DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Parlamentul a adoptat o declarație prin care îl mandatează pe Victor Ponta să reprezinte România la Bruxelles

DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Parlamentul a adoptat o declarație prin care îl mandatează pe Victor Ponta să reprezinte România la Bruxelles
Publicat: 12/06/2012, 18:53
Actualizat: 13/06/2012, 02:19

Premierul Victor Ponta a făcut o declarație în plenul Parlamentului pe tema reprezentării României în instituțiile europene, în urma căreia parlamentarii au adoptat o declarație prin care îi acordă lui Ponta un „mandat de principiu” pentru a merge la Consiliul European din 28 iunie.

Șeful executivului a subliniat în repetate rânduri nevoia unui consens politic și a unei cooperări instituționale în România.

De asemenea, primul-ministru a explicat că legea fundamentală nu asigură nici președintelui, nici premierului „monopol” asupra reprezentării României în străinătate. Cu toate acestea, pentru ca această reprezentare să fie una eficientă, șeful statului ar trebui să meargă la reuniuni internaționale care țin de politica de apărare, în timp ce el, primul-ministru, ar trebui să meargă la summit-uri pe probleme economice și sociale. Consiliul European din 28 iunie este un astfel de summit, a notat Victor Ponta, care a cerut Parlamentului să acorde un „mandat de principiu” celui care participă la asemenea reuniuni.

IATĂ PRINCIPALELE DECLARAȚII, în ordine invers cronologică:

UPDATE 18.07 Întrebat de o posibilă suspendare a președintelui: „Nu îmi doresc așa ceva. Nu îmi doresc ca instituțile statului să fie în conflict”.

„Nu e o victorie personală, pentru că ceea ce s-a adoptat astăzi va fi aplicat și pentru următorul prim-minstru”.

UPDATE 18.04 Victor Ponta, despre decizia Parlamentului: „Un monopol al cuiva era în mod clar împotriva practicii constituționale și a practicii europene. Pe 28 iunie, se vor lua decizii care țin de guvernele naționale și, pe baza mandatului pe care Parlamentul mi l-a acordat astăzi, pentru a reprezenta cât mai bine România”.

UPDATE 17.40 Parlamentul a adoptat o declarație prin care îl mandatează pe Victor Ponta să meargă la Bruxelles. Actul nu are putere juridică, ci doar rol de recomandare.

UPDATE 17.35 Victor Ponta: „Sunt absolut convins că cea mai mare greșeală ar fi să vorbim despre conflicte personale. Trebuie să stabilim reguli, înainte de oameni. I-aș fi spus domnului Voinescu: Până și la „republica de la Ploiești” se produc schimbări”.

UPDATE 17.28 Mircea Geoană: „Salut reintrarea într-o logică firească, constituțională, democratică a relației între Executivul României și Parlament. Avem în acest moment o situație extraordinar de severă la nivel european. Acest Consiliu European – la care sunt convins că primul-ministru Ponta va participa – va discuta în fapt despre trecerea la o etapă următoare a acestei construcții europene. Nu mai avem timpul să trimitem la Consiliul European oameni care, din punct de vedere formal, reprezintă statul român, dar, ca eficacitate, nu are nimic de spus. De fapt, suntem invitați ca, până la modificarea Constituției, care trebuie să aibă loc în privința reprezentării, să vorbim despre un mandat generic înaintea fiecărui Consiliu European”.

UPDATE 17.17 Gyorgy Frunda: „UE nu este un organism al dreptului internațional public, deci problema relațiilor externe nu se interpretează din punct de vedere al dreptului românesc prin abordarea articolului 80 al Constituției României, ci prin abordarea articolului 102, care dă prerogative guvernului. Fără dar și poate, singurul chemat să reprezinte România în cadrul Consiliului European este primul-ministru al României (aplauze, n.red.)”.

UPDATE 17.15 Bogdan Niculescu Duvăz: „Stimați colegi, să trimitem la Consiliu pe cineva care cel puțin e luat în seamă de ceilalți participanți, pentru că am trimis destul pe cineva care, uneori, nu primește nici măcar o mână întinsă de la ceilalți reprezentanți”.

UPDATE 17.00 Călin Popescu Tăriceanu: „În ultimii ani, prin absența primului-ministru în viața publică internă și externă, s-a produs o deplasare a atribuțiilor către președinte, care juca și rolul de prim-ministru. S-a creat o cutumă a ultimilor ani, de care președintele se simte acum obligat să profite. Consiliul European este un for de decizie. Toate deciziile care se iau la Consiliul European sunt implementate în țările membre, iar interpretarea este pârghia guvernului”.

UPDATE 16.53 Călin Popescu Tăriceanu: „Constituția actuală este destul de ambiguă și îi dă posibilitatea președintelui de a participa la anumite reuniuni internaționale. Demersul primului-ministru este de a susține un rol crescut al Parlamentului (în problemele europene, n.red.), ceea ce înseamnă prezentarea problemelor legate de UE, dezbaterea problemelor în Parlament și, la final, trebuie să existe un mandat pe care Parlamentul îl dă reprezentantul României atunci când este vorba despre susținerea și promovarea intereselor României în cadrul Consiliului European sau al altor instituții europene”.

UPDATE 16.40 Sever Voinescu, după declarația lui Victor Ponta: „Noi nu modificăm Constituția, dar o reinterpretăm până o reinventăm. În privința reprezentării statului român, atât în interiorul lui, cât și în străinătate, Constituția noastră este cât se poate de clară: președintele României are această prerogativă”.

UPDATE 16.30 „Consider util pentru buna reprezentare a României ca cel care reprezintă România la vreun eveniment european să aibă un mandat de principiu din partea Parlamentului. Consider util și constituțional ca, în toate temele care țin de politica de apărare, reprezentarea să fie făcută de președinte. De asemenea, propun ca, în toate temele care țin de probleme economice, sociale, securitatea frontierelor, reprezentarea să fie făcută de primul-ministru. Iar pe agenda Consiliului European sunt astfel de probleme”.

UPDATE 16.28 „Nu cred că Parlamentul României poate să fie un simplu spectator în ceea ce privește reprezentarea României la nivel european. Referitor la prevederile constituționale: este foarte clar că președintele României și primul-ministru, în egală măsură, pot reprezenta România la nivel european. Nu există nicio prevedere în Constituție în sensul unui monopol din partea vreunuia. La nivel european, 25 de țări sunt reprezentate în mod exclusiv de primii-miniștri„.

UPDATE 16.27 „Nu în ultimul rând, la nivel european, există un pact privind creșterea și crearea de noi locuri de muncă. Odată cu alegerea președintelui Franței și alegerea unor noi guverne, această discuție devine din ce în ce mai importantă și poate reprezenta pentru România o șansă de a fi implicată la nivel european”.

UPDATE 16.25 „Este esențială implicarea României în dezbaterea pe viitorul buget al Uniunii Europene. Am avut, în urmă cu zece zile, la București, o întâlnire esențială la care a participat președintele CE, Jose Manuel Barroso, și reprezentanții unui grup de țări membre care se numesc Prietenii Coeziunii. Este prima dată când România s-a implicat activ în dezbaterea privind fondurile europene.”

UPDATE 16.24 Stadiul absorbției fondurilor europene: „În ultimii ani, este evident că am ratat ocazia de a folosi cei mai ieftini bani din lume. România s-a împrumutat cu bani de la instituții internaționale pe care ar fi putut să îi obțină din accesarea de fonduri europene. Vreau să vă asigur de faptul că guvernul pe care îl conduc va opri toate practicile anterioare de blocare a proiectelor europene din motive politice”.

UPDATE 16.22 Noul raport MCV: „Din punctul de vedere al guvernului pe care îl conduc, toate obligațiile pe care le-am luat în plan european trebuie îndeplinite. Consider că un raport pozitiv privind MCV este un raport pozitiv pentru România, nu pentru o forță politică sau alta”.

UPDATE 16.20 Despre Schengen: „La ultimul consiliu al miniștrilor de Interne, poziția României și progresul României au fost apreciate în mod real”.

UPDATE 16.15 „Aderarea României la UE a fost unul din puținele obiective fundamentale pentru țara noastră în care consensul politic a funcționat. Cred că este de datoria noastră să facem ca integrarea României în UE să devină efectivă, cât mai avantajoasă pentru cetățenii României și să asigure o reprezentare constituțională, dar și cât mai eficientă în instituțiile europene. Nu este un conflict între președinte și premier, este o încercare de revenire la normalitatea conlucrării instituțiilor statului”.

UPDATE 15.30 Înainte de declarația din plen, cu referire la demisile din PDL: „Așa se întâmplă la alegeri, cei care câștigă sărbătoresc, cei care pierd vor să înțeleagă de ce au pierdut. Am trecut și eu prin asta. Nu mă bucur neapărat de răul altcuiva”.

Despre declarația din plen și o eventuală decizie a Parlamentului în chestiunea reprezentării la Bruxelles: „În conformitate cu Constituția și în orice sistem democratic, Parlamentul este singura instituție care reprezintă interesul tuturor cetățenilor. Nu cred că cineva dintr-un sistem democratic poate să ignore sau să sfideze o decizie a Parlamentului”.


Șeful executivului a afirmat marți că va propune Parlamentului să facă o separare clară a atribuțiilor sale de cele ale președintelui, pentru a nu mai exista „malformația constituțională” actuală. Concret, Ponta vrea ca el și Traian Băsescu să „împartă atribuțiile”, nu să se „excludă”.

Controversata problemă a reprezentării României în forurile europene a început în urmă cu aproximativ o lună, când Victor Ponta și-a exprimat dorința de a participa la Consiliul European din 28 iunie.

Până acum, președintele a fost cel care a mers la aceste summit-uri, însă Victor Ponta susține că el este cel care ar trebui să meargă la Bruxelles, la sfârșitul lunii, pentru că se va discuta despre economie și probleme sociale, iar el este cel care are pârghiile pentru a implementa politici în acest sens.

În acest sens, premierul vrea să obțină un „mandat de principiu” din partea Parlamentului, pentru a participa la reuniunea europeană de la din 28 iunie.

Dacă acest mandat va fi acordat, iar președintele Băsescu nu îl va accepta, există posibilitatea ca puterea să declanșeze procedura de suspendare a șefului statului.

Întrebat de jurnaliști, după reuniunea informală a Consiliului European din 23 mai, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, președintele Traian Băsescu a răspuns râzând: „De ce? Nu veniți?”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii