul începe să observe primele deosebiri între el și ceilalți. „La 2-3 ani, copilul pune întrebări și observă diferențe între băieți și fete. În anumite țări scandinave se începe predarea de astfel de cunoștințe într-un cadru instituționalizat încă de la grădiniță. Acest fapt nu înseamnă că cei mici poartă conversații explicite despre sexualitate, ci mai degrabă sunt învățați cum să formeze relații, părțile intime ale corpului, sunt încurajați să-i respecte pe ceilalți și să știe cum să se protejeze împotriva coerciției sexuale, intimidării și abuzului. Atâta timp cât transmiterea se face în mod adecvat, aceasta nu va tulbura copilul, ci îl va face mai puternic, pentru că el știe și înțelege ceva important din lumea adulților.

Unui copil trebuie să i se prezintă atât cât are nevoie, iar adultul să aibă grijă să nu fie excedat de propria lui dorință de a transmite totul ca să scape mai repede de această sarcină. În satisfacerea curiozității copilului este necesar un echilibru din partea tutorilor. Unii părinți au încercat să explice întrebările legate de sexualitate permițând copilului să intre în baie sau prin propria nuditate, însă prea multă libertate poate produce vinovăție și anxietate la copil, la fel ca cea provenită din prea multă constrângere „, preciează psihoterapeutul pentru Gândul psihoterapeutul Ruxandra Niculescu, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

Copiilor ar trebui să le vorbim în primul rând despre iubire. „Informațiile despre reproducere reprezintă doar o parte mică din instruirea celui mic. Scopul educației sexuale nu constă numai în transmiterea informației în sine, ci și în crearea la copil a ceva mult mai profund: dezvoltarea unor atitudini pozitive față de propriul corp, legat de propriul sex și de rolul lui sexual, prezent și viitor.

Asta înseamnă că educația sexuală înglobează ceea ce părintele transmite, atitudinea lui față de masturbare și jocurile autoerotice, include, de asemenea, atașamentele și modelele la care se raportează copilul prin identificarea cu persoanele semnificative pentru el. De exemplu, orice părinte ar trebui să știe că masturbarea infantilă este firească și că nu e necesar să-și amenințe copilul sau să-l rușineze. Important e ca activitățile autoerotice să se desfășoare în intimitate și nu ostentativ sau provocator”, adaugă psihoterapeutul.

Educația sexuală ar trebui să devină obligatorie în școlile din România. „Țara noastră e campioana Europei la două din statisticile negative care au strânsă legătură cu nivelul de educație sexuală: sarcini nedorite la vârsta adolescenței (mame minore), dar și ocuparea primului loc la incidența HPV (Human Papilloma Virus) responsabilul direct de cauzarea cancerului de col uterin.

În concluzie, în țările unde s-a implementat educația sexuală în școli s-au constatat beneficii asupra dezoltării copiilor. Aceștia au devenit comunicativi, deschiși și toleranți”, concluzionează psihoterapeutul pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte