GÂNDUL LIVE. Cristian Lisandru, jurnalist GÂNDUL.RO, despre suspendarea PUZ-urilor de sector: Consilierii se tem că vor fi obligați să plătească daune. Discuțiile au căpătat și unele conotații comice | VIDEO

Publicat: 26/02/2021, 12:31
Actualizat: 26/02/2021, 13:21

Jurnalistul GÂNDUL.RO Cristian Lisandru a vorbit în ediția de vineri a emisiunii GÂNDUL LIVE despre ședința Consiliului General al Municipiului București în care se discută propunerea primarului general, Nicușor Dan, de suspendare a PUZ-urilor de sector.

În acest context, Cristian Lisandru susține că presiunea este la cote maxime și nici măcar în acest moment nu este clar cine ar urma să aibă câștig de cauză.

Acesta spune că mai mulți consilieri generali s-ar teme că ar urma să plătească daune în cazul în care ar vota suspendarea PUZ-urilor de sector, iar dezvoltatorii imobiliari s-ar adresa instanțelor de judecată.

„După cum spuneam și în intervențiile anterioare, iată că s-a ajuns pe ultima sută de metri, presiunea este la cote extreme și încă nu se știe, metaforic vorbind, cine desface virtuala șampanie la finish. Se menține suspansul. Însă au apărut mutări noi pe tabla de șah, iar GÂNDUL.RO le-a prezentat în exclusivitate. Într-adevăr, a fost vorba despre o ședință nocturnă furtunoasă, la care a participat președintele liberal Ludovic Orban, alături de Nicușor Dan și de consilierii PNL, iar Ludovic Orban a încercat să-i convingă pe aceștia să voteze inițiativa Primarului General. Numai că respectivii au susținut la acel moment că le este teamă că vor fi obligați să plătească daune din cauză că dezvoltatorii imobiliari au avertizat că vor muta lupta în instanță.

Totuși, acel amendament despre care se vorbea, prezentat de GÂNDUL.RO acum o zi și jumătate, a apărut în ședința nocturnă și iată că au ajuns la concluzia că el este foarte bun. Potrivit acestui amendament, în eventualitatea suspendării PUZ-urilor, toate cazurile care au primit certificate de urbanism și autorizație de construcție nu vor fi afectate de o astfel de decizie. Numai că la un moment dat ședința a fost amânată, pentru că nu s-a ajuns la un numitor comun”, a spus Cristian Lisandru la GÂNDUL LIVE.

Cristian Lisandru: Discuțiile au căpătat nuanțe comice

Jurnalistul mai spune că discuțiile referitoare la propunerea primarului Nicușor Dan au căpătat unele nuanțe comice.

Astfel, s-a dat exemplul unei ipotetice preschimbări a cărților de identitate. Totodată, Lisandru mai spune că Nicușor Dan ar fi cerut sprijinul unui consilier prezidențial, jurist de profesie, care l-ar fi avertizat pe acesta că modificarea legii nu se poate face retroactiv.

„Iar scenariul a continuat cu episodul numărul 2. Acesta a căpătat și unele conotații comice, iar informațiile obținute în exclusivitate de noi au transmis că primarul general Nicușor Dan l-a chemat pentru a-și sprijini teoria chiar pe un consilier prezidențial, jurist de meserie, numai că acesta, punând legea în față, unde-i lege nu-i tocmeală, cum se spune, i-a transmis domnului primar că indiferent de ce se va vota în ședința CGMB de astăzi, toți cei care au obținut deja certificate de urbanism vor merge pe PUZ-ul vechi, pentru că nu poți să modifici ce s-a întâmplat până acum, retroactiv nu este posibil.

Dar spuneam că au apărut conotații comice. S-a dat un exemplu conform căruia dacă mâine vine o lege prin care buletinele se vor preschimba, evident că buletinul pe care îl ai în buzunar rămâne în continuare valabil. Astfel, în pofida tuturor încercărilor din aceste discuții de culise, domnul primar Nicușor Dan nu a avut câștig de cauză. Mai mult, așa cum spuneam noi, acest termen de doi ani care nici măcar nu a fost explicat cum se cuvine la vremea respectivă, s-a transformat inițial într-un termen de șase luni, iar ulterior, și noi am prezentat ieri un proiect de hotărâre în exclusivitate pentru suspendarea PUZ-urilor, s-a ajuns la trei luni”, a spus Cristian Lisandru.

Lisandru: Mutările sunt foarte interesante

Jurnalistul mai adaugă că în acest moment nu este deloc clar cine va câștiga „bătălia” din CGMB.

„Mutările sunt foarte interesante. O retragere pe poziții dinainte stabilite, pentru a folosi o sintagmă oarecum războinică, mai ales în contextul în care de câteva zile s-a dus într-adevăr o luptă pe toate nivelurile pentru a se demonstra pe de o parte că trebuie să salvăm, cum se spunea, spațiile verzi, iar pe de altă parte a venit partea adversă și a spus că Bucureștiul va intra într-un blocaj total. Deocamdată suntem în faza în care așteptăm rezultatul ședinței de astăzi și nu mai vorbim, evident, de doi ani de zile de suspendare a PUZ-urilor de sector, ci de maximum 3 luni”, spune el.

Cristian Lisandru mai atrage atenția că este important să existe un termen concret în ceea ce privește suspendarea PUZ-urilor, pentru că, în caz contrar, se produce haos.

„Fără un termen concret lucrurile rămân oarecum «agățate», stau în aer și nimeni nu va înțelege absolut nimic, mai mult decât atât, vor continua discuțiile pro sau contra. Lucrurile trebuie să fie clare din acest punct de vedere. Eu așa consider.

Recunosc că îmi este greu să dau un pronostic, având în vedere toate informațiile care circulă, toate mutările care au fost făcute. Într-adevăr, va depinde totul de ce se întâmplă de partea dreaptă a spectrului. Acolo, dacă nu există 100% dorință ca suspendarea PUZ-urilor să fie transpusă în realitate, așa cum dorește primarul general, ne putem aștepta cu siguranță la surprize”, a mai spus Cristian Lisandru la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”