PRĂJITURI DE CRĂCIUN. Cele mai gustoase dulciuri de Crăciun

Publicat: 19/12/2013, 13:46
Actualizat: 08/01/2020, 21:11

PRĂJITURI DE CRĂCIUN. Meniul de Crăciun poate fi îmbogăți poate fi variat cu dulciuri care se pregătesc simplu și pot bucura întreaga familie.

Vă prezentăm trei rețete de PRĂJITURI DE CRĂCIUN pe care le puteți încerca de sărbători:

PRĂJITURI DE CRĂCIUN.Prăjitură cu ciocolată și zmeură

Ingrediente: Pentru blat avem nevoie de: 12 ouă, 12 linguri zahăr, 12 linguri ulei, 12 linguri făină și 4 linguri cacao. Pentru pentru cremă: 400 ml frișcă, 400 grame ciocolată amăruie, 300 grame zmeură. Pentru sirop: 300 ml apă, 5 linguri zahăr, 3 linguri esenta rom. Pentru glazura și decorare: 100 grame ciocolată, 100 ml frișcă și 100 grame zmeură.

Mod de preparare: Se bat ouăle cu zahărul până ce compoziția devine cremoasă. Se adaugă uleiul, făina și cacao și se omogenizează. Compoziția se împarte în două și se coc cele două blaturi în tava tapetată cu hârtie de copt.

O altă reteță simplu de făcut este cea de gogoși pufoase.

Ingrediente: 500 g faină, 25 g drojdie proaspătă, 25 g unt, 25 ml ulei, 200 ml lapte, 1 ou, 3 linguri zahăr, coaja rasă de la 1/2 lămâie, zahăr pudră și ulei.

Mod de preparare: Se încălzește mai întâi laptele astfel încât să fie călduț, nu fierbinte. Drojdia se dizolvă în 100 ml lapte împreună cu o linguriță de zahăr și se lasă așa timp de un sfert de oră. Într-un alt vas se cerne făina și se pune în mijloc restul de lapte călduț împreună cu untul topit, uleiul, zahărul, oul, zahărul și coaja de lămâie. Se adaugă drojdia și se frâmântă până se obține un aluat omogen, ce nu se lipește de mână. Aluatul se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut timp de o oră. Foaie se întinde astfel încât să aibă maximum 2 cm. Gogoșile se decupează cu un pahar. După această operațiune, gogoșile se mai lasă la crescut încă 40 minute, iar apoi se prăjesc în baie de ulei.

PRĂJITURI DE CRĂCIUN.Prăjitură Alb-negru

Ingrediente. Pentru blat: 10 oua, 200 g zahar, 60 ml lapte, 280 ml ulei, 100 g griș, 80 g cacao, 140 g făină, 5 linguri miere, 1 plic praf de copt. Pentru cremă: 50 ml frișca lichidă, 1 cutie lapte condensat, 1 plic gelatină, 2 linguri miere, 100 ml lapte normal. Prăjitura are două glazuri care se pregătesc după cum urmează: glazura 1 – 120 g ciocolată simplă, 70 g unt, 1 lingura apă, 2 linguri ulei, glazura 2 – 220 g ciocolat[ simpl[, 100 g unt, 2 linguri ulei, 1 lingur[ apa.

Mod de preparare: Pentru blat, se bat galbenusurile cu zaharul pâna se albesc si devin ca o crema. Se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul si se adauga în galbenusuri. Se mixeza puțin, apoi se adauga treptat laptele, uleiul si mierea. Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare si se încorporeaza usor în compoziție. Se împarte compoziția în două parți si se coc două foi în tava mare de aragaz tapetata cu hârtie de copt, circa 15 minute fiecare. Pentru crema, se înmoaie gelatina în puțină apă, apoi se toarna peste ea 50 ml lapte cald și se amestecă. Se mixează puțin laptele condensat cu 50 ml lapte, apoi se bate frișca și se adaugă peste laptele condensat împreuna cu mierea si gelatina, amestecând usor. Glazurile se prepară pe rând, fiecare în crațițe diferite. Crema preparată pe bune pe blat și se dă la rece timp de o jumătate de oră, după care se întinde glazura. Se pune și al doilea blat, peste care se întinde cea de-a doua glazură, iar apoi se dă iar la rece pentru o oră.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple