Planul Ponta-Tăriceanu pentru modificarea Codului Penal

Planul Ponta-Tăriceanu pentru modificarea Codului Penal
Publicat: 23/05/2016, 17:10

Cei doi au susținut că este vorba despre punerea în practică a unei directive europene, pe care Guvernul a refuzat să o ia în calcul atunci când a adoptat OUG de modificarea Codului Penal și Codului de Procedură penală. Inițiativa ar urma să fie depusă după alegerile locale, au mai convenit cei doi, după o discuție la Cabinetul președintelui Senatului.

„Propunerea pe care a făcut-o domnul Ponta și pe care eu o susțin este să facem o propunere legislativă, noi Parlamentul, pentru transpunerea acestei directive europene care, de fapt, ar fi fost sarcina Guvernului”, a declarat Tăricenau la Senat, după întrevederea cu Ponta.

Președintele Senatului a mai spus că Guvernul „s-a grăbit” să emită o ordonanță de urgență în legătură cu modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și Codul de procedură penală pentru a fi puse în acord cu decizia Curții Constituționale, dar că nu a avut grijă să transpună în legislația națională o directivă europeană.

„Am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole sau chiar mai mult din cele două Coduri, dar nu a ținut cont de directiva europeană care se referă la necesitatea asigurării condițiilor unui proces echitabil și a dreptului la prezumția de nevinovăție”, a declarat Tăriceanu.

Referitor la ordonanța Guvernului, președintele Senatului a anunțat că se pregătește să sesizeze CCR. De asemenea, Tăricenau a spus că sunt mai multe inițiative depuse la Senat care prevăd modificări ale Codului penal și a Codului de procedură penală, astfel că Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanță.

„Îmi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională și am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune și să pregătească dacă avem baza juridică să sesizăm CCR pe acest subiect. Sunt mai multe inițiative legislative care sunt depuse la Senat în diferite etape procedurale referitoare la modificări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală. Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanță în momentul în care noi avem aceste propuneri și ele sunt în dezbatere în diferite faze ale procedurii”, a spus el.

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a anunțat că în 6 iunie, după alegerile locale cei doi politicieni vor depune inițiativa legislativă, având în vedere că Guvernul „refuză” să implementeze directiva europeană.

„Domnul Tăriceanu a fost patru ani prim-ministru înainte și după intrarea României în Uniunea Europeană, eu am fost trei ani și jumătate când eram deja membri ai Uniunii Europene. Nu cunoaștem noi doi în cei opt ani un caz în care o directivă europeană, și o directivă importantă cea adoptată pe 12 februarie 2016 care se referă la un proces echitabil, la drepturi fundamentale în care Guvernul să refuze să o implementeze. Doamna Prună nu consideră, știți bine – drepturile sunt un lux – și dacă doamna Prună și Guvernul din care face parte consideră că drepturile sunt un lux și o directivă europeană nu trebuie implementată, atunci noi doi senator și deputat în baza drepturilor pe care le avem prin Constituție, imediat ce revine Parlamentul pe 6 iunie vom depune inițiativa legislativă care practic stranspune ceea ce a zis directiva”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus că a apelat la Tăriceanu pentru că este președintele Senatului și are la dispoziție un aparat tehnic care să-i ajute pe cei doi politicieni să transpună corect în legislația națională directiva europeană. „În Camera Deputaților deocamdată nu cred că găsim sprijinul necesar”, a spus el.

„Abia aștept să văd cum o să se spună cum vrem noi transpunând directiva europeană adoptată de Comisia Europeană și Parlament și Consiliu, cum o să se spună că eu și cu domnul Tăriceanu vrem să apărăm corupții sau cine știe, adică e o chestiune și politică nu doar strict de legislație. Cum să faci peste noapte, pe șest 150 de articole… Oricum va fi un haos în sistemul juridic, un haos mult mai mare decât faptul că un parlamentar sau altul depuneau o inițiativă care oricum nu trecea, că apăra domnul Zgonea statul și nu trecea nicio inițiativă, nici măcar cele cerute de Curtea Constituțională”, a mai spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice