Ponta: Dacă ești ambasador, stai în suburbie; dacă lucrezi la un institut cultural, poți sta în centru

Ponta: Dacă ești ambasador, stai în suburbie; dacă lucrezi la un institut cultural, poți sta în centru

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că în vizitele în străinătate a constatat că un ambasador trebuie să stea, din lipsa reurselor financiare, în suburbie, în timp ce reprezentanții culturali pot sta în centru, în condiții foarte bune.

„Am fost anul acesta, nu doar ca prim-ministru, în vizite în care am constatat că dacă ești ambasador, trebuie să stai într-o suburbie a capitalei. Dacă lucrezi la un institut, de exemplu, cultural, poți să stai în centrul capitalei și să ai condiții foarte bune”, a afirmat, luni, Ponta, în deschiderea Reuniunii anuale a Diplomației Române.

Premierul a subliniat că Guvernul va da anul acesta un prim semnal că respectă rolul reprezentanților diplomatici ai țării prin asigurarea finanțării pentru sărbătorirea zilei naționale de 1 decembrie în străinătate, astfel încât ambasadorii să nu mai caute sponsori pentru a marca evenimentul, ca în alți ani.

Ponta le-a solicitat totodată ambasadorilor să se implice mai mult în promovarea intereselor economice ale României, luând exemplul ambsadorilor altor state la București.

„Am considerat, și consider întotdeauna, normal atunci când un ambasador al unei țări europene sau din afara Europei la București solcită o întrevedere cu mine ca prim-ministru pentru a discuta o problemă economică a unei companii din țara respectivă. Nu consider asta un lobby nepermis. Dimpotrivă, îl felicit de fiecare dată pe acel ambasador care se luptă pentru interesele nu doar politce, ci și economice ale țării pe care o reprezintă la București. O să vă încurajez și o să vă rog să faceți același lucru în toate țările în care reprezentați România”, le-a spus Ponta ambasadorilor.

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condițiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit și neputându-și desfășura în continuare proiectele.

La rectificarea bugetară, Guvernul a redus bugetul ICR pe 2012, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, tăierile fiind operate la bunuri și servicii – 13,5 milioane de lei, cheltuielile de personal – 1 milion de lei – și deplasări – 47.000 de lei.

Astfel, ICR ar trebui să se încadreze până la sfârșitul anului într-un buget de 28,5 milioane de lei – bani care au fost deja cheltuiți -, având un deficit de 5 milioane de lei.

În aceste condiții, institutul nu-și va mai putea desfășura proiectele programate până la sfârșitul anului, fiind afectate, printre altele, și pregătirile pentru participarea României în calitate de țară invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013. ICR deschisese o linie specială de finanțare pentru realizarea cât mai multor traduceri din literatura română în franceză, pentru standul României de la Paris pe care îl organizează anul viitor, însă nu vor mai exista fonduri pentru aceasta, a precizat pentru MEDIAFAX secretarul general al ICR Dan Croitoru.

„Situația e dezastruoasă”, a mai spus acesta, precizând că vor fi anulate foarte multe proiecte, având în vedere faptul că cele 18 filiale ICR din străinătate organizau fiecare 1 – 2 evenimente pe săptămână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii