Președintele CJ Harghita, deferit justiției într-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro

Președintele CJ Harghita, deferit justiției într-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro
Publicat: 16/09/2013, 18:16
Actualizat: 30/07/2014, 16:39

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, un consilier județean și mai mulți șefi de direcție din instituție au fost trimiși în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Târgu Mureș l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, președinte al Consiliului Județean (CJ) Harghita, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă, se arată într-un comunicat de luni al DNA.

În același dosar, procurorii l-au trimis în judecată pe Palffy Domokos, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, pentru două infracțiuni de conflict de interese,efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de aceștia va fi judecat Sofalvi Laszlo, vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita în perioada 2008- iulie 2012, care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul CJ Harghita, la data săvârșirii faptelor, Kelemen Csongor, șef serviciu al Direcției Drumuri Județene din cadrul CJ Harghita, la data săvârșirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcției Economice din Consiliul Județean Harghita, și Biro Ema, consilier la Direcția Generală Economică din cadrul Consiliului Județean Harghita.

În același dosar vor fi judecați Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat și administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, comuna Joseni, județul Harghita, și Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, județul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcționar în cadrul CJ Harghita – Direcția Drumuri Județene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, județul Harghita, și Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Construcții Căi Ferate) Iași – Laborator Central în perioada 2007 – decembrie 2012, inițial ca muncitor necalificat, apoi ca operator laborator, iar în prezent fără ocupație.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba, în calitate de președinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal și nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum județean.

„Plata s-a făcut în condițiile în care prețurile firmei care a câștigat licitația erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitație, în care dirigintele de șantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor și în condițiile în care proiectul inițial nu fusese respectat în ce privește grosimea asfaltului și nici nu exista o dispoziție de modificare a acestui proiect”, susțin procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii mai arată că, în perioada 27- 29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod „nelegal și nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL și a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Mai mult, cheltuielile ar fi fost angajate de CJ la finalul lunii decembrie 2010, „deși era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar, ca până la data de 31 decembrie 2010, să execute lucrările de reabilitare a unor tronsoane de drum județean”.

„În plus, inculpatul (Borboly Csaba – n. r.) cunoștea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare și prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepționate efectiv și au fost predate către reprezentanții celor două firme constructoare”, susțin procurorii.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2011, Sofalvi Laszlo, în calitate de vicepreședinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal și nejustificat, decontarea unor sume de bani în favoarea SC Stravia Group pentru o serie de lucrări de reabilitare a aceluiași drum județean. Plățile s-ar fi făcut în condițiile în care prețurile firmei care a câștigat licitația erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitație, iar dirigintele de șantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor.

„La data de 30 decembrie 2011, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus, în mod nelegal și nejustificat, decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoștință că atestau, în fals, existența bunurilor respective și în condițiile în care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că, la săvârșirea faptelor, președintele și vicepreședintele CJ Harghita Borboly Csaba și Sofalvi Laszlo au fost ajutați de Csiszer Botond-Benedek și Kelemen Csongor, în calitate de director executiv, respectiv șef serviciu la Direcției Drumuri Județene din CJ Harghita, precum și de Gabor Laszlo, director executiv al Direcției Economice, respectiv Biro Ema, consilier la aceeași direcție. Aceștia din urmă, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, ar fi acordat, în mod nelegal, avizele necesare ce condiționau efectuarea plăților către SC Stravia Group și SC Bridge Road Construct SRL.

„La data de 28 decembrie 2010, președintele CJ Harghita Borboly Csaba a semnat o adresă alături de inculpații vicepreședintele Sofalvi Laszlo , Csiszer Botond Benedek (director al Direcției Drumuri Județene) și Kelemen Csongor (șef serviciu), pe care a transmis-o Consiliului Local Mihăileni, determinându-l astfel pe inculpatul Kosa Petru, primarul acestei comune să deconteze în mod nelegal și nejustificat 81.730,44 lei în favoarea constructorului Bridge Road Construct pentru materiale lăsate în custodie”, mai susțin anchetatorii, în actul de sesizare a instanței.

