Conducerile Camerelor cer respingerea sesizării lui Grindeanu privind votul la moțiunea de cenzură. Dragnea: Votul secret este o opțiune. Reacția dură a fostului premier

Conducerile Camerelor cer respingerea sesizării lui Grindeanu privind votul la moțiunea de cenzură. Dragnea: Votul secret este o opțiune. Reacția dură a fostului premier
Publicat: 05/07/2017, 15:32
„Principalul subiect pentru BPR, pentru care eu am acceptat să convocăm așa ceva, reprezintă obligația noastră de a da un punct de vedere la Curtea Constituțională pe o sesizare a domnului fost prim-ministru Sorin Grindeanu”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă, legat de sesizarea depusă de Grindeanu, are în vedere modificare Statutului deputaților și senatorilor în sensul instituirii votului la vedere, Dragnea a răspuns: „O să ne gândim serios”.
„Eu cred că, până la urmă, votul secret este o opțiune pe care o folosești sau nu. S-a votat când secret, când la vedere în Parlament. Cred că important este votul. Cred că un om care are personalitate – și au fost oameni cu mare personalitate – au votat invers, tot la vedere. (…) Eu nu am pregătirea constituțională a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialiștii în Constituție și în drept din Parlament și ei vor face materialul către CCR”, a mai spus Dragnea.
Sorin Grindeanu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că votul din Parlament, pentru moțiunea de cenzură care a dus la demiterea Cabinetului său, nu a fost unul secret, iar mulți aleși au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.
În sesizarea făcută de premierul interimar Sorin Grindeanu, la Curtea Constituțională a României, se arată că, potrivit dispozițiilor art. 88 „după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare pentru încrederea Guvernului. Votul este secret și se exprimă prin bile”.

„În ceea ce privește prezenta sesizare supusă analizei Curții Constituționale la data de 29 iunie 2017, de către autorul acesteia, semnalăm că la această dată, domnul Sorin Mihai Grindeanu nu mai exercita în plenitudinea lor atribuțiile funcției de prim-ministru, având în vedere că în data de 21 iunie 2017 Parlamentul a adoptat o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu, publicată în Monitorul Oficial al României partea I nr.466/21.06.2017”, precizează Camera Deputaților și Senatul în punctul de vedere formulat la cererea CCR.

În punctul de vedere se reamintește faptul că pot sesiza forul constituțional președintele României, oricare dintre președinții celor două Camere, prim-ministrul sau președintele CSM. În punctul de vedere formulat de cele două Camere ale Parlamentului este explicat faptul că în absența unor „elemente suplimentare referitoare la votul cu bile”, reglementate în regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, acestea se completează cu prevederile din regulamentul uneia dintre cele două Camere.

„Referitor la susținerea autorului sesizării potrivit căreia «modalitatea concretă de desfășurare a votului a arătat faptul că unii senatori și deputați au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile» semnalăm că în absența unor elemente suplimentare referitoare la votul secret cu bile, reglementate în regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, acestea se completează cu prevederile aplicabile din regulamentul Camerei Deputaților și din regulamentul Senatului, potrivit cărora «Biroul Permanent hotărăște asupra mijloacelor prin care se asigură caracterul secret al votului»”, mai precizează Birourile Permanente Reunite.

Conducerea Parlamentului a făcut trimitere la un articol din Constituția României referitoate la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, care presupune că niciuna dintre cele trei puteri nu poate interveni în activitatea celorlalte.

„În ceea ce privește susținerea autorului sesizării că «nu este lipsită de interes o eventuală completare a regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului cu norme care să prevadă reluarea votului în situația în care derularea concretă a procedurilor parlamentare nu respectă prevederile regulamentare», subliniem că art. 1 alineatul 4 din Constituția României instituie principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituțioanel, ceea ce presupune că niciuna dintre cele trei puteri nu poate interveni în activitatea celorlalte”, se mai precizează în punctul de vedere.

În consecință, Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au cerut respingerea sesizării formulate la Curtea Constituțională de către fostul premier Sorin Grindeanu privind procedura de vot la moțiunea de cenzură.

Reacția dură a lui Grindeanu:„Preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moțiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor”

Fostul premier Sorin Grindeanu a reacționat și i-a răspuns miercuri lui Liviu Dragnea, după ce liderul PSD a declarat că „votul secret este o opțiune pe care o folosești sau nu”, că statul pe scările la moțiunile împotriva propriului Guvern nu ar trebui să fie preocuparea unui șef de partid.

„Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituționalist ca să știi că votul la moțiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Ca președinte de partid, preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moțiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor. Să îți ameninți propriii parlamentari, să faci filtre la vot, să-i obligi să arate votul care, din punct de vedere constituțional, este secret – toate acestea sunt lucruri inadmisibile. De aceea am sesizat CCR. Pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Poate vrea Liviu Dragnea să întrebe dacă în Brazilia votul e la vedere”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?