REACȚIE NERVOASĂ a lui Ponta când e întrebat despre votul împotriva arestării lui Șova

Publicat: 26/03/2015, 13:01
Actualizat: 26/03/2015, 13:05

La solicitarea jurnaliștilor de a comenta dacă președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comis un abuz în cazul votului privind cererea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Șova, așa cum afirrmă Traian Băsescu, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a răspuns: „Băsescu spune atât de multe minciuni și aberații încât, dacă 10 ani a trebuit să îl suportăm cu toții, acum cred că trebuie împreună…”.

La acest moment, unul dintre jurnaliști l-a întrerupt încercând să insiste pentru un răspuns concret la întrebare, iar Ponta i-a atras atenția că este de bun-simț să fie lăsat să își termine declarația.

„Eu întotdeauna vă ascult pe dumneavoastră. Deci, repet….mai ales că nu m-am apucat eu să vorbesc de Băsescu, ci dumneavoastră m-ați întrebat. Dacă nu mă întrebați, nu vorbeam”, a adăugat Ponta, vizibil iritat pentru întrerupere.

Jurnalistul i-a replicat spunându-i că alta este întrebarea importantă, încercând să obțină un răspuns la situația concretă de miercuri din Senat, iar Ponta a răspuns: „Dumneavoastră nu puteți să stabiliți pentru mine care este întrebarea importantă”.

Jurnalistul i-a spus „bine, atunci comentați declarația domnului Băsescu și vă întreb apoi”, iar Ponta, după o secundă de tăcere, s-a întors cu spatele și a plecat, spunând „vă mulțumesc, o zi bună”.

Ceilalți ziariști l-au întrebat de ce s-a supărat, iar Ponta, din mers, le-a răspuns că el crede că trebuie să beneficieze de puțin respect din partea lor.

„Întotdeauna vă voi respecta atât timp cât mă veți respecta și dumneavoastră”, a conchis Ponta, refuzând să răspundă la alte întrebări ale jurnaliștilor, care doreau să afle dacă, din punctul lui de vedere, cazul înregistrat miercuri la votul lui Șova poate fi tratat drept un abuz.

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, miercuri seară, pe Facebook, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut un grav abuz în serviciu în cazul Șova, încălcând și decizii anterioare ale Curții Constituționale, Băsescu adăugând că „această slugă a lui Victor Viorel Ponta” trebuie să ajungă urgent în fața justiției.

El și-a completat ulterior declarația, într-o intervenție la postul B1 TV, spunând că în cazul lui Tăriceanu ar trebui formulată o plângere penală pentru abuz în serviciu și apreciind că nici nu va fi emisă o hotărâre a Senatului în acest caz, deoarece s-a considerat că „nu s-a votat”, astfel că PNL nu va avea ce să atace la Curtea Constituțională.

„Acesta este trucul: pentru că nu s-a votat, nu avem hotărâre. Dacă Tăriceanu a considerat că nu s-a votat, nu există un motiv să emiți o hotărâre și, atunci, nu avem hotărâre. E un truc. Domnii liberali nu o să aibă ce să atace, că nu va fi hotărâre”, a spus Băsescu.

Senatul nu a încuviințat arestarea preventivă a lui Dan Șova, din cele 151 de vorturi exprimate fiind înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Potrivit anunțului oficial făcut în plen, în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu a încuviințat arestarea preventivă a lui Dan Șova.

„S-a hotărât că se votează cu majoritate normală, pentru legi organice. La domnul Șova nu s-a întrunit numărul de voturi”, a spus senatorul liberal Cristian Bodea, după votul din Senat, precizând că decizia a fost a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Partidul Național Liberal vrea să atace la Curtea Constituțională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviințarea arestării preventive a lui Dan Șova, în acest moment căutând soluții juridice pentru a demara acest demers, au precizat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Potrivit surselor citate, liberalii caută soluții juridice pentru contestarea acestui vot, întrucât nu respectă articolul din Constituție care prevede că decizia Camerei în cazul încuviințării arestării se face cu majoritatea celor prezenți în plen.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, ulterior, că analizează în cel mai scurt timp soluția și pâghiile contestării la Curtea Constituțională a votului în cazul Dan Șova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunității senatorului PSD.

Ce spune Curtea Constituțională despre votul din Senat

Președintele Curții Constituționale (CC), Augustin Zegrean, a declarat, joi, că CC poate fi sesizată și pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului în urma votului dat în cazul lui Dan Șova.

Augustin Zegrean a spus că este dreptul parlamentarilor să admită sau să respingă o cerere, precizând că textul Constituției prevalează în fața celorlalte legi.

„Până la urmă, este dreptul lor să o facă, să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, și la o cerere trebuie să dai un răspuns. Dacă nu ar putea să le respingă, atunci cu ce rost ar mai cere (…). Spiritul ar trebui să fie Constituția, legile și celelalte”, a spus Augustin Zegrean.

Întrebat cum comentează faptul că miercuri, în plenul Senatului, la votul în cazul lui Dan Șova, nu ar fi prevalat Constituția în fața altor legi, Zegrean a spus că nu poate să spună nimic pentru că va fi o sesizare a CC despre această situație și ar însemna să se antepronunțe.

Întrebat cum ar putea fi sesizată Curtea Constituțională dacă nu există o hotărâre a Senatului după votul în cazul cererii DNA de avizare a reținerii și arestării lui Dan Șova, Zegrean a spus: „Și pentru faptul că nu există o hotărâre poate fi sesizată Curtea”.

Procurorul șef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanței supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...