Potrivit anchetatorilor, Gabor Laszlo, Kelemen Csongor și Csiszer Botond Benedek, alături de administratorii celor două firme, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia și Sajo Tibor au semnat și întocmit procese verbale de recepție, procese verbale de luare in custodie, facturi care atestă în fals împrejurări necorespunzătoare realității, ajutându-i astfel pe președintele și vicepreședintele CJ Harghita, respectiv pe primarul Kosa Petru la săvârșirea faptelor.

„Pentru a ascunde infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prin care s-au obținut foloase materiale pentru SC Stravia Group SRL, la data de 19 iulie 2011, inculpatul Borboly Csaba, a întocmit și prezentat auditorilor Camerei de Conturi Harghita o adresă în care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, referitor la condițiile ce ar fi justificat plățile făcute SC Stravia Group”, mai arată procurorii.

La 16 octombrie 2012, la solicitarea DNA Târgu Mureș de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuția, achitarea contravalorilor și expertizarea lucrărilor de pe DJ 131 atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu și, respectiv, SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly Csaba ar fi menționat că, la data decontării plăților din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL, CJ ar fi fost indus în eroare de Kelemen Csongor, prin prezentarea unui document „plăsmuit”.

„La data de 12 octombrie 2012, a semnat în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita o plângere penală către Inspectoratul de Poliție al Județului Harghita, în cuprinsul căreia l-a acuzat pe Kelemen Csongor de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de șantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group Goagiu”, se mai menționează în rechizitoriu.

Palffy Domokos, în calitate de consilier județean în cadrul CJ Harghita în mandatul 2008-2012, ar fi participat la votarea bugetelor CJ Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investiții în infrastructura județului Harghita, întreținere și reparații de drumuri județene, banii fiind destinați unor contracte de executare de lucrări. Printre beneficiarii acestor contracte a fost și SC Stravia Group SRL, a cărei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar acționar sora acestuia. În aceeași perioadă, în calitate de consilier județean, a participat la recepția lucrărilor și la semnarea proceselor verbale aferente, în favoarea aceleiași firme.

„Astfel, Palffy Domokos a realizat foloase în favoarea sa și surorii sale, asociat unic al SC Stravia Group SRL, foloase constând în valoarea totală a celor 40 de contracte executate de firmă în perioada 2008-2012, în cuantum de 25.351.090 lei, bani care s-au și decontat de către CJ Harghita. În cursul desfășurării, de către această societate, a relațiilor comerciale cu CJ Harghita, inculpatul Palffy Domokos a efectuat, în perioada 2008-2012, operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, constând în coordonarea administrării și administrarea în fapt a SC SC Stravia Group SRL”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, în aprilie 2012, Palffy Domokos, consiliat de Hargitay Ladislau-Gavril, l-a determinat inculpatul Mandache Daniel Cristian, operator laborator în cadrul SCCF Iași SA, să întocmească o serie de acte false ce au stat la baza unui raport de expertiză tehnică menit să diminueze prejudiciul stabilit în martie 2012 de Camera de Conturi Harghita în sarcina CJ Harghita, produs prin efectuarea de plăți nelegale către SC Stravia Group SRL.

„Palffy Domokos a folosit informații nedestinate publicității (obținute de la Csiszer Botond Benedek), respectiv a comunicat, în decembrie 2011, administratorului unei societăți comerciale, valoarea ofertei de preț pe care o firmă concurentă a adresat-o Consiliului Județean Harghita, astfel încât serviciile de expertizare au fost atribuite direct, în mod necuvenit, firmei agreate de Palffy Domokos. Pe baza expertizei realizate ulterior, firmei SC Stravia Group SRL i s-au decontat lucrări de reabilitare a unui drum județean, în baza contractului atribuit de CJ Harghita”, se mai menționează în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul total produs județului Harghita este de 4.883.855,96 de lei (echivalentul a 1.138.428 euro, la cursul de la acea dată). „Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare și în diferența dintre prețurile onorate și cele oferite de firmele descalificate la licitație, substanțial mai mici”, susțin anchetatorii.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător pe toate bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea lui Borboly Csaba, Sofalvi Laszlo, Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gabor Laszlo, Biro Ema, Kosa Petru, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, până la concurența sumelor reținute drept prejudiciu în sarcina fiecăruia dintre aceștia.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii