Ponta vrea să taie prin ordonanță pensiile torționarilor. „Dacă am un suport juridic de la Parchet, nu aștept o hotărâre judecătorească. Îmi asum riscul”

Ponta vrea să taie prin ordonanță pensiile torționarilor. Dacă am un suport juridic de la Parchet, nu aștept o hotărâre judecătorească. Îmi asum riscul
Publicat: 14/08/2013, 09:47
Actualizat: 06/07/2016, 17:38

Premierul Victor Ponta susține că își va asuma tăierea, prin ordonanță de urgență, a pensiilor torționarilor din închisorile comuniste, singura condiție fiind ca Parchetul General să-i ofere „un minim suport juridic”.

„Ceea ce face Parchetul, reluând dosarele, e foarte bine. În măsura în care, pe baza unor constatări ale Parchetului, pot să intervin legislativ, imediat, prin ordonanță de urgență, o să reglementez acest lucru. Am nevoie însă de o constatare juridica, nu aștept o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, dar de un suport juridic minim am nevoie. Îmi asum riscul să mă dea în judecată după aia. Dacă se putea pe nimic, dădeam ordonanța mâine”, a declarat Ponta la RTV.

Torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al închisorii Râmnicu Sărat, unde a murit liderul țărănist Ion Mihalache, și au fost închiși Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, are o pensie de aproape 4.000 de lei, potrivit propriilor declarații.

Întrebat ce ce politicienii nu au tranșat acest subiect mai devreme, premierul a fost ironic. „De ce nu s-a făcut în 24 de ani? O să ne spună domnul Băsescu pe Muntele Găina. Și domnul Băsescu a fost securist, are o simpatie pentru personaje ca Vișinescu”, a comentat el.

În acest context, premierul a susținut și că Ministerul Justiției are finalizat un proiect de lege prin care magistraților condamnați să li se taie pensiile. Măsura nu va fi luată însă prin ordonanță de urgență, ci va fi un proiect de lege trimis parlamentarilor pentru dezbatere și decizie.

IICCMER a depus o plângere penală la Parchet pe numele lui Vișinescu în care îl acuză de omor deosebit de grav.

Parchetul General a anunțat marți că va soluționa cu operativitate plângerile penale ce vor fi depuse de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pe numele foștilor comandanți de penitenciare acuzați de torturarea deținuților politici în anii `50-`60. Parchetul General și IICCMER au convenit o procedură de lucru privind sesizările penale ce urmează să fie depuse pe numele a 35 de torționari aflați în viață. Pe 30 iulie IICMER a depus o plângere penală pe numele lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, care este acuzat de omor deosebit de grav. Vișinescu s-a mutat de câteva zile la Buzău.

„Conducerea Ministerului Public a arătat că înțelege pe deplin rezonanța socială a dosarelor formate ca urmare a sesizărilor Institutului și și-a exprimat intenția de a asigura, cu respectarea principiului independenței magistraților, cadrul necesar soluționării în condiții de legalitate și operativitate a cauzelor privind crimele și abuzurile politice comise în perioada comunistă”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanții IICCMER și conducerea Parchetului General au convenit în cadrul unei întâlniri de lucru și modalitate de cooperare privind dosarele torționarilor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru omor deosebit de grav.

Dosarul a lui Vișinescu a fost preluat de Parchetul General și va fi anchetat de Secția de Urmăriri Penale și Criminalistică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic