Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță
Publicat: 30/01/2013, 13:06
Actualizat: 19/05/2015, 02:25

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu de la șase ani și poate fi organizată în școală sau în grădiniță, decizia privind locul unde vor învăța copiii fiind luată în funcție de spații, după consultarea părinților, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Remus Pricopie.

„După o discuție cu federațiile sindicale și cele ale asociațiilor de părinți din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul școlar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menținerea clasei pregătitoare ca parte a învățământului obligatoriu începând cu vârsta de șase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfășurare a activității. Altfel spus, directorul școlii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcție de spațiile disponibile, respectiv în școală sau în grădiniță”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la școală, fie la grădiniță, activitatea se va desfășura după același curriculum, cu personal calificat pentru învățământul primar.

Pricopie a spus că în cazul în care un copil are vârsta de șase ani, dar părintele nu dorește înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că respectivul copil nu corespunde pentru această formă de învățământ.

El a ținut să precizeze că pentru organizarea clasei pregătitoare vor continua investițiile, respectiv că va fi achiziționat mobilier școlar în valoare de 16 milioane de lei și materiale didactice de opt milioane de lei, până cel târziu la 1 septembrie.

Ministrul Educației a mai spus că acolo unde nu sunt spații pentru organizarea clasei pregătitoare, inspectoratele școlare vor implica autoritățile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinții să aibă mai multe opțiuni.

Astfel, părinții vor putea opta pentru grădiniță sau școala de cirscumscripție, ministrul Educației precizând că aceasta este o opțiune garantată. De asemenea, dacă părinții vor opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcție de locurile disponibile și pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educației cu federațiile sindicale și cu asociațiile de părinți din învățământul preuniversitar.

Același acord prevede ca în acest an să se permită înscrierea în clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare deși aveau vârsta prevăzută de lege pentru acest lucru.

Înscrierea copiilor în funcție de vârsta la 31 august 2013 într-o formă de școlarizare se va face după mai multe criterii. Astfel, copiii cu vârstă mai mică de șase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu obligatoriu, numai după ce se va face o evaluare specifică a acestuia.

Copiii cu vârste cuprinse între șase și șapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar cei vârstă mai mare de șapte ani se vor înscrie în clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educației, în prezent sunt în clasa I 203.371 de elevi, iar în clasa pregătitoare 129.756 de elevi. Totodată, în grupa mare de la grădiniță sunt 210.867 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...