Kovesi critică „în subsidiar” amendamentul lui Nicolae la Legea grațierii: Nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție

Kovesi critică „în subsidiar amendamentul lui Nicolae la Legea grațierii: Nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție
Publicat: 07/03/2017, 15:32
Actualizat: 07/03/2017, 19:54

„Nu aș vrea să comentez amendamentul vreunui parlamentar, pot doar să spun că pe ceea ce privește proiectul privind grațierea, noi am trimis punct de vedere la CSM și ne însușim în totalitate toate observațiile tehnice făcute la acel moment. În subsidiar, pot să vă spun că, în opinia noastră, grațierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție și totodată nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate”, a declarat, marți, procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției a precizat că nu „se grațiază corupții, ci se grațiază pedepsele pentru fapte de corupție”: „Dacă vreți să vorbim riguros, nu se grațiază corupții, se grațiază pedepsele pentru fapte de corupție. Am aflat din presă de această inițiativă. Ministerul Justiției a dat aviz pe proiectul inițial și ne menținem avizul dat la momentul respectiv. Înțeleg că e inițiativa domnului senator Șerban Nicolae și dânsul o va susține. (…) Nu există acțiune penală producătoare de prejudiciu fără acțiune civilă în recuperarea prejudiciului. E exclus. E o inițiativă personală. Nu e a Ministerului Justiției. Să o susțină dânsul”, a declarat, la ieșirea de la bilanțul Ministerului Public, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat, la ieșirea de la bilanțul Ministerului Public, că nu a citit amendamentul lui Șerban Nicolae.

„Nu pot să am un punct de vedere pentru că nu am citit acele amendamente. Trebuie văzut exact care este textul de lege, poate este o înțelegere greșită că trebuie grațiate. După cum știți, nu a existat de mult timp o lege de grațiere și amnistie și, dacă mă iau la tradiția legilor de grațiere de până acum, erau destul de indulgenți cu faptele care intrau sub incidența legilor de grațiere, erau fapte cu un pericol social redus”, a declarat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, la ieșirea de la bilanțul Ministerului Public.

„Ideea este că noi am discutat în ședința ultimului plen al CSM acele propuneri asupra cărora ni s-a solicitat un aviz, un punct de vedere. Evident că noi am propus amendamente și în forma aceea am trimis Comisiei Juridice. Trebuie să vedeți hotărârea plenului CSM și noi, articol cu articol, am discutat și am prezentat amendamentele noastre doar cu privire la propunerile legislative care ne-au fost înaintate”, a declarat și președintele CSM, Mariana Ghena.

Senatorul PSD a depus, luni, un amendament la Legea grațierii, aflată în dezbatere în Comisia juridică a Senatului, prin care se grațiază și fapte de corupție precum luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

„E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă pușcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Rațiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (…) Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituțiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a adus din nou în discuție condițiile din penitenciare și sancțiunile aplicate de CEDO României. „Eu am făcut propuneri în mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Dacă le-aș discuta înainte cu presa e ca și cum aș jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie. (…) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenție în raport de faptele pe care le-au săvârșit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat în condiții de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiții. Din punctul meu de vedere se gândește rațional și lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreți să faceți speculații în funcție de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (…) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti și pentru corupți și pentru evazioniști, pentru toate categoriile de infractori”, a mai spus senatorul PSD.

Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Șerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliștilor: „Câinele moare de drum lung și unii de grija altora”.

„Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei grațieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenție în România. (…) față de cele peste opt mii de persoane aflate în plus față de disponibilul din penitenciare, chiar și așa în condiții precare , eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima grațiere colectivă în România au ieșit trei mii de persoane”, a mai declarat Șerban Nicolae.

Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit și la colegii de partid aflați în situația de a fi acuzați de fapte de corupție, senatorul PSD a spus „categoric nu”.

De asemenea, Șerban Nicolae a depus un amendament care prevede grațierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani.

„Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare și atunci am spus că se grațiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...