Cum s-au bătut Băsescu și Ponta pe Hayssam. Președintele: Nu confirm, nici nu infirm nimic. Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?

Cum s-au bătut Băsescu și Ponta pe Hayssam. Președintele: Nu confirm, nici nu infirm nimic. Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?
Publicat: 22/07/2013, 10:51
Actualizat: 06/07/2016, 09:09

Contre între Traian Băsescu și Victor Ponta pe tema aducerii în țară a lui Omar Hayssam. După ce la prima oră a dimineții președinția a anunțat că omul de afaceri, condamnat pentru terorism în cazul răpirii jurnaliștilor români în Irak, a fost adus în România, premierul i-a întors-o susținând că rolul Cotrocenilor în această operațiune se rezumă doar la emiterea unui comunicat de presă. Premierul a lăudat serviciile secerete pentru repatrierea lui Hayssam, lăsând să se înțeleagă că acesta a fost adus în țară cu o aeronavă militară. La câteva ore după declarația lui Ponta, de la tribuna Administrației, Traian Băsescu i-a dat replica premierului susținând că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost adus cu un avion al armatei sau în baza unui acord de extrădare.

Mai mult, întrebat de unde a fost preluat omul de afaceri dacă nu confirmă că din Siria, șeful statului a răspuns: „Păi, aicea-i cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Deci, nu vă pot confirma și nici infirma nimic”.

Dacă în această privință a fost rezervat, Băsescu a comentat despre ceea ce se va întâmpla după aducerea lui Hayssam în țară, sugerându-i acestuia să spună tot ceea ce știe. „Probabil sunt destui care sunt neliniștiți și, având în vedere vârsta lui Omar Hayssam și faptul că deja are trei condamnări – una de 20 de ani, una de 16 ani și una de 2 ani -, nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne numai cu 20 de ani. Nu cred, dacă mă uit la ce s-a întâmplat la Gigi Becali, și atunci, având în vedere vârsta lui, poate e mai bine să coopereze cu instituțiile statului român, cu justiția română, pentru că 25 de ani sunt mulți și când ai vârsta înaintată sunt chiar mult prea mulți”, a spus șeful statului.

Firul evenimentelor

La câteva minute după ora 7 dimineața, Administrația prezidențială a anunțat, printr-un comunicat de presă, aducerea lui Omar Hayssam în țară. „În dimineața zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliției Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituțiilor statului român pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak stabilită de instanțele românești este rezultatul unor activități complexe desfășurate timp îndelungat de instituțiile de siguranță națională ale statului român”, se arata în comunicatul președinției, precizându-se că Băsescu „mulțumește instituțiilor și ofițerilor implicați în această amplă operațiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în țară pe domnul Omar Hayssam pentru ispășirea pedepsei”.

La ora 12.00, premierul Victor Ponta Premierul a ieșit să explice că instituțiile care au colaborat la aducerea lui Hayssam în România sunt SRI, SIE, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției. „Acestea sunt instituțiile care au colaborat foarte bine și le felicit. Eu nu cunosc vreun rol al Președinției, în afară de acela că a dat un comunicat de presă. (Aducerea în țară a lui Hayssam) S-ar putea să fie neplăcută pentru cei care s-au trezit vorbind în somn azi dimineață”, l-a „înțepat” Ponta pe Băsescu. Mai mult, premierul a precizat că a „fost tot timpul la curent cu operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam”. „Am aprobat și am avizat tot sprijinul logistic pentru efectuarea acestei operațiuni. Știam de câteva luni de această operațiune”, a declarat șeful guvernului.

La ora 17.30, președintele Traian Băsescu i-a întors-o lui Victor Ponta, într-o declarație la Cotroceni, susținând că un comunicat venit de la Cotroceni se justifică prin faptul că era vorba de un condamnat pentru terorism, iar „strategiile antiteroriste sunt un atribut al CSAT și implicit o responsabilitate directă a mea”.

Nu a fost singura taxare prezidențială a premierului.

„Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Și, în sfârșit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a spus Traian Băsescu. Șeful statului a adăugat că nu este vorba de „secretomanie”, ci de motive de securitate pentru care nu poate da alte informații.

Întrebat de unde a fost preluat omul de afaceri dacă nu confirmă că din Siria, șeful statului a răspuns: „Păi, aicea-i cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Deci, nu vă pot confirma și nici infirma nimic”.

„Poate e mai bine ca Hayssam să coopereze cu justiția”

Băsescu a subliniat că are „conștiința împăcată” în privința dosarului Hayssam, comentând că mulți dintre politicieni sunt probabil neliniștiți odată cu prinderea omului de afaceri.

„Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu că probabil sunt destui care sunt neliniștiți și, având în vedere vârsta lui Omar Hayssam și faptul că deja are trei condamnări – una de 20 de ani, una de 16 ani și una de 2 ani -, nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne numai cu 20 de ani. Nu cred, dacă mă uit la ce s-a întâmplat la Gigi Becali, și atunci, având în vedere vârsta lui, poate e mai bine să coopereze cu instituțiile statului român, cu justiția română, pentru că 25 de ani sunt mulți și când ai vârsta înaintată sunt chiar mult prea mulți”, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că procurorii și judecătorii sunt cei care vor trebui să lămurească „foarte multele întrebări” privind trecutul penal al lui Hayssam.

„Am văzut sintezele pentru ziua de astăzi, presa și cu siguranță și cetățenii au foarte multe întrebări legate de relațiile lui politice din perioada când a fost în țară, legate de cum a dobândit averea, legate de cum a finanțat partide, de cum a făcut trafic de alcool și țigări fără să fie depistat și eventual cum a făcut trafic de armament, dacă a făcut și asta. Dar acestea, din acest moment, sunt problemele procurorilor și judecătorilor”, a afirmat Băsescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
Este total interzis de astăzi, 25 octombrie! Lovitură totală pentru milioane de români. Cine este...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021