PNL cere soluționarea de urgență a cazului OMV-Petrom

PNL cere soluționarea de urgență a cazului OMV-Petrom
Publicat: 09/02/2023, 20:34

Partidul Național Liberal (PNL) cere, prin intermediul unui comunicat, soluționarea de urgență a cazului OMV-Petrom”.

Este vorba, mai exact, despre problema taxei de solidaritate, despre care reprezentanții companiei au dat de înțeles că nu intenționează să o achite.

Totodată, PNL atrage atenția că PSD, care deține portofoliul Finanțelor, are responsabilitatea rezolvării acestei situații.

Redăm, mai jos, comunicatul PNL în integralitate:

„Având în vedere ultimele declarații ale reprezentanților PSD privind responsabilitatea în cazul taxei de solidaritate care ar putea să nu se aplice OMV Petrom, Partidul Național Liberal face următoarele precizări:

Ministerul de Finanțe condus de PSD este instituția responsabilă și care trebuie să prezinte soluții în acest caz. Ministerul condus de către domnul Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanța, așa cum este și firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor. Reiterăm un fapt simplu și evident pentru toată lumea: Ministerul Energiei are alte atribuții și nu se ocupă cu introducerea de taxe și impozite.

Cronologia este una cât se poate de clară: Comisia Europeană, prin intermediul DG TAXUD, a organizat în cursul lunii decembrie două serii de consultări cu statele membre pe această temă, la care Ministerul de Finanțe condus de PSD a fost invitat. La primul, ministerul român de Finanțe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României.

Statele membre au avut obligația de a raporta Comisiei Europene, în cadrul procesului de implementare, măsurile adoptate privind contribuția de solidaritate. Ministerul de Finanțe a transmis acest raport Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, la data de 30 decembrie 2022, adică după adoptarea OUG 186/2022.

Pe durata negocierilor, Ministerul de Finanțe nu a înaintat propuneri de modificare a textului pe domeniul său de competență, cu toate că a fost informat în permanență prin comunicările Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană către autoritățile naționale.

În plus, Ministerul de Finanțe condus de PSD trebuie să explice rațiunile care stau la baza celor patru coduri CAEN pe care le-a introdus în ordonanță – și care restrâng aplicabilitatea acesteia – și de nu a ales varianta statelor care nu au aplicat coduri CAEN. PNL este deschis la dezbateri în cadrul Coaliției pentru identificarea de soluții care să corecteze situația generată de aceste coduri restrictive la nivelul ordonanței.

PNL nu este interesat să genereze un conflict la nivelul Coaliției, însă nu poate să ignore o situație care ar putea prejudicia statul român. Pasarea vinei nu ajută România, nu aduce bugetului sumele pe care le datorează cea mai mare companie energetică. De aceea, PNL consideră că dezbaterea, atât publică, cât și la nivelul Coaliției trebuie axată pe soluțiile pe care statul român le mai are la dispoziție și desigur pentru identificarea și remedierea erorilor.

Trebuie să vedem de ce Ministerul de Finanțe a avut această atitudine care poate duce la eliminarea taxării companiei OMV Petrom și ce se poate face pentru a corecta situația.

Clarificarea este esențială, pentru că nu e corect ca unele companii din energie să plătească taxa, iar altele nu, dar și pentru că profiturile companiilor din energie au fost obținute în urma unor creșteri exagerate de prețuri, care au căzut pe umerii românilor”.

Câți bani estima să încaseze statul de la Petrom din taxa de solidaritate

Contribuția de solidaritate pentru anul fiscal 2022 a fost impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186, publicată în 29 decembrie 2022, după ce autoritățile române au transpus regulamentul dedicat decis la nivel european.

Proiectul Ordonanţei de urgență a Guvernului privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, aprobată ca OUG 186/2022, a fost inițiată de Minsterul Finanțelor, în timp ce reprezentanții Ministrului Energiei sunt cei care au luat parte la elaborararea rnormativului european.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV Petrom.

Cumulat, segmentele Explorare și Producție, plus Rafinare și Marketing, cele care sunt vizate de contribuția de solidaritate, ar însuma sub pragul de 75% din totalul vânzărilor consolidate. Conform datelor consolidate neauditate, vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde de lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale, și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022.

„Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanță urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom”, a transmis Grupul, în raportul publicat pe 2 februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Ce impozit special va plăti un român cu mașină de 100.000 de euro și casă...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
Reacţia Patriarhiei Române, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi”
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
HALEP, VINOVATĂ! Este anunţul FINAL: A furat aşa cum…
Ema Oprișan de la Insula Iubirii, afectată de naștere. Cum a fost surprinsă vedeta
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Sorin Bontea și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...