Klaus Iohannis, despre nominalizarea viitorului premier și negocieri, după împăduriri: „Nu vreau să repetăm greșelile din trecut. Voi accepta orice propunere, fie că e vorba de Orban, Cîțu sau altcineva”

Redactor:
Florentina Dinu

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, miercuri, 16 decembrie, ora 13.00, primele în contextul scandalul nominalizării premierului.

Klaus Iohannis nu a oferit foarte multe detalii despre negocierile dintre partidele politice în ceea ce privește nominalizarea viitorului premier, însă a precizat că nu acesta  este rolul său, iar acestea se află în etapa de învățare, nedorind ca greșelile din trecut să se repete.

Președintele Klaus Iohannis: „Nu vreau să repetăm greșelile din trecut. Partidele sunt în etapa în care învață cum se formează coaliții și cum se negociază programe de guvernare”

„De regulă, după alegeri, prima dată se constituia noul Parlament, abia după se convoca consultații pentru formarea guvernului. Fiind în pandemie, am început consultările mai repede. Nu vreau să repetăm greșelile din trecut , să avem discuții în contradictoriu și dăunătoare după formarea guvernului. Partidele sunt în etapa în care învață cum se formează coaliții și cum se negociază programe de guvernare.

Am mai avut coaliții și putem spune că nu au functionat extrem de bine. Vreau să evităm aceste greșeli. De aceea nu m-am implicat. Partidele trebuie să se înțeleagă. E interesant pentru media. Partidele se luptă pentru guvernare, aceasta este esența unui partid, să guverneze. Pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. La început pare simplu, dar în negocieri, viziunile, programele de guvernare, scheme de minister sunt diferite. Trebuie să avem suficientă răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri”.

Iohannis a dat un exemplu de negocieri finalizate după 8 luni de zile într-un stat membru al UE, însă a precizat că speră ca în România să se finalizeze cât mai repede. Nu a exclus o propunere care să-l includă pe Orban sau Florin Citu pentru funcția de premier.

„Voi accepta orice propunere, fie că e vorba de Orban, Cîțu sau altcineva”

„Recent s-au fnalizat negocierile pentru guvernare, după doi ani de la alegeri. Într-o altă țară UE, după 8 luni de negocieri. Vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar. Nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem răbdare. Dacă se înțeleg PNL, USRPLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că e Orban, îl accept, că e Cîțu,  îl accept sau să fie altcineva. Optimal ar fi să fie instalat noul Guvern imediat după Crăciun. Vedeți că negocierile merg câteodată bine și rapid, apoi se opresc. Nu cred că este prea bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni pentru a ecita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor. Este prima variantă și sper să meargă mai departe rapid. (…)

Demisia lui Orban mi s-a părut un gest onorabil, în conditilile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că în 21 decembrie se va constitui noul Parlament.

Klaus Iohannis a participat la evenimentul organizat în Bolintin – Vale, județul Giurgiu, cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”.

„Dragi participanți,

Suntem la o acțiune practică. Plantăm păduri. ”O pădure cât o țară”  este campania pe care am început-o împreună în această primăvară, o campanie în care am crezut de la început. Rezultatele arată că nu m-am inselat. S-au plantat 50 de mlioane de puieți, în zone montane, zone de câmpie, în jur de 3.000 de parcele s-au plantat de la 0. Este un rezultat notabil. Vreau să felicit Ministerul Mediului, pe cei care au plantat, dar și voluntarii. Aceste rezultate ne încurajează.

Vă provoc să continuăm și în anii care vin aceste campanii și să avem mai multă ambitie. Am discutat și am aflat că în județ s-au plantat peste 200 de hectare de pădure. Este bine, dar cred că se poate mai bine.

De ce e nevoie de păduri?

Beneficiile sunt multiple și foarte importante. Pădurea se spune că este aurul de mâine. Pădurea este plămânul verde al pământului, pentru că în România avem o relație specială cu pădurea. Pădurea absoarbe emisiile de CO2. Pădurea este sănătatea pentru mediu. Pădurea adaugă valoare la un teren. O parcelă de pădure este incomparabil mai valoroasă decât un teren agricol.

Să revenim la ideea de mediu și climă. O pădure absoarbe foarte  mult dioxid de carbon și pe cel emis de mașini. Centrale de încălzire, industrie, în general. Ne interesează pentru că vrem să avem un mediu curat, să prevenim schimbările climatice, pentru a se reduce emisiile care încălzesc întreg globul.

Putem să renunțăm la carburant fosil și să folosim alte surse de energie, iar  în următoarele decenii să folosim masini electrice sau pe hidrogen. Trebuie să facem ca aceste gaze să fie absorbite.

Trebuie să facem multe alte lucruri pentru a preveni schimbările climatice, avem bani europeni și voi insista ca următorul guvernul să acorde importantă unei politici care îmbunătățește mediul și schimbările climatice.

Ce înseamnă schimbările climatice?

Vă amintiți de seceta din primvăra care a distrus mii de culturi? Este o urmare a schimbărilor climatice! Vă amintiți de inundațiile din ultimii ani? Sunt urmări ale încălzirii globale! In mijlocul lunii decembrie parcă e luna noiembrie. Unde e zăpada? Incălzirea globală e un efect nedorit al dezvoltării industriale. Vreau să construim în România industrii performante, nepoluante, inteligente și o economie circulară,  să folosim tot ce se poate fi refolosit pentru  a proteja mediul. Este o provocare pentru guvernul care se va forma și  pentru generații întregi” .

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Decizie disperată luată de familia Cătălinei Ponor, după ce tatăl gimnastei ar fi agresat doi...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BREAKING: Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva....
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide