Tăriceanu: Președintele crede că lipsa de acțiune poate fi suplinită cu scoaterea din cursă a competitorilor. „Combinația ocultă” a lui Iohannis

”Președintele crede că lipsa de acțiune de până acum poate fi suplinită cu scoaterea din cursă a competitorilor, fie că vorbim de partide, fie că vorbim despre personalități”, a spus copreședintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a reiterat că au existat și la alegerile locale acțiuni ale instituțiilor menite să scoată din cursă candidați.

”Am văzut și la alegerile locale o serie de acțiuni ale instituțiilor de forță care aveau menirea evidentă de a scoate din competiția electorală o serie de candidați, nelăsând cetățenilor dreptul de a opta ei pentru cine trebuie să îi reprezinte. Ținând cont că dosarele de care văd că se ocupă în momentul de față instituțiile statului sunt de peste 8 sau 10 ani, acest lucru ne demonstrează că nu a existat nici un fel de preocupare până în prezent și că aceasă preocupare, coincidență, a survenit în perioada electorală. Acest demers poate fi pus în legătură și cu afirmațiile absolut regretabile ale președintelui Iohannis vorbea despre necesitatea măturării clasei politice”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă procurorii se implică în campania electorală.

Liderul Senatului a acuzat faptul că există ”ingerințe oculte în luarea deciziilor privitoare la insituții importante, cum ar fi procuratura”.

El a mai afirmat că într-o democrație autentică ”această selecție a oamenilor care vor fi reprezentanții cetățenilor în viitorul Parlament revine numai cetățenilor și nu altor instituții”.

”Dacă însă vrem să preluăm modelul de democrație controlată specific Rusiei de astăzi, a lui Putin, atunci sigur că putem să utilizăm instituțiile de forță ale statului pentru a îndepărta concurenții politici”, a conchis copreședintele ALDE.

Tăriceanu a susținut că, dacă aceste abuzuri nu vor fi controlate România se îndreaptă către o astfel de formulă, ținând cont de temerea președintelui de a-și vedea șansele pentru alegerile din 2019 cât mai mari.

Iohannis și „combinația ocultă”

Tăriceanu și-a menținut declarația potrivit căreia în România este o „combinație ocultă condusă de președinte”, spunând că sunt lucruri care îi dau de gândit, cum este cazul Black Cube, de exemplu.

”Recentul scandal Black Cube pare să aibă ramificații, până acum nu sunt dovedite, sunt numai obiectul unei anchete, dar informațiile apărute în spațiul public ne duc la următoarea concluzie: că în România, de fapt, nu există raporturi interinstituționale corecte, nu există o separație clară a puterilor și că există ingerințe oculte în luarea deciziilor privitoare la instituții importante cum ar fi, de exemplu, procuratura, numirile în procuratură, care în loc să fie supuse unui proces democratic transparent sunt luate într-o manieră ocultă care, de fapt, ne fac să înțelegem că statul nu funcționează cum ar trebui, că instituțiile nu sunt supuse controlului cetețenilor și că deciziile importante sunt luate în cercuri oculte care de fapt își urmăresc propriile interese de sferă de influență și de putere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Interviurile Gândul.

Solicitat să spună care sunt ”cercurile oculte” la care face trimitere, el a precizat că este datoria anchetatorilor ”să scoată adevărul la lumină”.

Liderul Senatului a subliniat că interesele în dosarul Black Cube sunt atât de mari încât se încearcă mușamalizarea scandalului.

”Sigur că am anumite îndoieli că adevărul va ieși la lumină din multe motive, unul dintre motive este aranjamentul care deja a fost anunțat cu privire la eliberarea celor doi israelieni arestați în scandalul Black Cube și care urmau să fie eliberați și ca singură pedeapsă urmau să facă 30 de zile de muncă în folosul comunității. Interesele care sunt acolo în joc sunt atât de mari încât se încearcă mușamalizarea acestui scandal, lucru care nu poate decât să ridice semne de întrebare și mai serioase asupra corectitudinii în care funcționează instituții ale statului”, a detaliat copreședintele ALDE.

Tăriceanu a făcut referire și la dezvăluirile făcute de fostul președinte Băsescu cu privire la ”modul defectuos în care funcționează anumite instituții de forță, relațiile nefirești între serviciile secrete și parchete, ingerința serviciilor secrete în actul de justiție după propriile mărturisiri”, reiterând că acestea sunt nepermise într-o democrație autentică.

Interviul integral mai jos:


Cele mai importante declarații ale președintelui Senatului:

„Noi suntem într-un ciclu politic cu suișuri și coborâșuri. După ce am avut zece ani un președinte extrem de guraliv, avem astăzi un președinte care a fost, o bună perioadă de vreme, reținut și tăcut și nu e neapărat un defect, și a început să devină brusc vorbăreț. Nici aceasta nu e o problemă. Problema e în momentul în care președintele abandonează statutul de factor moderator, de factor de echilibru în societate, de persoană și instituție care trebuie să fie echidistantă, și trece în postura de agent electoral pentru un partid politic, pentru PNL. Eu vorbesc de implicarea președintelui care dă indicații cu ce partid să se voteze, ce oameni să se voteze din partea PNL, premierul Cioloș. Mi-am imaginat că președintele Klaus Iohannis nu va încerca sa fie un fel de emul al lui Basescu. Din păcate, modul în care se comportă ne arată că tiparul în care a funcționat președintele Băsescu e preluat de actuala președinție”, a declarat Tăriceanu.

„Ca om care am o anumită experiență în Parlament, nu aș putea să afirm că tot ce a votat Parlamentul e soluția cea mai bună. Legea își dovedește limitele sale și părerea mea este că va fi nevoie, după aceste alegeri, de o discuție sinceră (…) Putem să greșim, cred că cel mai grav lucru e să persiști în eroare”.

„Pot sa va spun un punct de vedere foarte clar: am vazut si la alegerile locale o serie de actiuni ale institutiilor de forta, care aveau menirea de a scoate din competitia electorala o serie de candidati, nelasand cetatenilor dreptul de a opta ei pentru cine sa ii reprezinte. Astfel de ingerinte nu fac decat sa distorsioneze procesul democratic (…) Aceasta preocupare a survenit in perioada electorala. Acest demers poate sa fie pus in legatura si cu afirmatia presedintelui Iohannis, care vorbea despre necesitatea unei „maturari a clasei politice” (…) Parerea mea e ca daca aceste abuzuri si derapaje nu vor fi stopate, e clar ca ne îndreptam catre o astfel de formula, tinand cont de temerea presedintelui a-si vedea sansele pentru alegerile din 2019 cat mai mari, si presedintele crede ca lipsa de actiune de pana acum poate fi suplinita cu scoaterea din cursa a competitorilor”.

„Recentul scandal Black Cube care pare sa aiba ramificatii, dar informatiile aparute in spatiul public ne duc la urmatoarea concluzie: ca in Romania, de fapt, nu exista raporturi interinstitutionale corecte si ca exista ingerinte oculte in luare deciziilor privitoare la institutii importante, cum ar fi Procuratura, numirile in Procuratura care in loc sa fie supuse unui proces democratic, sunt luate intr-o maniera oculta”.

„Sigur, abilitatea in a prezenta aceste actiuni intr-o asemenea maniera e evidenta, numai ca cetatenii sunt departe de a fi atat de naivi pe cum ne imaginam. Am stat in ultimul an si jumatate de vorba cu multi cetateni, care au inteles ca avem de-a face cu un spectacol mediatic si cu resorturi politice care nu au iesit in totalitate la suprafata (…) Am vorbit de necesitatea combaterii fenomenului coruptiei ca un fenomen profund daunator societatii. Fenomenul de coruptie duce intr-un final la erodarea increderii cetatenilor in institutiile fundamentale ale statului si acest lucru e foarte grav pentru ca poate deschide calea catre dictatura (…) Spectacolul denumit „telejustitie” a decredibilizat aceasta campanie in ochii cetatenilor care, ca actiune in sine, mi se pare o actiune necesara, dar fara aceste ingrediente de care am vorbit si care sunt condamnate inclusiv la nivelul ParlamentuluI European”.

„Romania ca partener si aliat de nadejde al SUA trebuie sa fie tratata ca o tara demna si suverana. Cred ca aceste concepte de demnitate si suveranitate nationala au fost prea usor desconsiderate de responsabilii politici romani, inclusiv care guverneaza Romania in acest moment. Astfel de declaratii mi se par total nepotrivite si neoportune. Guvernul actual nu e capabil sa inteleaga ca Romania e o tara suverana si trebuie sa se comporte ca atare. Mi se pare ca prea usor preiau tot ce ne este servit pe tava din strainatate (…) Romania practic e tara care a pierdut un an de zile mergand pe aceasta formula ilegitima de guvern tehnocrat pentru ca ea nu reprezinta pe nimeni, in fond. Ea a fost votata, dar din punctul de vedere al legitimitatii democratice ar trebui sa ii reprezinte pe cetateni. Nu îi reprezintă. Nu seamană cu ce e in ’90, e mult mai greu, Romania involuează, ajunge ca o tara care e incapabila sa isi gaseasca singura busola si merge ghidata dupa interese care nu sunt neaparat interese nationale”.

„Care este efectul anuntului facut de PNL, ca domnul Ciolos ar putea sa fie premierul PNL: duce acest lucru la impresionarea electoratului? Nu mi se pare, dar cred, in fond, ca fiecare partid serios si aici ma refer si la noi si la PSD, la PNL nu ma mai refer, fiecare partid serios trebuie sa aiba cel putin la nivelul conducerii centrale a partidului cateva nume, cativa posibili candidati in vedere. Dar nu stiu daca e obligatoriu ca acest lucru sa fie facut inainte de campanie si in timpul campaniei. Onest fata de oameni e sa le spunem ce vrem sa facem in continuare. Desemnarea premierului e o alegere politica si fiecare partid poate sa isi faca calculele cu privire la momentul oportun. Am observat ca oamenii sunt atenti la cat de serioase sau desantate sunt angajamentele sau promisiunile. Nu pot sa nu fac referire la atitudinea PNL fata de propunerea PSD de eliminare a celor 102 taxe. Nu cred ca exista in lume vreun partid liberal care sa refuze o defiscalizare, o simplificare a regimului de impozite si taxe”.

„Rezultatele din sondaje nu fac decat sa confirme degringolada acestui partid (n.r – PNL)”.

„Demersul Coalitiei Pentru Familie (…) In momentul in care coalitia ne-a solicitat o intrevedere, am fost primii, ALDE a fost primul partid care s-a pronuntat in favoarea sustinerii acestui demers cetatenesc. Am si hotarat ca, dupa alegeri, sa sustinem demararea organizarii referendumului pentru modificarea articolului din Constitutie. Eu ma refer numai la aceasta propunere, nu la alte propuneri (…) Discutiile pe care le-am avut cu ei nu au vizat decat acest subiect”.

„Noi suntem intr-un ciclu politic cu suisuri si coborasuri. Dupa ce am avut 10 ani un presedinte extrem de guraliv, avem astazi un presedinte care a fost o buna perioada de vreme retinut si tacut si nu e neparat un defect si a inceput sa devina brusc vorbaret. Nici aceasta nu e o problema. Problema e in momentul in care presedintele abandoneaza statutul de factor moderator, de factor de echilibru in societate, de persoana si institutie care trebuie sa fie echidistanta, si trece in postura de agent electoral pentru un partid politic, pentru PNL. Eu vorbesc de implicarea presedintelui care da indicatii cu ce partid sa se voteze, ce oameni sa se voteze din partea PNL, premierul Cioloș. Mi-am imaginat ca președintele Klaus Iohannis nu va încerca sa fie un fel de emul al lui Basescu. Din păcate, modul in care se comporta ne arata ca tiparul in care a functionat presedintele Basescu e preluat de actuala presedintie”.

„Asa cum lucrurile par astazi sa se deseneze, e posibil ca dupa 11 decembrie sa putem forma cu PSD o coalitie majoritara in Parlament. Nu iau in calcul aceste formule politice care ar fi extrem de penalizante pentru democratie (n.r – sa se alieze cu PNL in Parlament). In orice societate sanatoasa trebuie sa existe o majoritate si o opozitie (…) Eu am fost la randul meu atat de partea majoritatii, in opozitie si nu m-am simtit intr-o pozitie inferioara pentru ca eram in opozitie”.

„Eu am spus de cateva ori, cred ca domnul Iohannis e in campanie electorala si pentru frumusetea campaniei, pentru a incuraja sustinatorii sai si ai PNL, face declaratii care au menirea de a-i descuraja pe ceilalti alegatori (…) Nu vreau sa fac speculatii, de ce sa punem raul inainte, sa nu ii dam presedintelui pana la urma avantajul de care trebuie sa beneficieze de buna-credinta. Eu cred ca fiecare presedinte trebuie sa aiba propria logica, propriul stil”.

„Eu cred ca presedintele cand ia anumite decizii, trebuie sa cantareasca bine fiecare decizie. Ar fi un gest unic intr-o democratie parlamentara ca un presedinte sa desconsidere votul majoritatii cetatenilor”.

„Am obligatia sa le spun romanilor: suntem capabili sa guvernam Romania, avem oameni care au pregatire indelungata, vom fi capabili din prima zi sa luam masurile de care au nevoie oamenii pentru a avea o viata mai buna (…) Spre deosebire de altii, cred ca si personal, si cei din ALDE, avem un avantaj: intre altii care vor promite lucruri, cat am fost prim-ministru am demostrat ca stiu cum sa fac Romania sa functioneze bine, am reusit patru ani de crestere economica, nivel care nu a mai fost atins ulterior. A fost o perioada de crestere a salariilor, a pensiilor, ulterior in 2012 – 2015 in guvernarea Ponta, am reusit sa punem punct efectelor negative ale crizei economice si sa incepem transferul intre cresterea economica si veniturile cetatenilor. Dincolo de celalalt factor legat de democratie, nu exista prosperitate fara democratie. De aceeea, noi, ca ALDE, militam pentru aceste lucruri esentiale pentru ca nu consider ca altfel putem sa cladim o prosperitate de care sa se bucure in egala masura cetatenii, carora trebuie sa le acordam sanse egale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata