Poeta americană Maya Angelou a murit la vârsta de 86 de ani

Poeta americană Maya Angelou a murit la vârsta de 86 de ani
Publicat: 28/05/2014, 17:52
Actualizat: 08/02/2019, 04:23

Potrivit presei americane, poeta a murit în reședința ei din Winston-Salem din Carolina de Nord, la câteva zile după ce își anulase prezența la gala Beacon Awards din Houston, unde urma să primească un premiu pentru întreaga activitate.

Poetă, scriitoare, actriță și autoare de piese de teatru, Maya Angelou a fost, de asemenea, o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite și o prietenă apropiată a activistului Martin Luther King.

Maya Angelou, al cărei nume real a fost Marguerite Ann Johnson, s-a născut pe 4 aprilie 1928, în orașul Saint-Louis din statul Missouri și s-a mutat alături de părinți și de fratele ei mai mare în California pe când avea doar câteva luni. Dar, așa cum s-a întâmplat cu multe familii afroamericane care au migrat spre nord sau spre vest, părinții ei s-au confruntat cu sărăcia și nu au putut să asigure traiul celor doi copii. Aceștia au fost trimiși la bunica lor pe linie paternă în orașul Stamps din statul Arkansas, un stat din sudul segregaționist american. A crescut și a frecventat școala primară din Stamps unde tatăl ei, Bailey Johnson, venea să o viziteze din când în când. La vârsta de șapte ani, a revenit, însoțită de fratele ei, la Saint-Louis, în casa mamei lor, Vivian Baxter. A fost violată de un prieten al mamei sale. După proces, a refuzat să mai vorbească și s-a întors în Stamps la bunica ei. Grație ajutorului oferit de o prietenă a acesteia, doamna Flowers, care a făcut-o să descopere literatura, și-a regăsit, treptat, încrederea în sine și a reînceput să vorbească. S-a întors, mai târziu, în California, unde, întrucât era o elevă bună, mama ei a înscris-o într-o școală privată, devenind prima elevă de culoare din acea unitate de învățământ.

Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, Maya Angelou a lucrat ca bucătărească, dansatoare și cântăreață în California, unde a și născut un fiu, Guy. Cu puțin timp înainte să împlinească 30 de ani s-a mutat la New York, în cartierul Harlem.

Deși nu erau căsătoriți în mod oficial, Maya Angelou l-a urmat pe sud-africanul Vusumzi Make, bun prieten cu Nelson Mandela și combatant în lupta contra politicii de apartheid până în Egipt. După ce s-a despărțit de acesta, s-a mutat cu fiul lor Guy în Ghana, unde l-a cunoscut pe Malcolm X. S-a întors în Statele Unite în 1965 unde a colaborat cu acesta până la asasinarea lui. Apoi, a devenit coordonatoarea secțiunii newyorkeze a organizației conduse de Martin Luther King. A început să scrie după asasinarea acestuia, la îndemnul lui Harlem James Baldwin.

A călătorit foarte mult și vorbea în afară de engleză alte patru limbi: franceză, spaniolă, italiană și arabă.

Din 1981, locuia la Winston-Salem din Carolina de Nord, unde a ocupat catedra de studii americane la Universitatea Wake Forest. Avea și o casă în Harlem și a participat în calitate de orator la evenimentul Million Man March din 1995.

Maya Angelou este cunoscută pentru operele sale autobiografice „I Know Why the Caged Bird Sings” (1969) și „All God’s Children Need Traveling Shoes” (1986). Volumul ei de poezii „Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die” (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer. A fost nominalizată la premiul Tony pentru rolul ei din piesa de teatru „Look Away” din 1973 și a fost recompensată cu trei premii Grammy pentru volumele sale în format audio.

În 1993, Maya Angelou a fost invitată să recite poezia sa „On the Pulse of Morning” la ceremonia de învestire a președintelui american Bill Clinton. În 2008, ca mulți lideri ai comunității afroamericane, a sprijinit-o pe Hillary Clinton în timpul alegerilor primare din Partidul Democrat și, apoi, l-a susținut pe Barack Obama în alegerile prezidențiale americane.

Maya Angelou a influențat numeroase personalități americane de culoare, inclusiv pe jurnalista Oprah Winfrey, care îi mulțumea adeseori în discursurile sale.

A fost recompensată cu National Medal of Arts în 2000, cu Lincoln Medal în 2008 și cu Presidential Medal of Freedom în 2011. Volumele ei de poezie au fost incluse în programa școlară a liceelor americane. În 2013, Maya Angelou a primit un premiu special la gala National Book Awards pentru servicii deosebite aduse literaturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte