Parlamentarii le fac un nou cadou primarilor. Cu cât le măresc indemnizațiile față de proiectul Legii salarizării

Parlamentarii le fac un nou cadou primarilor. Cu cât le măresc indemnizațiile față de proiectul Legii salarizării
Publicat: 18/05/2017, 20:24
Actualizat: 19/05/2017, 09:30

Amendamentul a fost propus de senatorii PNL și UDMR și a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Proiectul inițial corela fiecare funcție cu un coeficient de salarizare. Amendamentul a majorat, practic, valoarea coeficientului în cazul primarilor și viceprimarilor cu un punct. Un punct echivalează cu salariul minim brut, respectiv 1.450 de lei.

Potrivit acestui amendament, primarul de municipiu reședință de județ și primarul de sector vor avea coeficientul 9 și vor încasa 13.050 lei brut.

– primar oraș cu peste 200.000 de locuitori – coeficient 9 – 13.050 lei brut;

-primar oraș cu 100.001 și până la 200.000 locuitori – coeficient 8 – 11.600 lei brut;

-primar oraș cu 50.001 până la 100.000 locuitori – coeficient 7,5 – 10.875 lei brut;

-primar oraș cu 20.001 și până la 50.000 locuitori – coeficient 7 – 10.150 lei brut;

-primar oraș cu 10.001 și până la 20.000 locuitori – coeficient 6,5 – 9.425 lei brut;

– primar oraș cu 5.001 și până la 10.000 locuitori – coeficient 6 – 8.700 lei brut;

-primar oraș cu 3.001 și până la 5.000 locuitori – coeficient 5,5 – 7.975 lei brut;

-primar oraș până la 3.000 locuitori – coeficient 5 – 7.250 lei brut.

Totodată, senatorii din Comisia de Muncă au mai decis majorarea salariilor personalului ANI care are acces la informații clasificate (15%), celui din Consiliul Legislativ (10%) și funcționarilor din teritoriu ai Ministerului Mediului (15%).

Majorările se vor aplica de la intrarea în vigoare a legii, care ar trebui să fie 1 iulie, potrivit declarațiilor politice făcute de majoritatea parlamentară și de liderii PSD.

Comisia de Muncă din Senat a adoptat cu șase voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și patru abțineri Raport favorabil la proiectul Legii salarizării, după trei zile de dezbateri. Proiectul de lege va intra, luni, în plenul Senatului, pentru dezbatere și vot fina, iar Camera Deputaților este for decizional.

Reamintim că, pe 25 aprilie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost majorate cu 30% din bugetele locale, în urma unui amendament depus de deputatul PNL, Corneliu Olar, la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017. Legea aduce majorări și pentru polițiști, personalul militar și alte categorii bugetare.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a justificat, la acel moment, demersul declarând că „era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administrație eficientă să militeze și să sprijine o salarizare decentă a primarilor” și că reprezintă „o prioritate”.

„Pentru că era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administrație eficientă să militeze și să sprijine o salarizare decentă a primarilor care în urma degringoladei în privința salarizării din sistemul public au ajuns să fie mai prost plătiți decât propriii angajați”, declara, la acel moment, Raluca Turcan, întrebată de ce PNL a depus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Întrebată dacă nu se mai putea aștepta câteva luni, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, Turcan a răspuns că „PNL a depus acest amendament la mai multe proiecte de lege pentru că reprezintă o prioritate”.

„Dacă de la cap se împute managementul politic, toată comunitatea are de suferit (…) Prima măsură a PSD-ului ar fi trebuit să fie aceasta (….) Am depus amendamente și la OUG privind salariile demnitarilor și la această OUG 2 și vom urmări să se respecte acest amendament în legea salarizării unitare”, mai spunea Turcan.

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, declara, la rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase