Lucian Bode, despre înghețarea ANGAJĂRILOR la stat și deficitul de personal din MAI: „Avem aproape 30.000 de efective lipsă”

Lucian Bode, despre înghețarea ANGAJĂRILOR la stat și deficitul de personal din MAI: „Avem aproape 30.000 de efective lipsă”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/05/2023, 08:38

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat miercuri seara că ministerul pe care îl conduce se confruntă cu un deficit mare de personal și că este nevoie de aproximativ 30.000 de angajați pentru a acoperi această lipsă.

Bode a explicat că ordonanța propusă pentru înghețarea posturilor ar putea face excepții pentru unele domenii în funcție de anumite memorandumuri.

Ministrul sugerează că deficitul de personal este o problemă majoră pentru Ministerul Afacerilor Interne, în special în ceea ce privește structurile unde există un număr mare de posturi neocupate, precum armele cu un grad de ocupare de doar 70-80% la nivel județean.

În prezent, ministerul are nevoie de aproximativ 30.000 de angajați, iar în anul 2022 s-a înregistrat un an cu un plus de personal, raportul dintre persoanele care au părăsit sistemul și cele care au intrat fiind pozitiv pentru prima dată în mulți ani. În acest sens, au fost pensionați aproape 8.000 de angajați, dar au intrat în sistem aproape 12.400 de noi angajați.

„Deficitul de resursă umană este o problemă pentru ministerul nostru, în condiţiile în care practic avem structuri unde lipsesc foarte mulţi oameni, avem grad de ocupate în anumite arme, la nivel judeţean de 70-80 la sută. Avem  aproape 30.000 de efective lipsă.

Pentru prima dată, după foarte mulţi ani, anul 2022 a însemnat un an cu plus în dreptul persoanelor, făcând raportul dintre persoanele care au plecat din sistem şi persoanele care au intrat în sistem. Anul trecut s-au pensionat aproape 8.000 de angajaţi din MAI şi au intrat în sistem aproape 12.400, deci un plus de 4.000 de oameni, făcând raportul dintre cei plecaţi şi cei sosiţi, în condiţiile în care au fost ani în care raportul era exact invers”, a declarat Lucian Bode, miercuri, la TVR Info.

Ministrul Bode a subliniat că deficitul de personal reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul, iar eforturile sunt concentrate în vederea găsirii soluțiilor pentru a acoperi această lipsă de personal.

De asemenea, el a explicat că nu poate face speculații în legătură cu viitoarea ordonanță și a menționat că în cadrul coaliției s-a discutat despre posibilitatea de a permite unor domenii, cum ar fi ordinea publică și MApN, să continue concursurile de angajare, dacă se dovedește necesar, în baza unor memorandumuri aprobate în Guvern și cu justificări clare.

Totodată, Bode a subliniat că, în prezent, IGSU are în desfășurare procesul de angajare a 8.000 de pompieri, iar anul trecut au fost angajați aproape 5.000 de noi membri prin procedura de sursă externă. În plus, numărul de locuri în școlile de subofițeri și Academia de Poliție a crescut, iar un master profesional a fost înființat la Academia de Poliție, care va transforma 75 de colegi în ofițeri după un an.

Ministrul a spus că aceste măsuri sunt menite să reducă deficitul de personal în toate structurile Ministerului de Interne.

Sursa: News.ro

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii