Tăriceanu îl ironizează pe Lazăr: Un fel de „Vasile Roaită al Opoziției”, un muncitor care a tras sirena la Atelierele CFR Grivița

Tăriceanu îl ironizează pe Lazăr: Un fel de „Vasile Roaită al Opoziției, un muncitor care a tras sirena la Atelierele CFR Grivița
Publicat: 13/04/2019, 12:47

„Augustin Lazăr – acest Vasile Roaită al Opoziției. Cei tineri cunosc mai puțin povestea. După instaurarea regimului comunist ne-am pricopsit, printre mulți alții, cu o figură luminoasă de erou al luptei anticapitaliste: bravul Vasile Roaită, muncitorul care a tras sirena la Atelierele CFR Grivița avertizând greviștii că vine poliția regimului odios peste ei. Roaită a plătit cu viața devotamentul său, fiind împușcat de bestiile de polițiști. Firesc să vină onorurile: în câțiva ani, spitale, școli, străzi, localități, gospodării agricole, bașca o stațiune de pe litoral, au fost botezate cu numele eroului, fără a mai vorbi de statui, tablouri ori poezii ce-i erau dedicate”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, sâmbătă pe Facebook.

Președintele ALDE a explicat că ulterior comuniștii au descoperit că Vasile Roaită nu doar că nu trăsese sirena, ci era infiltrat printre muncitori de către Siguranță ca să îi spioneze pe aceștia.

„Asta până pe la începutul anilor ’60, atunci când comuniștii au descoperit în arhive nu doar că Roaită nu fusese erou al Griviței, nu era grevist, nu trăsese nici o sirenă, ci era chiar infiltrat de Siguranță printre muncitori ca să-i spioneze. Peste noapte, «martirul» a fost ras din manuale. Școlile, spitalele, străzile, etc. au primit nume noi, iar stațiunea «Vasile Roaită» a devenit Eforie Sud. Azi, vremurile s-au schimbat. Lupta de clasă s-a emancipat: unii primesc onoruri abia după ce se află că erau slugile sistemului odios. Rămâne cum am stabilit: #LazarRevocat!”, a explicat Tăriceanu.

Săptămâna trecută, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare deschisă șefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Liderul ALDE a anunțat ulterior că nu a primit un răspuns de la șeful statului.

Decizia președintelui Iohannis de a nu îl revoca din funcție pe Augustin Lazăr este motivul pentru care ALDE nu a participat, vineri, la consultările de la Cotroceni, pe tema situației în justiție. Tăriceanu a afirmat, vineri, că șeful statului are obligația să se gândească serios la revocarea lui Lazăr, dacă nu vrea ca lumea să creadă că lipsa unei decizii a șefului statului are legătură cu dosarele care îl vizau pe șeful statului și pe care acesta le-a închis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase