PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Nu merge la Bond! E nașpa

PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Nu merge la Bond! E nașpa
Publicat: 12/11/2015, 18:32

FESTIVALURILE: Jazz la Sibiu, cu Miroslav VitouÅ¡ și alții

Nu te-am fi trimis până în orașul de la poalele lui Iohannis dacă vineri seară, de la ora 21.00, n-ai putea să-l vezi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe Miroslav VitouÅ¡ în duo cu Emil Viklicky. Poate că știi că VitouÅ¡ e unul din membrii fondatori ai Weather Report, iar dacă nu, poți trece peste faptul că sâmbătă de la 19.00 sunt norvegienii de la Jagga Jazzist, care fac un crossover greu de clasificat, ca orice crossover. Ca și peste duminică, când ar fi The Ploctones, niște olandezi care prestează un funk înfipt, atunci când n-o dau pe free și chestii mai atonale.

Miroslav VitouÅ¡ cu Chick Corea și alții

POZELE: Un belgian care voia să semene cu pictorii

Ai fost la Palatul Regal, adică la Muzeul Național de Artă, în ultima vreme? În Sălile Kretzulescu e un fotograf belgian pe nume Gustave Marrisiaux, făcător de portrete, dar și peisaje idilice și chiar imagini mai industriale, din minele de cărbune, care a pozat în secolul al XIX-lea. Te poți prinde ce-i aia „pictorialism” din imaginile lui: încercarea de a face poza să semene cu o pictură, un pic cețos și poetic. E drept, după aia a urmat ceva exact pe dos, dar despre asta, la următoarea expoziție. Dacă nu uităm, că tu o să uiți.

CĂRȚILE: „Apologia pârleazului”, de Vintilă Mihăilescu

Cumva, profesorul Vintilă Mihăilescu reușește să intereseze publicul și când spune ceva despre un film, și când scrie un text în Dilema. Cartea de la Polirom e o culegere din cele mai concludente eseuri apărute în regim periodic. Mihăilescu e unul din foarte puținii publiciști pentru care genul ăsta de antologie e mai mult decât un gest de autogratulare sau un cadou pentru fani. Gândește lucrurile nu numai original, ci și sistemic, atâta cât se lasă sistematizată realitatea sucită în care trăim. De ciugulit începând de la cuprins mai ales în aceste zile pline de proteste.

FILMELE: Două românești și, mă rog, spectrul lui Bond

„Acasă la tata”, filmul românesc care a avut premiera în week-endul trecut, e regizat de un tip binecunoscut în publicitate, Andrei Cohn de la CohnandJansen. Scenariul este al lui Mimi Brănescu, iar rolul principal, al magneticului Alexandru „Papi” Papadopol, omul care a bifat o mulțime de telenovele dar are tot ce-i trebuie pentru roluri serioase, mari. E și o premieră românească, „București NonStop”, a lui Dan Chișu, în care e vorba chiar de un non-stop din București, adică un butic, iar în distribuție îl găsești pe Cuzin Toma, Carfin din „Aferim!”

„Spectre” – ultimul Bond – e prost, spun chiar și cei care mănâncă filme cu Bond pe pâine. Poți să-l vezi dacă ai ochi pentru locurile filmate cu maxim dichis sau ești dispus să-nghiți logica de bandă desenată a acestui gen de chestie. Criticii americani care îl apreciază par a se distra de inconsistența și caricaturalul personajelor.

Trailerul de la „Spectre”: Cristoph Waltz, măcar, încearcă

LA TV: Ai văzut „Nightcrawler”? Dar „Whiplash”?

Vineri, ai putea să-ți începi aventurile de cartof de canapea cu un documentar despre Queen, „Days of our Lives”, pe Sundance, de la ora 19.00. Din noianul de gunoaie cinematografice ale Epocii de Aur cu care ne bombardează televiziunile de mâna-a doua și a treia, ar fi totuși de recuperat „Operațiunea Monstrul”, pe Prima TV, la ora 20.30. E drept că filmele astea n-o să ajungă niciodată cool dacă nu le lasă televiziunile în pace, iar Prima TV, cu atât mai puțin, dar te poți consola de această situație cu „Nightcrawler”, de la ora 23.00. Jacke Gyllenhaal se consacră definitiv ca actor serios jucând cu precizie mai mult decât chirurgicală, de-a dreptul sadică, rolul unui filmător de accidente și alte mizerii.

Sâmbătă, de la ora 22.00, pe Filmcafe poți lua o porție de „Rain Man”, în care Dustin Hoffman joacă un ciudat cu carențe sociale și pe-alocuri genial până-n pod, dacă nu de alta, fie și numai fiindcă era marfă de contrabandă în ultimii ani ai lui Ceaușescu, la serile acelea cu casete video. În rest, n-am găsit decât chestii gen „Hobbitul”, care o să ajungă ele la tine călare pe promo-urile televiziunilor, așa că ne mutăm duminică, la ora 19.55, când poți să-l vezi pe Jack Nicholson în rolul unui flăcău tomnatic sau chiar de-a dreptul iernatic, plecat în căutare de sine după vreo 40 de ani de job plicticos. Se cheamă „Totul despre Schmidt”. La concurență cu Bond ăla nou de la cinema, PRO TV programează unul mai vechi, tot cu Daniel Craig, „Casino Royale”, de la 20.30. Compară-le singur dacă ai chef, fiindcă noi punem capac săptămânii cu „Whiplash”, pe Cinemax, la 22.50. O poveste cu tobe, un prof sadic și un baterist elev dornic de autodepășire, în care JK Simmons joacă proful cu o simplitate rafinată, care îți face pielea de găină, ca și scena de final.

Whiplash – un promo care nu poate fi decât un pic spoiler

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului