• Publicat:
Magazin

Produse altfel: De la salam de porc cu… mentă până la chipsuri din… sfeclă – FOTO

Produse altfel: De la salam de porc cu… mentă până la chipsuri din… sfeclă – FOTO
Peste 70 de lucrări de licență, cu produse inovative sau tradiționale, au fost expuse, joi, de studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca la Festivalul Alimentului. Printre acestea se numără salamul de porc cu mentă sau chipsurile din sfeclă de zahăr.

Laura Stan, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca și organizator al Festivalului Alimentului, a declarat, joi, că produsele studenților au fost jurizate de reprezentanții unor companii din industria alimentară.

„Peste 70 de studenți din anii terminali de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor a USAMV și-au prezentat lucrările de licență în cadrul Festivalului Alimentului, realizate în stațiile noastre pilot. Este vorba de produse inovative și tradiționale din carne, panificație, lactate, zaharoase, bere și vin, la care studenții au lucrat pe parcursul ultimului an de studiu. La festival au fost invitați și parteneri, firme cu care colaborăm, care au jurizat produsele expuse. În fiecare an am avut cel puțin un produs transpus pe piață de către o companie interesată”, a spus Stan.

Alexandra Bere, studentă în anul IV, a pregătit cârnați semiafumați cu carne de prepeliță, despre care spune că au un gust deosebit, fiind bogați în proteine.

„M-am gândit să valorific această carne de prepeliță, deși nu este foarte ușor de găsit. Se găsește în crescătorii, iar prețul ajunge la 35 de lei pe kilogram. S-ar putea să fie o firmă interesată de produsul meu”, a spus studenta.

Un alt tânăr, Andrei Chiș, a prezentat publicului salamul de porc cu mentă, care mai conține nucșoară, boia și boabe de muștar.

„Menta aduce un plus de aromă și de gust salamului, îl îmbunătățește și taie gustul de gras”, a explicat Chiș.

Florina Mocan a prezentat în fața juriului crenvurști din carne de pește, produs care mai conține coriandru. „Carnea de pește, în special șalău, are o valoare nutrițională mai ridicată, acizi grași nesaturați Omega 3 și Omega 6, mai sănătoși decât grăsimea din carne de porc sau pui. Și noii crenvurști merg foarte bine cu muștar”, a spus studenta.

Corina Grozav a pregătit pentru Festivalul Alimentului chipsuri din sfeclă de zahăr, condimentate cu boia, despre care susține că sunt mai sănătoase decât cele din cartofi.

O carmangerie din Cluj-Napoca s-a arătat interesată de cârnații din carne de mistreț, un produs crud-uscat, fără conservanți, prezentat de un student al USAMV.

„De asemenea, am remarcat un produs inovativ, un salam învelit într-o crustă de legume, care are un aspect foarte plăcut, iar din punct de vedere al gustului ne-am oprit la o ruladă de porc învelită cu susan și fistic”, a declarat Alina Săcărea, inginer tehnolog.

Inchide