Hava despre Ponta, de 1 Decembrie: Bunul simț și cei șapte ani de acasă nu se pot plagia

Hava despre Ponta, de 1 Decembrie: Bunul simț și cei șapte ani de acasă nu se pot plagia
Publicat: 01/12/2012, 19:35
Actualizat: 03/02/2019, 13:31

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), a declarat, sâmbătă, întrebat dacă mai este supărat pe premierul Victor Ponta pentru că nu a alocat bani pentru 1 Decembrie, că nu a fost niciodată supărat, dar îi transmite că „bunul simț și cei șapte ani de acasă nu se pot plagia”.

Mircea Hava a criticat dur în ultimele zile faptul că Guvernul nu a alocat bani în acest an pentru manifestările organizate la Alba Iulia de Ziua Națională și a repetat acest lucru și pe parcursul manifestărilor de 1 Decembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hava a amintit, în discursul ținut în Sala Unirii, la ceremonialul de primire a soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii, de faptul că Guvernul nu a alocat fonduri pentru manifestările de la Alba Iulia, adăugând că „multă lume își scuză neputința cu criza”.

„Mă bucură să văd că sunt oameni care se bucură de bătrâna Cetate, care este tot mai tânără și mai frumoasă, și asta într-o perioadă în care foarte multă lume își scuză neputința cu criza”, a spus Hava.

Întrebat ulterior de jurnaliști dacă mai este supărat pe premierul Victor Ponta, Mircea Hava a răspuns că nu a fost niciodată supărat pe el și chiar l-a invitat public la Alba Iulia.

Întrebat ce îi transmite de 1 Decembrie lui Victor Ponta, primarul din Alba Iulia a spus că îi transmite ceea ce i-a transmis tot timpul, adică faptul că „bunul simț și cei șapte ani de acasă nu se pot plagia”.

Hava s-a arătat deranjat și de manifestările împotriva mineritului de la Roșia Montană.

„Ca să folosești faptul că vin oameni mulți aici pentru 1 Decembrie, să folosești prilejul ăsta și să-ți faci anumite chestiuni, indiferent ce crezi, mi se pare ceva de bocanci băgați în biserică. Nu e ok și nu e frumos, ăștia nu sunt români”, a spus Hava.

Aproximativ 2.000 de persoane participă, sâmbătă, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Națională, între care și sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alții împotriva proiectului de la Roșia Montană și pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale a României au început, sâmbătă dimineață, în centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu și Ion I.C. Brătianu, după ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primăria Alba Iulia.

Printre participanții la ceremonii s-au aflat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputații USL Teodor Atanasiu, Călin Potor și Radu Coclici, dar au lipsit reprezentanții autorităților locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.

De asemenea, la manifestări a fost prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, împreună cu o delegație a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al cărui lider este.

Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atât reprezentanții Prefecturii Alba, cât și cei ai Primăriei Alba Iulia.

La evenimentele din fața statuii lui Mihai Viteazul numărul participanților a fost de aproximativ 2.000, între care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alții împotriva proiectului de la Roșia Montană, dar și pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Primii dintre tineri, în special studenți români și basarabeni, au scandat lozinci precum „Trăiască, trăiască și înflorească, Ardealul, Moldova și Țara Românească”, „Basarabia e România”, „România, nu uita, Basarabia e a ta” și „O dorință singură – România liberă” și au avut pancarte cu tricolorul României și mesajul „Basarabia e România”.

Cel de-al doilea grup de tineri, printre care și câțiva localnici din Roșia Montană, au afișat pancarte cu mesajele „Salvați Roșia Montană”, „Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluare”, „Indiferența ucide. Spuneți Nu cianurii. Păstrați Apusenii curați și bogați” și „Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor”.

Ei i-au îndemnat pe ceilalți participanți să se opună proiectului de la Roșia Montană. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat în conflict cu un bărbat care le-a reproșat că protestează tocmai de Ziua Națională, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Câțiva tineri, participanți la ceremonii, au purtat măști de gaze pe față, iar doi au fost îmbrăcați în mire și mireasă, „mirele” purtând o mască pe față și o panglică albă pe care scria „Ponta”, iar „mireasa” a fost machiată astfel încât să arate morbid și a purtat o panglică pe care scria „Cianura”.

Programul manifestărilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Națională a cuprins și un ceremonial special organizat în fiecare an și în cadrul căruia autoritățile locale primesc, simbolic, în Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii. Tinerii care protestau față de proiectul de la Roșia Montană s-au adunat în fața Sălii Unirii, însă nu li s-a permis accesul înăuntru și au început să scandeze „Vrem cianură pentru Prefectură”, „Hoții sunt în sală, patrioții afară”.

Ei au cântat și au bătut din tobe: „Lăsați aurul la moți, le șade bine așa, să ne asculte România și să salvăm Roșia”.

În jurul amiezii, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a fost oficiată o slujbă Te Deum de către un sobor de ierarhi și preoți ortodocși în frunte cu arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Irineu.

În Piața Cetății, oficialitățile și participanții s-au prins în Hora Unirii, apoi având loc un spectacol de muzică populară și patriotică.

Manifestările de la Alba Iulia se vor încheia, sâmbătă seară, cu focuri de artificii, parada făcliilor și un concert în aer liber susținut de Ștefan Stan.

Oamenii care vor lua parte la aceste manifestări vor primi fasole cu cârnați și vin fiert, care vor fi distribuite la două corturi amenajate în Parcul Cetății din municipiu.

Autoritățile locale au pregătit aproximativ 3.500 de porții de mâncare și vin care vor fi distribuite în cadrul „mesei populare”.

Costurile manifestărilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale se ridică la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocați din bugetul Primăriei Alba Iulia și al Consiliului Județean, în condițiile în care Guvernul nu a alocat fonduri.

Programul manifestărilor de la Alba Iulia a fost incert până în urmă cu câteva zile, deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, așa cum a făcut în anii precedenți. Premierul Victor Ponta declara că dacă primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestările de 1 Decembrie de trei ori mai mult decât în Capitală, înseamnă că această sumă este cu „comision” și nu va acorda bani publici pentru „afaceri de partid”.

Anul trecut, autoritățile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naționale a României, jumătate din sumă fiind alocată Primăriei Alba Iulia, iar cealaltă jumătate Prefecturii Alba. Cea mai mare sumă a fost primită în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu, când pentru manifestările de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mică în 2001, când s-au primit doar 350.000 de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