Societatea Timișoara, care l-a premiat pe Lazăr, cere retragerea decorațiilor persoanelor condamnate

Societatea Timișoara, care l-a premiat pe Lazăr, cere retragerea decorațiilor persoanelor condamnate
Publicat: 23/04/2019, 11:33

Societatea Timișoara a făcut publică, marți, cea de-a treia solicitare adresată președintelui Klaus Iohannis cu privire la retragerea decorațiilor persoanelor condamnate sau a celor care au făcut poliție politică.

Demersul Societății Timișoara vine după ce a fost primit un răspuns din partea Administrației prezidențiale – Cancelaria ordinelor referitor la ultima solicitare, iar explicațiile „nu au avut darul să ne convingă”, motiv pentru care au mai făcut o cerere privind retragerea acestor decorații.

Societatea Timișoara este aceeași care nu a dorit să retragă premiul „Speranța” acordat în 29 martie 2019 lui Augustin Lazăr, așa cum a solicitat Asociația 15 Noiembrie 1987 într-o scrisoare deschisă, asociația de la Brașov acuzându-l pe Lazăr de poliție politică și catalogându-l drept „un procuror de tip comunist, implicat în acțiuni represive”.

„Ați scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă li se vor retrage decorațiile de către Administrația prezidențială, în funcție de rezultatul analizei acestei instituții, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decorațiilor prin decret. Ne-ați dat și un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decorația. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nici o măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple. Adrian Nastase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între 4 și 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, scrie în solicitarea adresată de președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea.

De asemenea, Societatea Timișoara mai arată în cerere că este nevoie de modificarea legii, deoarece Codul Penal nu ar face o deosebire între persoanele condamnate cu sau fără executare.

„Nu putem înțelege care este deosebirea între persoanele condamnate cu executare și cele cu suspendare. Am înțeles că așa este prevăzut în lege. Înseamnă că trebuie să inițiați modificarea legii deoarece codul penal nu face deosebiri între persoanele condamnate cu sau fără executare. O persoană condamnată este o persoană considerată vinovată de către instanța de judecată. Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decorație care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetățenii acestei țări o acordăm unor persoane pentru activitatea lor. Considerăm că trebuie inițiată o modificare a legii, nefiind logic ca persoanelor care au făcut poliție politică, în sensul legii, să rămână cu decorațiile primite. Vă rugăm, din nou, să luați în considerare argumentele noastre și să acționați în conformitate cu cererea noastră”, a arătat Societatea Timișoara.

Vicepreședintele Societății Timișoara, Brândușa Armanca, întrebată, marți, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează o astfel de cerere adresată președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care nici ONG-ul nu a retras premiul acordat procurorului general Augustin Lazar a răspuns: „Mi se pare o cerere legitimă și sper să fie rezolvată așa cum am cerut”.

Armanca nu a dorit să comenteze mai mult în privința acestui subiect.

Societatea Timișoara cere retragerea decorațiilor în cazul a 17 persoane condamnate penal sau care au făcut poliție politică. Este vorba de Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Miron Tudor Mitrea, Șerban Alexandru Brădișteanu, Rodica Mihaela Stănoiu, Dumitru Zamfir, Ion Stan, Constantin Octavian Boșcodeală, Vasile Astărăstoae, Eugen Bădălan, Remus Truică, Sergiu Tudor Medar, Corneliu Dobrițoiu, Corneliu Duță, Gheorghe Bucur, Mihai Necolaiciuc și Dorinel Mihai Mucea.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a primit pe 29 martie 2019 Premiul „Speranța” al Societății Timișoara pe anul 2018, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”. Societatea Timișoara premiază în fiecare an personalități, instituții și proiecte ale societății civile, pentru curaj și consecvență în teme majore pentru societatea românească.

Ulterior, Asociația 15 Noiembrie 1987 a solicitat, într-o scrisoare deschisă, Societății Timișoara să retragă premiul acordat lui Augustin Lazăr, pe care-l acuză de poliție politică și îl cataloghează drept „un procuror de tip comunist, implicat în acțiuni represive”. Societatea Timișoara a transmis că nu intenționează să retragă premiul, motivând că acesta a fost acordat „unui om pentru atitudinea lui corectă și fermă în apărarea justiției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom