Dacă e nenorocire la PSD, s-o știm și noi

Redactor:
Marian Sultănoiu
Dacă e nenorocire la PSD, s-o știm și noi
În sfârșit, un sondaj interesant. Nu atât prin imaginea directă, pe care o compune scorul, ci, mai degrabă, pentru strategia politică pe care o ascund cifrele.

Ultimul sondaj Avangarde ne face șoc, la nici două săptămâni după ce pugilistul Palada ne pusese la pământ cu sondajul său ultraoptimist, în care PSD ni se arăta pregătit să câștige următoarele alegeri, cu peste 50 de procente!

Ei bine, casa de sondare a lui Marius Pieleanu dă ca sigură măsurătoarea conform căreia, actualul prim-ministru, Mihai Tudose, o ia la sfert. Și anume, pe încredere.

Ce spune sociologul prieten cu PSD? Că șeful executivului mai are o încredere de 27%, adică doar unul din patru români mai are încredere în el. „Acum două luni, Tudose era peste Olguța Vasilescu, iar acum a căzut pe locul patru (…) Eu am mai văzut așa ceva doar la Guvernul Boc”.

Sigur, sondajul mai are și alte măsurători care arată că tripleta Meleșcanu-Vasilescu-Toader generează mai multă încredere în masa electoratului decât premierul, la coada clasamentului aflându-se un alt trio formidabil: Dobre, Dunca și cu Pop, care sunt mai jos ca Boc. În sfârșit, mărunțiș!

Concluzia lui Pieleanu: „ E nenorocire!”

Bine, nenorocire-nenorocire, dar ca să-l compari pe Tudose cu Boc, aflat într-un mandat în care tocmai o lua și el la sfert, dar din salarii, e o reacție de departe, pe față și complet, împotriva lui Tudose.

Să fi călcat Tudose pe bec, tocmai în „pădurile Suceviței”, de vreme ce, la finalul consfătuirilor cu rugăciune, Dragnea afirmase că treaba la guvern alunecă unsă, și că multe din întârzierile generate de Grindeanu au fost deja recuperate? Nu cred!

Și atunci? Care să fie mesajul barometrului în discuție? Că a venit timpul să pună cineva presiune pe Tudose? Întrucât, nu s-ar fi riscat/deranjat Pieleanu la un sondaj dezastruos – chiar dacă zice că-l realizează lunar, adică e deja rutină -, numai pe motiv de remaniere a câtorva personaje neinteresante, de care nici alegătorul n-a auzit .

Un asemenea dezastru, explicit, nu poate fi îndreptat decât împotriva unui trofeu; a unui cap de expresie; a cuiva care merită lovitura, măcar și pentru impactul generator de stele verzi.

Să fi reintrat DadDy în acțiune? Păi, atunci e foarte grav, întrucât nu înțelegem mobilul!

Au fost, oare, prea îndrăznețe numirile unora pe funcții de către premier? Au fost ele făcute de capul lui? N-a întrebat? Nu s-a aplecat asupra chestiunii împreună cu șefu”? A lăsat impresia că-și face trupă? Că-și cheamă bodyguarzi? Că n-are de unde să fie apucat?

Nu, eu nu cred că Liviu Dragnea se teme așa de tare de Tudose și de eventuale legături ale acestuia cu exteriorul partidului, încât să arunce țara, partidul și pe el însuși, în aer.

Poate vrea, doar să-i arate pisica… Dar ce să-i ceară la schimb, că de lacuri și insule nu mai poate fi vorba? Oricum, rămâne de văzut în viitorul foarte apropiat (potrivit modelului Grindeanu).

Sigur, e valabilă și varianta că sondajul lui Pieleanu e autentic.

Atunci, să trecem la anticipate, nu?

Inchide