STUDIU. 70% dintre români nu cunosc metodele de diagnosticare a cancerului intestinului gros

STUDIU. 70% dintre români nu cunosc metodele de diagnosticare a cancerului intestinului gros
Publicat: 15/04/2013, 16:07
Actualizat: 29/07/2014, 19:23

Aproape 70% dintre români nu cunosc investigațiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea cancerului de intestin gros, relevă un studiu realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, împreună cu IMAS.

În acest context, se remarcă o informare relativ redusă în raport cu subiectul dezbătut, mai ales în rândul persoanelor de gen masculin, al tinerilor (18-29 ani), al persoanelor cu educație joasă (care au absolvit până la 8 clase), precum și în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural, se arată într-un comunicat al FABC.

Până la momentul realizării interviurilor, aproximativ 7% dintre respondenți au fost supuși unor investigații pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros.

Dintre aceștia, cei mai mulți au făcut astfel de investigații o singură dată: aproximativ un sfert au făcut investigațiile mai rar decât o dată pe an și alți 23% și le-au făcut anual. Aproape 85% dintre cei intervievați au auzit de acest tip de cancer.

Colonoscopia este principala investigație pentru diagnosticarea cancerului colorectal menționată atât de cei care au auzit de boală, cât și de cei care s-au confruntat propriu-zis cu aceasta.

Potrivit studiului, emisiunile televizate, precum și prietenii, rudele, cunoștințele rămân principalele două surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros. Doar 15% dintre respondenții informați spun că au aflat despre acest tip de cancer de la medic.

Persoanele vârstnice sunt mai înclinate să declare că și-ar dori să primească informațiile necesare prin intermediul televiziunii, în timp ce, la polul opus, tinerii privesc internetul ca principală sursă de informare cu privire la acest subiect.

„Este imperios necesar ca toată opinia publica să conștientizeze pericolul cancerului colorectal și al cancerului, în general. Un rol mai activ ar trebui să îl aibă mai ales televiziunile, canalul media care se adresează cu precădere celor aflați în grupa de vârsta cu grad ridicat de risc. Investigațiile se pot face și înainte de 50 de ani, așa că este mai bine să vă informați la medicul de familie din timp, mai ales dacă există și antecedente în familie”, a arătat Cezar Irimia, președinte FABC.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa. Anual, în lume, mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidența anuală a acestei forme de cancer, în țara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvență a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare.

Pentru aceasta însă trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigații specifice regulate, chiar și în lipsa oricăror semne de boală.

Aceste investigații trebuie inițiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales în cazul persoanelor care prezintă cazuri de boală în familie.

Conform statisticilor de specialitate, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni în fiecare an, fiind al treilea ca frecvență la nivel mondial. Boala afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetățeni cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani.

Conform studiului, cele mai frecvent menționate tipuri de cancer sunt: cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar, cancerul la ficat, la colon, cancerul gastric și cancerul de piele.

Cancerul de sân este cel mai cunoscut tip de cancer – aproape jumătate dintre cei intervievați menționează spontan acest tip de cancer. Cancerul de col uterin și cancerul pulmonar se plasează în plan secund (36%, respectiv 34%), după numărul de mențiuni spontane.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România împreună cu IMAS a realizat studiul despre nivelul de informare a populației cu privire la cancer, acordându-se o atenție sporită cancerului intestinului gros.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârsta peste 18 ani din România. În studiu au fost incluse 560 de localități, dintre care 400 din mediul rural și 160 de orașe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția