Emil Boc, prim-vicepreședinte al PNL, a declarat la Parlament în fața jurnaliștilor, că suspendarea președintelui Klaus Iohannis „nu ar face decât să agraveze situația per ansamblu a României, nu să o rezolve.”. Liberalul a mai precizat că: „Nu știu de ce astăzi căutăm alte subiecte în loc de a le concentra pe cele care ard, pe cele care astăzi ne afectează viața de zi cu zi.”
Întrebat despre o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis, Emil Boc a răspuns că: „Eu cred că astăzi dincolo, de simpatii sau antipatii politice, nu există niciun argument de natură constituțională pentru a se aproba suspendarea din funcție a președintelui.”
„Curtea Constituțională, în cazul în care va fi sesizată, va trebui să emită un aviz și care va trebui să raporteze la prevederile Constituției. Iar eu, astăzi, uitându-mă la tot ce a făcut președintele, la textul constituției, la jurisprudența Curții Constituționale, nu am găsit nici măcar un element care să poată conduce la ideea de suspendare a președinte pentru faptul că a săvârșit fapte grave prin care a încălcat prevederile constituției. Deci, din acest punct de vedere, este această discuție complet în afara textului Constituției și de de asemenea această discuție face mult rău României. Astăzi, România are nevoie să dea semne de stabilitate, de o democrație care își consolidează statutul și nu și-l subrezește. Sper să găsim aceeași maturitate și la nivelul clasei politice.”, a mai spus Boc.
„Suntem într-un prim proces electoral. O asemenea procedură de suspendare nu ar face decât să agraveze situația per ansamblu a României, nu să o rezolve. De aceea, în Partidul Național Liberal eu nu am întâlni personal voci care să susțină suspendare din funcție a președintelui României. Sunt convins că dacă vreodată, prin absurd, se va ajunge la un asemenea demers, Partidul Național Liberal nu va susține un asemenea demers.”, a mai continuat prim-vicepreședintele PNL.
Întrebat despre eventuale sancțiuni a unor liberali în cazul în care ar vota suspendarea lui Klaus Iohannis, Emil Boc a precizat că: „O discuție prevăzută în statut este o prevedere prevăzută în statul toți cei care încalcă o disciplină de partid se supun regulilor și sancțiunilor stabilite de statutul Partidului Național Liberal.”
„Repet, nu știu de ce astăzi căutăm alte subiecte în loc de a ne concentra pe cele care ard, pe cele care astăzi ne afectează viața de zi cu zi. Creșterea prețurilor, prețurile la energie, cheltuielile legate de costurile educației, sănătății, să avem mai mulți bani pentru investiții, să absorbim banii din PNRR și din fonduri europene cât mai repede și cât mai bine cu putință, să facem ce ne stăm putință, să aducem în plus de calitate a vieții fiecărui cetățean și ne ocupăm de chestiuni care oricum în trei luni nu se rezolvă sigur. Ceea ce a spus Curtea Constituțională ne place sau nu ne place într-un stat de drept, deciziile Curții constituționale au fost obligatorii, scrie în Constituție, sunt definitive și obligatorii.”, a mai spus Boc.
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților pentru abuzul de putere exercitat prin refuzul repetat de a introduce pe ordinea de zi a procedurii de suspendare a președintelui:
“De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale inventate, pentru supune votului în Biroul Permanent Reunit inițiativa de suspendare a cetățeanului Iohannis inițiată de POT, inițiativă susținută de întreaga opoziție, încălcând astfel regulamentul Parlamentului și subminând principiile democratice fundamentale. Dacă procedura nu era îndeplinită din partea noastră, ei trebuiau să ne înștiințeze în scris în consecință. Au inventat însă acest vot în BPR care să blocheze inițiativa spre a fi supusă plenului la vot. Această atitudine sfidează voința românilor și dreptul constituțional al Parlamentului de a-și exercita atribuțiile de control asupra Președinției.
CITEȘTE ȘI: