Drapelul secuiesc a fost votat din nou steag al județului Harghita. Reacția prefectului

Redactor:
Daniela Mezey
Redactor:
Szasz Jutka
Drapelul secuiesc a fost votat din nou steag al județului Harghita. Reacția prefectului
Drapelul secuiesc a fost votat din nou steag al județului Harghita. Reacția prefectului

Juriștii Prefecturii Harghita au finalizat verificarea legalității hotărârii Consiliului Județean prin care steagul secuiesc a fost reales ca drapel al județului Harghita și au constatat că „varianta de steag cuprinsă în anexa la hotărâre și care ar reprezenta steagul județului Harghita a mai constituit obiectul de reglementare al hotărârii CJ nr 269/2009, hotărâre care a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș, prin decizia 2690/R/ 26 septembrie 2012, decizie judecătorească irevocabilă, care se bucură de puterea lucrului judecat, în sensul că aceasta exprimă adevărul și nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Drept urmare, prefectul Jean-Adrian Andrei a cerut, joi, revocarea hotărârii prin care CJ a aprobat, pentru a doua oară, după anularea în instanță a primei hotărâri similare a aleșilor din 2009, drapelul secuiesc ca steag al județului, afirmând că acest demers reprezintă „un abuz de drept”.

„La fel cum Curtea de Apel a arătat faptul că un act administrativ trebuie să fie temeinic fundamentat și să se ia în considerare interesul social, politica legislativă a statului român, precum și armonizarea legislației naționale la legislația comunitară și tratatele internaționale la care România este parte, și Consiliul Județean trebuie să adopte o hotărâre în consecință”, a declarat Jean-Adrian Andrei.

Prefectul a declarat presei că a atras atenția CJ că „a adoptat hotărârea cu rea-credință” și că, dacă aceasta nu va fi revocată, va cere anularea ei în instanță.

„Am atenționat Consiliul Județean asupra adoptării acestei hotărâri cu rea-credință, prin nesocotirea politicii legislative a statului român și cu încălcarea cerințelor de respectare a interesului social, solicitând revocarea acesteia și respectarea unei hotărâri judecătorești, în caz contrar ne vom adresa instanței de contencios-administrativ pentru anularea actului administrativ. În asemenea condiții, nu se poate reține sub nicio formă faptul că la adoptarea acestei hotătâri au fost respectate cerințele de legalitate necesare adoptării în condiții de legalitate a unui act, cu respectarea Constituției, a legilor țării și a drepturilor și intereselor tuturor locuitorilor județului Harghita”, a afirmat el.

În 11 decembrie, consilierii județeni din Harghita au aprobat, pentru a doua oară, drapelul secuiesc ca steag al județului, după anularea în instanță a unei hotărâri similare a aleșilor din 2009. Steagul secuiesc a fost aprobat ca drapel al județului Harghita cu 24 de voturi „pentru”, ale celor 21 de consilieri UDMR și trei de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, patru abțineri, ale consilierilor PCM, și trei voturi „împotrivă”, ale consilierilor PSD și PNL.

Drapelul albastru deschis, având pe el simbolurile secuiești – steaua în opt colțuri și semiluna, în culoare galben-aurie -, este steagul Consiliul Național Secuiesc și în 2008 a fost votat și steag al „Ținutului Secuiesc”, iar în noiembrie 2009, la inițiativa președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost votat și steag al județului Harghita și folosit la toate manifestările publice.

De atunci, el a fost arborat pe sediile instituțiilor și primăriilor din Harghita, iar din 2010, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drapelul secuiesc este arborat pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.

În 26 septembrie 2012, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv și irevocabil Hotărârea nr. 269/26.11.2009 a Consiliului Județean Harghita prin care drapelul secuiesc a fost adoptat steag al județului Harghita.

Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, spunea, referitor la aprobarea drapelului secuiesc ca steag al județului, că i se pare inacceptabil ca o hotărâre a Consiliului Județean să nu respecte interesele tuturor cetățenilor, urmând să analizeze „din toate punctele de vedere” acest proiect.

Tags:
104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide