Nicio specie nu este protejată în caz de extincție în masă. STUDIU

Nicio specie nu este protejată în caz de extincție în masă. STUDIU
Publicat: 13/08/2015, 07:25

În general, este mai puțin probabil să dispară speciile prezente într-o zona geografică largă, spre deosebire de acelea care ocupă suprafețe mai mici, deoarece răspândirea le protejează de consecințele catastrofelor locale de mediu.

Dar, conform studiului, în caz de extincție în masă — fenomen excepțional care a avut loc doar de cinci ori pe parcursul a 500 de milioane ani — aceste animale sunt la fel de expuse precum cele mai comune specii.

„Studiul nostru arată că ‘regulile’ de supraviețuire în perioadele de extincție în masă sunt foarte diferite de cele existente în vremuri ‘normale'”, spun autorii acestuia, Alex Dunhill și Matthew Wills, profesori la universitățile britanice Leeds și Bath.

Ei au ajuns la aceste concluzii prin studierea fosilelor de vertebrate terestre, inclusiv dinozauri, datând din Triasic și Jurasic (acum 145 până la 252 de milioane de ani).

Cercetătorii au descoperit că deși o răspândire geografică largă protejează împotriva dispariției în masă, acum aproximativ 200 de milioane de ani exista un fenomen de extincție asociat cu erupții vulcanice masive și cu schimbări climatice rapide care au dus la dispariția a aproximativ 80% dintre speciile de pe planetă.

„Multe grupuri de animale asemănătoare crocodililor au dispărut după acest fenomen de extincție în masă de la sfârșitul Triasicului, când ele erau într-adevar diverse și răspândite pe scară largă”, spune Dunhill. „Dimpotrivă, dinozaurii care, spre comparație, erau relativ rari și nu răspândiți pe scară largă, au scăpat de extincție și au dominat ecosistemul terestru în următorii 150 de milioane de ani”, a completat expertul britanic

Potrivit lui Matthew Wills, extincțiile în masă a deranjat adesea status quo-ul și au permis grupurilor de animale care fuseseră până atunci secundare, să devină dominante.

„Ceva similar s-a întâmplat mult mai târziu cu dispariția dinozaurilor care a deschis calea pentru mamifere și în cele din urmă pentru specia umană”, a adăugat el.

O serie de studii au arătat că rata actuală de dispariție a speciilor de animale este la fel de rapidă, dacă nu chiar mai rapidă decât cea din timpul extincțiilor în masă din trecut, a declarat Dunhill pentru AFP.

Pământul a cunoscut până acum cinci extincții în masă, ultima datând de acum 66 milioane de ani. Potrivit unui studiu publicat în luna iunie în revista ‘Science Advances’, planeta intră în a șasea extincție.

Potrivit lui Alex Dunhill, extincțiile erau în general asociate cu schimbări climatice rapide, iar organismele incapabile să se adapteze atât de rapid la schimbări au dispărut.

„Astăzi, prin activitatea umană vom crea aceleași condiții, pur și simplu mai rapid”, susține Dunhill, citat de AFP, scrie Agerpres.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Dispare certificatul verde?! Anunțul zilei în România: E doar o hârtie
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...