Radu Beligan, onorat pentru ÎNTREAGA CARIERĂ, în cadrul Galei Premiilor Gopo

Radu Beligan, onorat pentru ÎNTREAGA CARIERĂ, în cadrul Galei Premiilor Gopo
Publicat: 10/03/2014, 13:40

Radu Beligan, maestru al teatrului și filmului românesc, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediția din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie, informează organizatorii.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la edițiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru și Jean Constantin.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni – numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din județul Băcău, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru și televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din București, între 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, în perioada 1969 – 1990, discipol al actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian) și străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic și modern.

Autor a trei cărți („Note de insomniac” – 2001, „Luni, Marți, Miercuri…” – 1978 și „Pretexte și subtexte” – 1968) și fost profesor al Institutului de Teatru și Film, între 1950 și 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare și doctor honoris causa al Academiei „George Enescu” din Iași.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani, cu rolul Rică Venturiano din „O scrisoare pierdută”, de Jean Georgescu, reluat, șase ani mai târziu, pe scena sălii Comedia a Teatrului Național.

Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului românesc – a continuat cu „Visul unei nopți de iarnă”, „Directorul nostru” și „Lanterna cu amintiri”. De-a lungul deceniilor, Radu Beligan și-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor regizori precum Paul Călinescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Radu Mihăileanu și Lucian Pintilie.

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori cu Ion Popescu Gopo – în onoarea căruia au fost numite premiile și al cărui faimos omuleț a inspirat forma trofeelor evenimentului -, cele două roluri din „Pași spre lună” și „Galax, omul păpușă” fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/ SF din cariera actorului.

Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Gala premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications, al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), ArCub și al Primăriei Municipiului București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu