Iluziile optice: cum este „păcălit” creierul să vadă altceva decât ceea ce este real

Publicat: 07/08/2015, 18:11

Uneori, perceperea unei imagini poate fi eronată, astfel că ceea ce vedem nu reflectă neapărat realitatea. Este vorba despre iluziile optice, care îi pot păcăli chiar și pe cei mai vigilenți dintre noi.

„Atunci când ne uităm spre ceva, privim, de fapt, lumina”, se explică într-un filmuleț realizat recent de Inside Science TV și preluat de dailymail.co.uk. „Lumina este apoi convertită în semnale electrice pe care creierul nostru le transformă în imagini. Acest proces se petrece într-o zecime de secundă. Așadar, în momentul respectiv, ochii noștri primesc o cantitate incredibilă de informație”, mai precizează sursa.

Drept urmare, „creierului îi este foarte greu să se concentreze pe tot în același timp, așa că «o ia pe scurtătură», simplificând ceea ce vedem pentru a se putea concentra pe ceea ce e important”.

Spre exemplu, iluzia Hering: deși cele două linii drepte, paralele, au exact aceleași dimensiuni, puse în contexte diferite, ele par să-și mărească sau micșoreze lungimea, să-și schimbe direcția sau chiar să pară curbate.

FOTO: dailymail.co.uk

FOTO: dailymail.co.uk

De asemenea, iluzia lui Hermann păcălește creierul, făcându-l să vadă, printre pătratele negre, buline gri care, de fapt, nu există.

„Acest lucru se datorează unui proces automat din creier numit inhibiție laterală, care ne ajută să definim marginile obiectelor”, se arată în clip.

FOTO: dailymail.co.uk

Una dintre cele mai cunoscute iluzii optice este însă cea a „șarpelui” care se învârte. Deși acesta pare că se încolăcește, în realitate, stă complet nemișcat.

FOTO: dailymail.co.uk

Această iluzie optică a fost creată de japonezul Akiyoshi Kitaoka, iar cercetătorii nu au putut încă să-i descopere pe deplin misterul. Totuși, este cunoscut faptul că umbrele fiecărui segment care contribuie la formarea cercurilor joacă un rol crucial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase