Mesajul PMP pentru Guvernul condus de Florin Cîțu: „Atenție la deficitul bugetar, nu la campaniile interne din PNL/USR!”

Mesajul PMP pentru Guvernul condus de Florin Cîțu: „Atenție la deficitul bugetar, nu la campaniile interne din PNL/USR!”
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP: Salariile și pensiile, salvate prin sacrificarea investițiilor și creșterea prețurilor de consum
Publicat: 31/05/2021, 16:44
Actualizat: 31/05/2021, 17:19

Partidul Mișcarea Populară (PMP), prin vicepreședintele Gheorghe Ialomițianu (Departamentul pentru Buget, Finanţe, Bănci) are un mesaj pentru Guvernul condus de Florin Cîțu, prin intermediul căruia se precizează că singura șansă ca România să realizeze investiții publice, cu impact major în economie în această perioadă, este ca actuala guvernare să se concentreze mai mult pe atragerea de fonduri europene nerambursabile.

Din execuția bugetară pe primele 4 luni din anul 2021, rezultă că nu există spațiu fiscal suficient pentru efectuarea acestor investiții”, scrie pe contul de Facebook al formațiunii politice.

În aceeași postare se precizează că peste 90% din total cheltuieli efective sunt cheltuielile cu salariile, asistența socială, bunurile și alte cheltuieli cu funcționarea instituțiilor publice.

„Această situație se datorează și măsurilor fiscale luate de guvernanți, după ieșirea României din criza economică din 2008. Ponderea cheltuielilor cu investițiile în total cheltuieli, este comparabilă cu perioadele similare din anii precedenți. Actuala guvernare, nu a reușit să respecte regula de aur la care s-a angajat, cheltuielile de investiții să fie mai mari decât deficitul bugetar. Pe primele 4 luni din 2021, cheltuielile cu investițiile publice au fost de 9,96 miliarde lei, din care 52,3% sunt finanțate din fonduri europene. În schimb, deficitul bugetar în această perioadă a fost de peste 20 miliarde lei. Rezultă că, împrumuturile contractate de România pentru finanțarea deficitului bugetar, au fost utilizate pentru finanțarea investițiilor într-o sumă foarte redusă. Această situație se va păstra pe întregul an bugetar 2021, deoarece deficitul bugetar estimat pentru acest an este de aproximativ 80 miliarde lei, iar cheltuielile cu investițiile publice sunt de 62 miliarde lei, din care 29 miliarde sunt finanțate din fonduri publice naționale”, mai precizează Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, care a fost înscris în PDL, PNL și ALDE.

Să sperăm că, actualii guvernanți se vor ocupa mai mult în următoarea perioadă de atragerea de fonduri europene și mai puțin pe alegerile din propriile partide”, este concluzia acestuia.


Citește și:

Deputatul PSD Mihai Fifor: ”Europa nu poate admite ca banii europeni să fie transferați în pușculițe de partid!”

VIDEO | Premierul Florin Cîțu, despre vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani: „Îi încurajez pe părinți să ia cea mai bună decizie”


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult