Aurescu: Vom face demersuri pe lângă Congresul SUA pentru adoptarea noii legislații VISA WAIVER

Aurescu: Vom face demersuri pe lângă Congresul SUA pentru adoptarea noii legislații VISA WAIVER
Publicat: 29/05/2012, 13:13
Actualizat: 29/05/2012, 13:13

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marți, că România va face demersuri pe lângă membrii Congresului SUA pentru adoptarea cât mai curând posibil a legislației referitoare la criteriile de admitere în programul Visa Waiver, prin care ar crește șansele de includere și a țării noastre.

„Vom face în continuare demersuri și pe lângă membrii Congresul SUA pentru accelerarea și finalizarea în cel mai scurt timp posibil a procesului legislativ aflat în curs. (…) Sperăm că noua propunere legislativă va beneficia de sprijinul deplin al administrației americane”, a declarat Aurescu marți, la lansarea celei de-a treia ediții a campaniei de informare a MAE privind acordarea vizelor pentru SUA.

El a arătat că noua legislație referitoare la Visa Waiver – Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act – este susținută și de către președintele Barack Obama, sprijinul acestuia fiind reflectat și în textul Declarației comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și SUA, adoptată la 13 septembrie 2011 la Washington, cu ocazia vizitei președintelui Traian Băsescu.

Proiectul noii legislații americane a fost introdus în Camera Reprezentanților în martie, iar în Senat în mai, diferența notabilă față de legislația actuală fiind evaluarea țărilor candidate la intrarea în Visa Waiver în funcție de rata de refuz a solicitărilor de viză, mărită de la 3% în prezent la 10%, precum și în funcție de rata de depășire a șederii permisă de viză (over stay), stabilită la 3%, un nou criteriu. Potrivit lui Aurescu, noua legislație introduce și o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanți față de numărul de cereri înregistrate, în prezent.

„Pot să vă spun că în conformitate cu evaluările din acest moment România se încadrează sub această rată de 3% pentru over stay”, a spus Aurescu, arătând însă că, pentru ca România să se încadreze, trebuie redusă și rata de refuz la 10%, aceasta fiind situată la 22,4% în 2011.

La rândul său, Stephen Vann, consulul general al SUA la București, a precizat că în 2011 au primit viză un număr de 32.000 de cetățeni români.

Ambasadorul american la București, Mark Gitenstein, aprecia în urmă cu două săptămâni, într-un interviu la TVR Info, că există susținere pentru noua legislație referitoare la Visa Waiver atât din partea reprezentanților Partidului Democrat, cât și a unor republicani, însă este posibil ca aceasta să fie adoptată abia la începutul lui 2013, după alegerile prezidențiale care vor avea loc în SUA în toamna acestui an. „Președintele Obama și toți reprezentanții Partidului Democrat o susțin, chiar și câțiva dintre republicani. A existat un proiect de lege foarte asemănător, inițiat de republicani. Există susținere din partea ambelor partide. Problema este că în SUA, odată cu apropierea alegerilor, este mai greu să obții adoptarea unor legi din cauza aglomerării. Așadar este posibil să nu fie adoptată înainte de alegeri sau să fie adoptată la începutul anului următor. Nu știu. Sper că se va realiza curând. Așa ar trebui să fie”, afirma ambasadorul Gitenstein.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu decisese luna trecută, într-o întâlnire la Bruxelles cu secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, crearea unui grup de lucru tehnic, care să găsească soluții pentru rata mare de respingere a solicitărilor de viză din România.

În prezent, România, Polonia și Bulgaria sunt țările membre UE care au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, ele nefiind incluse în Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%. De asemenea, nici Cipru nu este inclusă, având în vedere problemele sale interne.

În 2011, țara noastră a avut o rată de respingere a aplicațiilor pentru viză de 22% , în timp ce rata Bulgariei și a Poloniei a fost de 16%, respectiv 10%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...