Ce s-a negociat la summitul de la București: printre expoziții și simpozioane, filiale bancare chineze în Europa de Est și un coridor feroviar până în China

Ce s-a negociat la summitul de la București: printre expoziții și simpozioane, filiale bancare chineze în Europa de Est și un coridor feroviar până în China
Publicat: 27/11/2013, 16:19
Actualizat: 18/03/2015, 20:07

Deschiderea de filiale a unor instituții financiare calificate din China în Europa Centrală și de est și invers, valorificarea liniei speciale de credit în valoare de 10 miliarde dolari promise și anul trecut și „posibilitatea construirii unui coridor feroviar internațional care să lege China de țările ECE” se numără printre cele mai importante concluzii ale summitului șefilor de guverne care a avut loc marți la București.

Potrivit liniilor directoare asumate la finalul Reuniunii China-Europa Centrală și de Est, liderii din cele 17 state au decis să sprijine „instituții financiare calificate din China și din statele ECE să deschidă filiale și să dezvolte afaceri în celelalte țări partenere, în conformitate cu legislația relevantă de reglementare și supraveghere” și să susțină Banca Populară a Chinei și băncile centrale din țările ECE „să încheie acorduri de schimb valutar după cum vor considera necesar”și „să promoveze în moneda locală”, ca formă de sprijin al investițiilor.

Proiectul liniei ferate de mare viteză despre care s-a vorbit la summit este în stadiul de „discuții active”. Potrivit unui document transmis de Guvern, părțile implicate „discută activ posibilitatea construirii unui coridor feroviar internațional care să lege China de țările ECE și încurajează companiile să identifice zone libere și centre de distribuție de-a lungul rutelor feroviare pentru construcția unui nou pasaj logistic între China și Europa”.

Chinezii vor să construiască drumuri, căi ferate, porturi și aeroporturi, „pe baza principiului avantajului reciproc” și de declară pregătiți „să intensifice cooperarea și schimburile de experiență” în domeniul științei și tehnologiei pentru protecția mediului, al cercetării, al energiei nucleare, energiei eoliene, hidro, energiei solare și a altor surse de energie curată pentru beneficiul ambelor părți”.

„NU categoric oricăror manifestări de protecționism”

La schimb, statele europene ar urma să-i valideze politic inclusiv pe liderii chinezi care vin din urmă. La fiecare doi ani se va organiza un Forum al tinerilor lideri politici China-ECE și a Forumului de Cooperare Culturală China-ECE, iar în decembrie va avea loc în China „primului simpozion la nivel înalt al think-tank-urilor China-ECE”. Deși la final, documentul menționează „cooperarea locală”. Liderii provinciilor din China vor face o acsociație împreună cu șefii CJ din România și președinții regionali din țările central și est europene, la care se va adera pe bază de voluntariat.

Șefii guvernelor din regiune împreună cu cel al Chinei au decis „să se opună în mod categoric oricăror forme și manifestări de protecționism”, să-și promoveze reciproc investițiile și să îmbunătățească actuala cooperare economică.

În anul 2014, desemnat la București „Anul Promovării Investițiilor și Afacerilor China-ECE”, va avea loc o reuniune ministerială China-ECE pentru discutarea proiectelor economice, o expoziție de mărfuri și un simpozion ECE pentru promovarea incvestițiilor, în China, un Forum de investiții chineze în Cehia și se va înființa o asociație China-ECE a camerelor de comerț, la care să participe camerele de comerț din China și ECE, pe bază de voluntariat.

Un eveniment de promovare a investițiilor China-ECE va fi organizat la Târgul Internațional pentru Investiții și Comerț din China. În domeniul tehnologiilor ecologice, Polonia va organiza un eveniment special pe durata desfășurării Târgurilor POLEKO în Polonia.

Potrivit liniilor directoare adoptate la finalul summitului, comerțul agricol este „încurajat” de cele 17 guverne „atunci când livrările sunt asigurate și sunt îndeplinite condițiile de inspecție și carantină”.

Locul și data summitului din 2014 nu s-au stabilit la București, urmând să fie discutate „cât mai curând posibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie