Lovitura pe care Nicolăescu o dă spitalelor private: Vom sista finanțarea din bani publici

Redactor:
Ela Giurgea
Lovitura pe care Nicolăescu o dă spitalelor private: Vom sista finanțarea din bani publici
Spitalele private nu vor mai primi bani de la bugetul de stat, a anunțat ministrul Sănătății, adăugând că o astfel de măsură va aduce cu 10% mai mulți bani pentru spitalele din sistemul public.

Spitalele private nu vor mai primi bani de la bugetul de stat, a anunțat ministrul Sănătății, adăugând că o astfel de măsură va aduce cu 10% mai mulți bani pentru spitalele din sistemul public.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private, transmite Mediafax.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanțarea din fondurile Casei pentru unitățile spitalicești private. Astfel încât toți banii publici – vorbim de fondul unic național de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanțare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va crește fondul alocat spitalelor (publice n.r.) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie și terapie intensivă, sper că va asigura o finanțare superioară a spitalelor și va micșora din nemulțumirile cetățenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc și eu astăzi și vom urmări această idee: dacă într-o secție de anestezie și terapie intensivă, după ce intră acest program în funcțiune, cineva din conducerea secției sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasaă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetățean și noi facem aceste eforturi și ne-am străduit să obținem acești bani și vedeți, cu modificările pe care le facem în finanțare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă”, a spus Nicolăescu.

Potrivit ministrului Sănătății, cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.

„Eu sunt liberal și ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să… Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puțin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care își dezvoltă o afacere privată nu și-o face pe banul public. Când își gândește business plan-ul respectiv, ca să-și facă investiția, se gândește ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență – sau poate printr-o competiție foarte serioasă și foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăiește din banul public; sectorul privat trăiește din banul privat”, a spus Nicolăescu.

El a arătat că „cine va vorbi” din sistemul privat împotriva acestei măsuri „nu va ști ce vorbește”.

Întrebat dacă nu crede că va continua căpușarea sistemului public, prin medici care lucrează în sistem privat și de fapt își duc bolnavii pentru tratamente în spitalele publice, el a spus că intenționează exact reducerea acestui fenomen, prin „soluții și metodologii”.

„Nu exclud că o asemenea posibilitate poate să existe, dar noi vom încerca să găsim soluții, metodologii, ca să micșorăm acest fenomen, care există. Prin toate sistemele informatice pe care vrem în continuare să le facem reale, în sensul să funcționeze, pentru că ele sunt așa, împrăștiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom încerca să facem acest lucru și atunci sigur că datele se vor vedea cu ochiul liber și cei care greșesc vor plăti”, a spus el.

Nicolăescu a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România. El a adăugat că nu știe încă dacă le va permite în continuare medicilor să lucreze simultan și în sistem public și în sistem privat.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide