Șefii PSD își pun poza UNICULUI CANDIDAT în casă. Cum se mobilizează social-democrații pentru ALEGEREA POPULARĂ a lui Liviu Dragnea

Șefii PSD își pun poza UNICULUI CANDIDAT în casă. Cum se mobilizează social-democrații pentru ALEGEREA POPULARĂ a lui Liviu Dragnea
Publicat: 19/12/2015, 09:30

Locuințele unor lideri locali ai PSD, dar și magazine sătești sau cămine culturale se transformă duminică în secții de votare, unde social-democrații vor spune dacă îl vor președinte pe Liviu Dragnea, care este, de altfel, unicul candidat. Cât privește cheltuielile pentru organizarea alegerilor, șefii PSD susțin că nu a fost stabilit un buget, ci fiecare s-a descurcat cum a putut, și evită să vorbească de prețurile de închiriere, precizând doar că, în general, tariful pentru un cămin cultural ar fi de 100 de lei pe zi.

Prețurile atât de mici pentru închiriere se explică prin faptul că toate căminele culturale sunt în administrarea primăriilor, ceea ce face ca prețul de închiriere să depindă de edil în ultimă instanță.

„Încercăm să organizăm secții în cămine culturale, în sediile de partid din teritoriu, iar în cazul în care aceste spații nu există secțiile vor funcționa în casa președintelui organizației locale sau a unui coleg de partid care are locuința într-o zonă centrală. Nu vom face în schimb secții de vot în școli, restaurante și în birturi”, a declarat președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Planurile sunt aceleași și la Cluj. „Vom înființa câte o secție de vot pentru fiecare comună, iar în localități urbane vom avea mai multe, în funcție de mărimea acestora. Cele mai multe secții – trei – vor fi în Cluj-Napoca, în două cabinete parlamentare ale deputatului Aurelia Cristea din cartierele Mărăști și Gheorgheni și la sediul PSD din cartierul Mănăștur. În mediul rural, vor fi amenajare secții de vot în casele președinților de filiale comunale, în cămine culturale sau în alte spații închiriate”, a spus Lăpușan.

La Buzău, spune președintele excutiv Fănică Bîrlă, vor fi trei secții de votare în municipiu – una în sediul organizației municipale, alta în cartierul Simileasca, într-un fost magazin dezafectat aflat în curtea unui membru PSD, și o alta într-un spațiu din cartierul Mihai Viteazul. În celelalte orașe și în comunele mari, secțiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, iar în localitățile în care PSD nu are sedii de partid secțiile vor fi amenajate fie la primării, fie în cămine culturale sau la locuințele președinților de organizații ori ale membrilor de partid.

Acasă la șefii de organizații se va vota și în Iași, Maramureș, Vaslui sau Constanța.

„Ne așteptăm la o prezență mare a membrilor noștri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”

În total, la alegerile populare din PSD sunt așteptați să participe aproximativ 533.000 de membri de partid. Ca să bifeze cu pixul căsuțele cu DA sau NU de pe foaia cu numele lui Liviu Dragnea aceștia trebuie să să-și fi plătit cotizația la zi.

„Este vorba despre un pas mare făcut de PSD în fața oricărui alt partid, pentru că alegerea președintelui de către toți membrii de partid este aproape un act istoric. Niciun partid nu a avut curajul, până acum, să facă un astfel de tip de alegere a președintelui formațiunii. Până acum, președintele era ales de Congres, iar acolo, cu jocuri de culise uneori, se alegea președintele. Astăzi, membrii de partid au posibilitatea să voteze președintele partidului. Cred că este un model pe care toate partidele îl vor adopta pentru că un act mai mare de democrație în viața internă de partid nu poate exista”, este entuziast șeful PSD Maramureș Gabriel Zetea.

La Iași, Victorel Lupu se grăbește să raporteze o prezență record. „În județul Iași ne așteptăm la o prezență mare a membrilor noștri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”, a spus președintele PSD Iași.

„Mizăm pe o prezență importantă. E prima dată când într-un partid din România toți membrii au posibilitatea să-și aleagă direct președintele”, a anunțat de la Suceava și Cătălin Nechifor.

„Este un proces destul de greoi, dar care este prevăzut de statutul partidului încă din 2013. Însă, faptul că votează toți membrii este un element de noutate, ceva frumos, până la urmă”, a spus Ciprian Trifan, la care nu au ajuns încă buletinele de vot.

Cum se va desfășura votarea

Membrii PSD vor trebui să voteze în secțiile deschise în localitatea unde sunt înregistrați ca membri, însă va fi posibil și votul în altă secție, pe baza unei adeverințe din partea organizației de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraș.

Secțiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secții pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spații închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar și în primării sau alte instituții publice, acolo unde autoritățile își vor da acordul. În situația în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secție de vot în aceste spații, va fi posibil ca votul să se desfășoare inclusiv în locuința liderului local de partid.

Secțiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura președintelui Biroului Electoral al secției de votare și borderou nominal cu membrii PSD înscriși în organizație.

Pentru organizarea scrutinului, vor fi organizate Comisii Electorale Județene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localități. Fiecare organizațe PSD are obligația de a transmite către Comisia Electorală Județeană numărul de membri înscriși în evidențe, pentru a putea stabili numărul de buletine de vot care vor fi tipărite. Liste cu membrii PSD se vor regăsi în fiecare secție de vot, iar cei care se vor prezenta la urne vor putea vota pe bază de buletin. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile județene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcția duminică, la sediul PSD din București.

Potrivit regulamentului, câștigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întrunește majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenți la scrutin. Anunțul final cu privire la prezența la urne, dar și numărul de voturi înregistrate pentru Liviu Dragnea, ca unic candidat, vor fi anunțate de social-democrați în seara zilei de 11 octombrie, la câteva ore după închiderea tuturor urnelor. (Ștefan Pană, Mediafax)

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam, a AJUNS la SPITALUL de URGENŢĂ...
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...