RECENSĂMÂNTUL buletinelor expirate. Ce au raportat județele și câte persoane încearcă USL să scoată de pe liste ca să-l DEMITĂ pe BĂSESCU

RECENSĂMÂNTUL buletinelor expirate. Ce au raportat județele și câte persoane încearcă USL să scoată de pe liste ca să-l DEMITĂ pe BĂSESCU
Publicat: 20/08/2012, 02:09
Actualizat: 07/07/2016, 00:52

USL încearcă să obțină demiterea lui Traian Băsescu la Curtea Constituțională, punând pe masa magistraților datele operațiunii de actualizare a listelor electorale, cu argumentul forte că persoanele care au actele de identitate expirate nu trebuie luate în calcul la calcularea cvorumului la referendum. Potrivit datelor transmise de prefecturi la Ministerul Administrației și Internelor(MAI), pe baza memorandumului guvernului care enumeră categoriile de persoane care ar trebui șterse de pe liste, cei cu actele de identitate expirate sunt cei mai numeroși, fiecare județ raportând, în medie, peste zece mii de cazuri de acest fel.

Potrivit datelor înregistrate la referendum, USL ar avea nevoie de ștergerea de pe listele electorale a cel puțin 1.374.409 persoane. Dacă numărul celor prezenți, 8.459.053, ar reprezenta cvorumul de 50 la sută plus unu, atunci pe listele electorale ar trebui să figureze 16.918.105 persoane, față de 18.292.514 cât a transmis MAI în adresa inițială.

Centralizarea datelor se va finaliza astăzi și va fi trimisă Guvernului care o va transmite Curții Constituționale care are programată marți ședința pentru soluționarea dosarului referendumului”.

Ce a cerut Guvernul și ce a ieșit la centralizare

Guvernul Ponta a cerut prefecturilor, printr-o adresă din 7 august, să actualizeze listele electorale astfel încât, potrivit solicitării Curții Constituționale, să poată stabili dacă referendumul din 29 iulie este valabil sau nu. Potrivit documentului, nouă categorii de persoane ar trebui scoase de pe listele electorale. Acestea sunt: persoanele decedate, cele care și-au pierdut dreptul de a vota, cele care au obținut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deținerea unui pașaport cu menționarea țării de domiciliu, persoanele care au pierdut cetățenia română, cele al căror act de identate a expirat și nu a fost reînnoit, care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localității rezidenței anterioare, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului, persoanele care și-au schimbat numele prin căsătorie, divorț, pe care administrativă și persoanele cu reședința / domiciliul în străinătate.

Datele transmise din teritoriu au fost centralizate la MAI până duminică, iar ministrul delegat al Administrației, Radu Stroe, s-a declarat convins că sunt de natură să schimbe situația la Curtea Constituțională. Din centralizare, persoanele care au actele de identitate expirate reprezintă cea mai numeroasă categorie pe care guvernul nu ar vrea să fie luată în calcul la calcularea cvorumului de prezență la referendum.

„E o categorie importantă de oameni ale căror acte de identitate sunt expirate nu de o lună-două, ci de ani de zile – 2 ani, 7 ani, 10 ani. Cu cei decedați situația e mai clară, pentru că se poate verifica și confrunta și cu Casa de Pensii, și cu Casa de Asigurări și mai sunt cei de afară. Vor fi modificări majore care pot schimba situația la Curtea Constituțională”, a declarat Radu Stroe.

Dușa: Curtea Constituțională va decide

La rândul său, ministrul de Interne, Mircea Dușa, a declarat, pentru gândul, că responsabilitatea deciziei în cazul validării referendumului aparține Curții Constituționale, guvernul neputând decât să transmită judecătorilor datele privind persoanele care, din punctul său de vedere, ar trebui radiate de pe liste.

„Nici MAI, nici Guvernul nu vor opera modificări în listele electorale. Singurii care o pot face sunt primarii. Noi vom transmite la Curtea Constituțională datele conform celor 9 puncte din memorandum, întrucât Curtea ne-a solicitat aceste lucruri pentru a avea imaginea listelor actualizate la data de 10 iulie. Pe baza celor comunicate, Curtea Constituțională va decide dacă va ține cont de acest lucru sau nu”, a spus Dușa.

Prefecturile au raportat zeci de mii de persoane cu acte de identitate expirate

Peste 40.000 de persoane din județul IAȘI nu ar fi trebuit incluse în listele electorale, cele mai multe fiind persoane cu actele de identitate expirate, potrivit Prefecturii. „Pe listele electorale permanente au fost identificate 164 de persoane decedate, 20 care și-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecătorești, iar 5.500 de persoane se încadrează la punctul «persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului». De asemenea, 28.800 de persoane sunt fără act de identitate actualizat, iar 6.500 cu reședința sau domiciliul în străinătate”, a declarat, citat de MEDIAFAX, Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii județului Iași.

Prefectura CLUJ a înregistrat, la finalul acțiunii de actualizare a listelor electorale permanente, peste 23.000 de persoane care au fost raportate de primăriile din județ ca făcând parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern. „Cele mai multe – peste 20.000 – sunt persoane cu acte de identitate expirate și avem și aproape 300 de persoane decedate”, a declarat, pentru Mediafax, prefectul Ioan Vușcan.

La BRAȘOV, potrivit prefectului Mihai Mohaci 16.908 persoane intră în categoriile care ar fi trebuit scoase de pe listele electorale. „Dintre aceștia, 16.378 de persoane au actele de identitate expirate, iar 135 sunt decedate”, a declarat Mohaci, pentru gândul. Aproape 10.000 de persoane ar trebui scoase de pe liste și la Covasna. Prefectul județului, Codrin Munteanu, a declarat, pentru gândul, că în jur de 6.500 de persoane au fost identificate ca având actele de identitate expirate, aproape 3.000 cu domiciliul sau reședința în străinătate, pe liste figurând de asemenea 200 de decedați.

Datele centralizate la SIBIU relevă că 25.356 de persoane care fac parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern, dintre acestea aproape 20.000 având actele expirate, 700 fiind decedate, iar în jur de 3.500 având domiciliul în străinătate.

Prefectul județului Arad, Cosmin Pribac, a declarat, pentru gândul, că a transmis MAI datele centralizate în urma actualizării listelor electorale, ocazie cu care au fost identificate peste 15.000 de persoane cu acte de identitate expirate. „Am transmis datele. La nivelul județului ARAD, sunt peste 15.000 de persoane cu acte de identitate expirate și 61 de decedați”, a spus Pribac.

Și la HUNEDOARA, aproape 10.000 de persoane care au cărțile de identitate expirate se regăsesc pe listele electorale, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în municipiile Hunedoara, Deva și Petroșani, pe liste fiind și 190 de persoane decedate.

Potrivit prefectului județului BISTRIȚA-NĂSĂUD, Nastasia Ani Bob,citată de Mediafax, peste 8.600 de persoane din județul Bistrița-Năsăud nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendum, 5.838 reprezentând persoane ale căror acte de identitate au expirat și nu au mai fost reînnoite.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021